Tužilaštvo BiH najavilo žalbu

Tužilaštvo BiH najavilo je žalbu na ukidanje pritvora osumnjičenim u akcijama kodnog naziva "Meso" i "Gibraltar" i izrazilo nezadovoljstvo odlukama Suda BiH da ova lica pusti na odbranu sa slobode.

Bosna i Hercegovina 25.10.2014 | 13:54
Tužilaštvo BiH najavilo žalbu

Iz Tužilaštva Bih saopšteno je da su iznenađeni izjavama da Sud BiH nije bio upoznat o dokazima i provedenim aktivnostima, jer su obje akcije vršene po naredbama Suda BiH, koji je naložio pretrese i realizaciju aktivnosti u kojima su uhapšeni osumnjičeni. 

Iz Tužilaštva podsjećaju da je samo u akciji "Gibraltar" bilo 17 pisanih i tri usmene naredbe Suda BiH, a u akciji "Meso" Sud BiH je već bio odredio i produžio pritvor, tako da je juče sam ukinuo svoju odluku. 

Tužilaštvo BiH smatra da ima dovoljno dokaza za procesuiranje osumnjičenih u oba predmeta, koji su pod istragom zbog višemilionskog kriminala, a u predmetu "Gibraltar", nezakonitosti i finansijske malverzacije su utvrdile i zemlje EU - Austrija i Slovenija. 

"Smatramo da se ovim dešavanjima ugrožava borba protiv korupcije i ne šalje dobra poruka građanima BiH", ističe se u saopštenju Tužilaštva BiH. 

Sud BiH odbio je prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje jednomjesečnog pritvora uhapšenim u akciji kodnog naziva "Gibraltar" i oni su pušteni na slobodu, potvrđeno je Srni iz Suda BiH. 

U akciji "Gibraltar" pripadnici Sipa uhapsili su direktora marketinške agencije S.V.R.S.A. Nevena Kulenovića, Belmu Kulenović, Sanjina Kulenovića, visoke rukovodioce kompanije HT "Eronet" Stipu Prlića i Zorana Bakulu, zamjenika generalnog direktora "Pink BH" Lajlu Torlak, bivšeg direktora "Mreže plus" Darka Aleksića, direktora agencije MITA Ejuba Kučuka i vlasnika agencije "Fabrika" Senada Zaimovića. 

Apelaciono vijeće Suda BiH uvažilo je žalbe advokata i ukinulo pritvor braći Lijanović iz Širokog Brijega Jerku, Jozi i Slavi, te Miloradu Bahilju i Mirku Galiću, uhapšenima u akciji "Meso" početkom septembra, potvrdila je Srni advokat braće Lijanović Nada Dalipagić.

Izvor: Agencije

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Radovan

25.10.2014 15:31

Hapsiti i sudije,

ODGOVORITE