Fudbale, srećan ti rođendan!

Pre 157 godina u Hajfildu, osnovan je - FK Šefild!

Fudbal 24.10.2014 | 22:45
Fudbale, srećan ti rođendan!

Prvi fudbalski klub u istoriji, FK Šefild, osnovan je pre tačno 157 godina. Osnovali su ga članovi Kriket kluba Šefild, pa se tako rodila priča o prelepoj igri zvanoj fudbal. 24. oktobra 1857. godine u Hajfildu, predgrađu Šefilda, dva gospodina, Natanijel Kresvik i Vilijam Prest, osnovali su FK Šefild i tako započeli epidemiju koja i dan danas drma čitavu planetu.

Kresvik i Prest su tada objavili prvu zvaničnu listu pravila fudbalske igre jer do tada je praktično svaka regija u engleskoj imala neku svoju verziju. Na listi se nalazilo jedanaest pravila a lista je bila objavljena 21. oktobra 1858 a izgledala je ovako:

Kako nisu postojali drugi klubovi u to vreme, prve fudbalske utakmice igrali su članovi Šefilda između sebe podeljeni u timove - oženjeni protiv neoženjenih ili profesionalci protiv „ostalih”.

Ipak Šefild nikad nije uspeo da napravi bilo kakav značajniji uspeh pa je najveće dostignuće - osvajanje amaterskog FA kupa 1904. godine. Šefild se danas takmiči u Prvoj diviziji Jug, Severne Premijer lige, što je osmo po rangu takmičenje u Engleskoj. Uprkos tome kao prvi klub u istoriji nosilac je mnogih počasti i priznanja od kojih najbitnije ono koje pored Šefilda nosi samo još Real Madrid - FIFA Orden za zasluge.

Dešavanja u klubu možete pratiti na neobično aktivnom tivter nalogu, fejsbuk stranici, kao i zvaničnoj prezentaciji kluba.

Komentari / 0

Ostavite komentar