Kreće NBA: Predstavljamo diviziju Jugoistok

S divizijom Southeast završavamo s predstavljanjem Istočne konferencije uoči starta nove NBA sezone.

Košarka 24.10.2014 | 22:30
Kreće NBA: Predstavljamo diviziju Jugoistok

U ovoj diviziji dogodile su se velike promene. Majami je ostao bez Lebrona, a Šarlot i Vašington su nastavili da se pojačavaju. Tu je i dobra Atlanta, pa čak četiri ekipe iz ove divizije konkurišu za ulazak u doigravanje.

ATLANTA HOKS

Došli:
Sefološa (Oklahoma), Bejzmor (LA Lejkers), Pejn (draft, 15. pik)

Otišli:
L.Vilijams (Toronto), C.Martin (Detroit), Ajon (Real Madrid)

Atlanta nije mnogo menjala ovog ljeta, ali svejedno u sezonu ulaze značajno jači u odnosu na tim koja je prošle godine u prvom krugu plej-ofa prilično namučila Indianu i za malo prošla u drugi krug. Jači su pre svega za oporavljenog Ala Horforda koji je godinama jedan od najboljih visokih igrača na Istoku, a tu je Tabo Sefološa, iskusni veteran koji će Hoksima doneti ono što im je bilo preko potrebno – čvrstinu u obrani. Na draftu su pak uzeli Pejna od kojeg se neke veće stvari očekuju u budućnosti, ne u ovoj sezoni. No, on će i ove godine dobro doći u lepoj rotaciji visokih igrača koju Atlanta ima.

Ono što smo videli prošle godine od igrača Majka Badenholzera, gleda ćemo i ove – užasno brz ritam i šutiranje velikog broja trojki bez ikakvog razmišljanja. Jastrebovi su mantru o značaju trojki, koju NBA klubovi uporno vrte posljednjih godina, doveli do savršenstva, a nije im to ni problem kada u svojim redovima imaju Kajla Korvera. No, da ne bude sve bazirano na šutu za tri poena pobrinuće se Horford koji ima veliki napadački arsenal ispod obruča, a u kombinaciji s Milsapom čini jedan od najboljih visokih tandema na Istoku. Možda ne klasičan tandem, ali jako efikasan.

Atlanta bi morala do plej-ofa, ali tamo će teško napraviti nešto značajnije i to je najveća zamka za ovaj klub. Nisu dovoljno dobri da bi se borili za prsten, ali ni dovoljno loši da bi putem drafta došli do neke velike mlade zvezde.

ŠARLOT HORNETS

Došli:
Stivenson (Indiana), Vonlej (draft, 9.pik), M.Vilijams (Juta), Herston (draft, 26.pik), Roberts (Nju Orleans), Maksil (Orlando)

Otišli:
MekRoberts (Majami), Ridnaur (Orlando), Daglas-Roberts (LA Klipers), Toliver (Finiks), Vajt (Laboral Kuća), Hejvud(Klivlend)

Da vam je neko pre par godina rekao da će Majkl Džordan dva leta zaredom povući dobre poteze, verovatno biste mu se smejali. Najbolji košarkaš svih vremena nije se do sada proslavio vodeći klub, ali sada Šarlot ima zaista respektabilan roster.

Prošle godine u klub je doveden Al Džeferson, a ove mu se pridružio Lens Stivenson sa kojim Indijana nije želela da produži ugovor , a na kraju su ga Hornetsi dobili za sasvim pristojnu platu. Šarlot sada ima jako zanimljivu petorku – Stivenson će od Vokera preuzeti deo kreacije, a to obojici igrača odgovara, Džeferson će uvek tražiti dodatnu pažnju protivničkih obrana, a Kid-Gilkrist svojim fizikalijama u obrani može smetati bilo kojem igraču i biće zanimljivo gledati kako on i Stivenson vrše pritisak na protivničku spoljnu liniju. Petorku zaokružuje Marvin Vilijams koji ima zahtevnu ulogu da zameni MekRobertsa koji je prošle godine imao bitnu ulogu u sistemu jako dobrog trenera Stiva Kliforda. McBob je otišao u Majami pre nego što je Lebron otišao iz njega, a koliko god on bio značajan u kreiranju igre i razvlačenju reketa, te zadatke uspešno mogu preuzeti Stivenson i Vilijams – pored Lensa kreacija s visokog krila više i nije potrebna, a Vilijams je prošle sezone u Juti dobro pokrivao rolu Streč četvorke.

Šarlot je na draftu pokupio jako zanimljivog Nou Vonleha, na klupi imaju zanimljiv miks mladih i iskusnih igrača, te će stvarno biti uživanje gledati ih ove sezone. Začudilo bi nas da Hornetsi propuste doigravanje, ali ne bi bilo čudo ako bi tamo nekoga i iznenadili.

MAJAMI HIT

Došli:
Deng (Klivlend), MekRoberts (Šarlot), Nejpjer (draft, 54.pik), Braun (Nju Jork), Grejndžer (LA Klipers), Vilijams (LA Lejkers)

Otišli:
Džejms (Klivlend), Alen (?), Džouns (Klivlend), Bizli (Šangaj), Daglas (Đangu), Luis (?), Oden (?)

Život posle LeBrona. Tako bi mogla da se opiše ova sezona u kojoj će Majami nakon četiri godine igrati bez ponajboljeg igrača sveta. Kralj Džejms je poprilično iznenadio ceo košarkaški svet povratkom u Klivlend, a stekao se utisak da su i u Majamiju bili zatečeni.

Uoči Lebronove odluke i Vejd i Boš su pristali na razgovore o novom ugovoru koji bi im potencijalno doneo manje novca kako bi se našlo mesta za ostanak Džejmsa, ali i pojačavanje rostera jer je u Finalu protiv Sparsa bilo jasno da Spolstri nedostaje kvalitetnih igrača kako bi krenuo u pohod na novu titulu. Dogovoreni su bili MekRoberts i Deng, draftovan Lebronov ljubimac Nejpjer i sve je bilo spremno za lov na novi prsten, ali se onda dogodio 'Povratak Kralja' u Ohajo.

Pet Rajli je ekspresno reagovao. Dao je maksimalni ugovor Bošu, pristojnu lovu Vejdu i na brzinu složio i dalje respektabilan tim. Uoči sezone mnogi smatraju da je Hit potpuno potonuo, ali i dalje je to ekipa koja u svojim redovima ima tri Ol-Star igrača (Vejd, Boš, Deng) kao i još nekoliko solidnih igrača zadatka. Naravno da je to daleko od onoga što smo gledali poslednjih godina, ali Majami bi i ove godine mogao do plej-ofa, a to bi verovatno zadovoljilo sve oko kluba. Napisali bi i da bi morali da se nađu u doigravanju, ali pitanje je koliko će izdržati Vejdova kolena. I lane je odmarao na velikom broju utakmica, a ove sezone se od njega očekuje dosta više. To nikako nije dobar znak.

ORLANDO MEDŽIK

Došli:
A.Gordon (draft, 4.pik), Pejton (draft, 10.pik), Ridnaur (Šarlot), Grin (LA Klipers), Siva (Detroit), B.Gordon (Šarlot), Furnije (Denver), Fraj (Finiks)

Otišli:
Nelson (Dalas), Prajs (LA Lejkers), Aflalo (Denver), Mur (Čikago), Lemb (Dalas), Maksil(Šarlot)

Bliži li se kraj rebildingu Medžika? Ovog leta su draftovali dva jako dobra igrača na spoljnim pozicijama (Pejton, Gordon), dali su novi ugovor Vučeviću, a isto to nameravaju da urade i sa Herisom.

Što se igre i rezultata tiče, sve će biti jako slično kao i proše sezone. Pred nama je još jedna sezona dokazivanja mladih igrača, a u Orlandu ih ima 'na bacanje'. Biće zanimljivo gledati ih, barem na početku sezone dok ne zaređaju sa porazima. U celoj priči doveli su i Furnijea, još jednog mladog igrača koji može nešto da ponudi, a navijači Orlanda se samo mogu nadati da će ovaj mladi roster i činjenica da je na Floridi odlično vreme i još bolji porezni sistem privući nekog slobodnog igrača u leto 2015. ili 2016. godine. Ima Orlando dobrih mladih igrača, ali nema nijednog potencijalnog franšiznog igrača i to je ono što im nedostaje.

VAŠINGTON VIZARDSI

Došli:
Pirs (Bruklin), Lukas (Juta), Batler (Indijana), Bler (Dalas), Hamfriz (Boston)

Otišli:
Ariza (Hjuston), Buker (Juta), Harington (Fuđijan), Singlton (Indijana)

Vašington je sjajno završio prošlu sezonu. U plej-ofu su izbacili Čikago i prilično namučili Indijanu, a mladi dvojac na bekovskim pozicijama, Vol i Bil, potvrdio je svoj potencijal. Od velike pomoći im je bio iskusni centarski tandem Nene-Gortat, a sve je povezivao Trevor Ariza.

Ove godine gledaćemo sličnu priču. Nema više Arize, ali na njegovo mesto je došla košarkaška legenda Pol Pirs koji uprkos činjenici da ima 37 godina i dalje igra odlično. Kako on ipak neće moći da igra po 35 minuta, koliko je Ariza prošle godine igrao za Vizardse, priliku će dobiti i Oto Porter, prošlogodišnji 3. pik sa drafta kojeg su prethodne sezone povrede sprečile da pokaže svu raskoš svog talenta.

Ako Čarobnjaci izdrže sezonu bez većih povreda i ako Vol i Bil nastave s igrama kojima su završili prošlu sezonu, Vašington će biti pri vrhu Istoka. Ne na samom vrhu, jer mislimo da je on rezervisan za Klivlend i Čikago, ali da bi mogli da se bore sa Torontom za treće mesto – mogli bi. A onda bi svi trebalo da ih se plaše u doigravanju. Pokazali su i prethodne sezone da mogu puno toga, a ove godine tu je i Pol "Istina" Pirs a svi znamo da je istina samo jedna.

Komentari / 0

Ostavite komentar