I FSS će se žaliti!

Fudbalski savez Srbije nezadovoljan je odlukom UEFA o kazni izrečenoj povodom prekinute utakmice Srbija - Albanija. Najavljena žalba. Pročitajte šta kaže Tomislav Karadžić.

Fudbal 24.10.2014 | 18:00
I FSS će se žaliti!

Odbor za hitna pitanja Fudbalskog saveza Srbije (FSS) razmatrao je kaznu koju je UEFA izrekla povodom prekinute utakmice Srbija - Albanija u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2016. godine.

FSS je najavio žalbu, pre svega zbog "kontradiktorne odluke" UEFA, zatim zbog neprincipijelnosti (ako se uzmu u obrzir neki slični slučajevi u prošlosti iz prakse UEFA), ali i zbog presedana.

"Nismo zadovoljni odlukom. U sledeća dva, tri dana podnećemo žabu UEFA na ovu odluku... Mislim da naša žalba nije bez šansi. Oštećeni smo odlukom Disicplinskih organa UEFA i videćemo šta će reći viši organ (UEFA). U svakom slučaju, sledi postupak i proces, u svakom slučaju i videćemo kakvi će biti rezultati, Mi se okrećemo našim obavezama i pokušavamo da u miru radimo svoj posao. Naš osnovni cilj je plasman na EP i verujem da naš odlazak u Francusku, makar ostala na snazi ova odluka, ne bi smeo da bude ugrožen", rekao je predsednik FSS Tomislav Karadžić za SportNetwork.

On je istakao da je "UEFA pod pritiskom".

"Imamo informaciju da je gomila Albanaca ispred sedišta UEFA", dodao je Karadžić.

Evo šta kaže FSS:

"Na današnjoj sednici Odbora za hitna pitanja analizirani su svi aspekti donesenih odluka, na osnovu poznavanja pravilnika i činjenica koje je FS Srbije dostavio u pismenom izveštaju članovima Kontrolne i disciplinske komisije UEFA. Izraženo je zajedničko uverenje i donesena je odluka da će FS Srbije iskoristiti pravo žalbe Komisiji za žabe UEFA u za to predviđenom roku: tri dana po dobijanju kompletnog objašnjenja odluka najavićemo žalbu, a zatim je i uputiti u zakonskom roku od peta dana.

Neki od osnovnih razloga ovakve odluke su sledeći:

- Kontradiktornost u procesu odlučivanja - utakmica je registrovana službenim rezultatom 3:0 u korist Srbije, a usledilo je oduzimanje bodova samo našoj reprezentaciji. U istom trenutku dokazana je krivica protivničke strane, a nama su oduzeta tri boda, koja predstavljaju 12,5 odsto ukupnog broja bodova koje može da osvoji jedan tim u našoj grupi.

- Neprincipijelnost u poređenju sa odlukama istog tela - Kontrolne i disciplinske komisije UEFA, sa donesenim odlukama posle "slučaja Đenova". Tada je ustanovljeno da organizator utakmice (FS Italije) nije kriv za incidente i sve izrečene kazne (registracija utakmice 3:0 za Italiju, meč bez prisustva publike i finansijske disciplinske mere) su bile protiv druge strane (FS Srbije). Sada je registracijom utakmice 3:0 za Srbiju definisana i ustanovljena krivica druge strane, a sve ostale odluke su u suprotnosti sa tim i na štetu su FS Srbije.

- Reč je o presedanu u procesu odlučivanja pred organima UEFA od trenutka kada je reprezentacija Jugoslavije izbačena sa finalnog turnira Prvenstva Evrope 1992. godine u Švedskoj, jer ni ta ni ova odluka nisu bazirane isključivo na primeni takmičarskih pravila.

- Očekivali smo da sve odluke tela i organa UEFA budu fer i jednako primenjive na svakom takmičarskom stepeniku. Naime, pitanje je šta bi se dogodilo da je ova utakmica bila u okviru baraža, da li bi se tada i kome oduzimali bodovi?

- Stičemo utisak da se na FS Srbije i srpskom fudbalu konstantno probaju novi modusi, a posebno sa aspekta izricanja disciplinsko-kaznenih mera, jer do sada nismo bili svedoci da se u okviru evropskih kvalifikacija utakmica registruje službenim rezultatom u korist jednog tima, a zatim se tom timu i oduzmu bodovi.

- Ovom prilikom naglašavamo još jednom da će kompletno objašnjenje svih donesenih odluka biti dostavljeno FS Srbije u narednih pet dana, pa ćemo tada znati na osnovu kojih činjenica su izrečene pomenute kazne.

Takođe, članovi Odbora za hitna pitanja su zatražili hitno zasedanje Saveta za sprečavanje nasilja u sportu, kako bi razmenom svih informacija sa državnim organima i analizom čitavog slučaja došli do novih dokaza o pojavi transparenta političko-fašističke konotacije, a što je uslovilo prekidom utakmice Srbija - Albanija.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Mihovil

24.10.2014 16:11

Bolje bi bilo da se nežale, dobili ste TRI gola, da poboljšate gol razliku. Da budem iskren gluplju odluku u životu nisam vidio, dati nekom pobjedu od 3:0, pa mu u istoj toj odluci oduzeti TRI boda u kvalifikacijama za evropsko prvenstvo.UEFA je prolupala.

ODGOVORITE
Name

Md

24.10.2014 17:00

Toliko su se ogrijesili o Srbiju ovi iz Evrope da vise prevrsilo svaku mjeru, pa bolje je bilo '41 kad je Hitler bio na vlasti, bar se znalo ko je ko, a ovako je li mogu da nasamare Srbiju ne propustaju nikad šansu.

ODGOVORITE