Prioritetno rješavanje starih predmeta

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milan Tegeltija istakao je, na sastanku timova za upravljanje promjenama Opštinskog suda u Sarajevu i Osnovnog suda u Banjaluci, da je plan rješavanja starih predmeta prioritet u radu svih nosilaca pravosudnih funkcija.

Bosna i Hercegovina 24.10.2014 | 15:53
Prioritetno rješavanje starih predmeta

Tegeltija je u uvodnom obraćanju na sastanku timova, održanom juče i danas u Neumu, izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da je zadržana praksa sastanaka na kojima sudovi razmjenjuju iskustva i utvrđuju najbolju praksu, ističući da su zaključci proizašli iz saradnje ova dva suda rezultirali mnogim unapređenjima u pravosuđu.U vezi s tim, na sastanku je razmatran devetomjesečni izvještaj o radu dva najveća suda u BiH zajedno sa realizacijom plana rješavanja starih predmeta.

Zaključeno je da su sudovi postigli značajne rezultate, ali da je i dalje potrebno sve resurse usmjeriti na rješavanje starih predmeta.Konstatovano je da se, uprkos dobrim rezultatima, ažurnost teško postiže zbog velikog priliva novih predmeta, zbog čega je neophodno pokrenuti inicijativu za rasterećenje sudova i alternativno rješavanje predmeta gdje god je moguće, saopšteno je iz Opštinskog suda u Sarajevu.

Razmatran je i uticaj primjene zakona o besplatnoj pravnoj pomoću u BiH na efikasniji rad pravosuđa. Izraženo je zadovoljstvo zbog angažmana kancelarija za pravnu pomoć pred sudovima u BiH, što je dovelo do efikasnijeg rješavanja predmeta uz minimalne troškove, a zbog čega je institut besplatne pravne pomoći potrebno više afirmisati u svim dijelovima BiH, da bi se građanima obezbijedio što efikasniji pristup sudovima.

Zajednički sastanci timova za upravljanje promjenama Opštinskog suda u Sarajevu i Osnovnog suda u Banjaluci osnovani su radi uspješnog provođenja pravosudne reforme unutar sudova. Njihov cilj je efikasniji i ekonomičniji rad suda, smanjenje broja zaostalih predmeta, unapređenje pristupa sudu i ostvarenja pravde, razmjena iskustava, definisanje aktuelnih problema u pravosuđu i društvu uopšte.Sastanku u Neumu, koji je održan uz finansijsku podršku UNDP BiH, osim predsjednika Opštinskog suda u Sarajevu Janje Jovanović i vršioca dužnosti predsjednika Osnovnog suda u Banjaluci Milenka Milekića, prisustvovali su i predsjednici i predstavnici drugih sudova u BiH.

Komentari / 0

Ostavite komentar