Krivična prijava zbog namještanja tendera

Konzorcijum firmi koju čini francuska kompanija „Sanef ITS Tehnologije“ Split i  dva banjalučka preduzeća, najavio je podnošenje tužbe Sudu BiH, te krivičnih prijava zbog sumnje u korupciju prilikom izbora firme „Kaldera kompani“ Laktaši kao najboljeg ponuđača za nabavku opreme za naplatu putarine na autoputu Banjaluka–Gradiška.

Republika Srpska 25.10.2014 | 11:11
Krivična prijava zbog namještanja tendera

U JP „Autoputevima RS“ odgovaraju da je sve urađeno po zakonu, što je potvrdila i Kancelarija za razmatranje žalbi, te najavljuju konačnu realizaciju projekta naplate putarine koji mjesecima kasni upravo zbog žalbi  učesnika na javnom tenderu.„Sanef ITS Tehnologije“ preko svoje ćerke firme zajedno sa dvije banjalučke firme „Exin“ i „Fittich BL“ odbijene su na tenderu iako su dale su ponudu koja je znatno jeftinija od ponude „Kaldere“ Milenka Čičića koja nema iskustva u poslovima naplate putarine, te je zbog ispunjavanja formalnih uslove, napravila konzorcijum sa Institutom „Mihajlo Pupin“ Beograd.

„Sanef ITS Tehnologije“ se žalio Kancelariji za žalbe BiH ali je njihov prigovor odbijen. Zbog uvjerenost da je sve dio korupcijskog dogovora, sada, kažu, pokreću tužbu Sudu BiH, podnose prijavu Agenciji za istragu i zastita (SIPA) i traže zaustavljanje svih radova i početka naplate putarine na autoputu Banjaluka-Gradiška, dok se sudski postupak ne završi.

„Tražićemo od Suda privremenu mjeru, odnosno zabranu provođenja ugovora dok se sudski postupak ne završi, zbog osnovane sumnje u korupcionaško djelovanje na relaciji „Autoputevi RS“- Kancelarija za žalbe BiH“, izjavio je Branko Vujović predstavnik firme „Sanef ITS Tehnologije“.

Direktor JP Autoputeva RS Dušan Topić rekao je  da je Rješenje Kancelarije za razmatranje žalbi potvrdilo da je postupak proveden u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH, te da se kreće u potpisivanje ugovora i realizaciju projekta.

„Drugi učesnici u postupku, u skladu sa ovim Rješenjem imaju pravo na pravni lijek. Mi sa njihove strane nismo kontaktirani niti imamo bilo kakve informacije o pokretanju žalbe. Za nas je važno da je cijeli postupak proveden po zakonu“, kaže Topić. 

„Gospodin Topić jako griješi kada kaže da stvar definitivno završena, jer postoji procedura tužbe prema Sudu BiH, koja će, obzirom na bizaran razlog odbijanja naše žalbe vjerojatno rezultirati vrlo ozbiljnim posljedicama za Kancelariju za žalbe, „Autoputeve RS“ i Budžet RS. Kancelarija za žalbe je donijela potpuno pogrešan i tendenciozan zaključak koji „apsolutno“ nije u skladu sa zakonom. To ćemo dokazati na Sudu“, kaže Vujović.

On tvrdi da će na kraju sudskog epilog Republika Srpska pretrpjeli milionsku štetu. Iz Budžeta RS, kaže Vujović, moraće se platiti troškovi prve žalbu koju je “ Sanef ITS Tehnologije” dobili u maju (12.000 KM plus advokatski troškovi 4.000 KM).

No, najveća posljedica po RS će biti izgubljena zarada na putarinama zbog žalbenih postupaka tokom kojih je već izgubljeno 12 mjeseci.

„Ako dobijemo tužbu na Sudu BiH tad će nam se trebati platiti obeštećenje u iznosu 10% od vrijednosti ugovora plus advokatski troškovi“, kaže Vujović.

Tvrdi da su Autoputevi RS u saradnji sa Kancelarijom za žalbe, „izbacili njihov konzorcij iz igre kako bi se pošto-poto ugovorio posao sa Kalderom“.

„Neću sad tvrditi tko ima bolje informatičko rješenje za naplatu putarine, samo ću konstatovati da Sanef ima instalacije po mnogim državama svijeta na svim kontinentima, a da Mihajlo Pupin te poslove radi samo u Srbiji i dijelu BiH“, ističe Vujović.

Kancelarija za žalbe BiH je odbacujući žalbu ocijenila da je konzorcijum koji čini „Sanef“ nekvalifikovani ponuđač i da je s pravom elimisan iz postupka javne nabavke, jer nije dostavio dokaze o prethodnim uspješnim poslovima.

„Bez obzira što je naš Konzorcijum u žalbi isticao, da smo dostavili potvrde primatelja, kao što se to i tražilo tenderskom dokumentacijom,  ali i član 26. Zakona o javnim nabavkama, Kancelarija za žalbe je ocijenila da mi pogrešno tumačimo Zakon te da je članu 26. propisano „krajnji korisnik“. To je nevjerovatno! Svako se može uvjeriti da je u članu 26. Zakona o javnim nabavkama propisano da potrebno kao dokaz dostaviti „potvrdu primatelja“, a ne „krajnjeg korisnika“, kako to tvrdi Kancelarija za žalbe u svom rješenju“, kaže Vujović.

„Dakle, Kancelarija za razmatranje žalbi BiH nas nastoji uvjeriti  da ne vjerujemo onome što vidimo da piše u zakonu, već ono što oni misle da treba.

Faktički zbog krivotvorenja odredbi  Zakona o javnim nabavkama od strane Kancelarije za razmatranja  žalbi BiH, građani Republike Srpske će platiti više od 150 000 KM skuplju opremu za naplatu putarine“, kažu u „Sanef ITC Tehnologije“. 

Izvor: Capital.ba

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Predrag

24.10.2014 20:25

A šta ako Sanef izgubi, hoće li platiti štetu zbog kašnjenja radova?

ODGOVORITE
Name

smirnof

25.10.2014 02:34

E posle krivične prijave, možeš samo antenu kod kuće da namjestiš

ODGOVORITE
Name

Put prema Lijevcu

25.10.2014 04:30

Ma zar je moguće da je posao namješten Kalderi iz Aleksandrovca?? Pa, svi znamo da Baja radi po zakonu

ODGOVORITE
Name

Mihajlo

25.10.2014 06:56

Ljudi moji dosta je više i BAJE, dajte da policija i sudovi krenu sa rješavanjem svih lopovluka, po redu bez pardona. Sanader je mala maca šta je sve Baja radio.

ODGOVORITE
Name

domaci stranac

25.10.2014 07:00

Samo 150 000 KM? Ovaj put su skromni. Pri nabavci opreme za anesteziju i intenzivnu medicinu su uzeli 2 500 000 KM. Za izgradnju bolnice Bjeljina su uzeli 20 000 000 KM. Smanjuju apetite , e to su već pozitivne promjene.

ODGOVORITE
Name

Ovo je smijesno

25.10.2014 08:43

Cifra je smijesna. Covjek je postavio sve bandere u republici pa mu jednu povjetarac obori na Venecija mostu u Banjaluci. Da ne pricamo o "laktaskim dizajnerskim" banderama. Bolnice, putevi, zgrada vlade, poreske i tv,kanalizacija, vodovod, energetski sektor, IT sektor , fiskalizacij, licni dokumenti...Hidrokop, Integral,Kaldera, MG Mind, Lanako, Milbauer ... Nas Sanader i smogovci !

ODGOVORITE
Name

Srbin

25.10.2014 08:52

Baja krade kao don! Ja sam svojim ocima vidio da su imali neispravnu dokumentaciju iz Kaldere. Nisu naveli ime proizvodjaca, a ovi iz autoputeva kazu "to nije bitno za realizaciju". Pa normalno da nije bitno kad Baja pogresi. A drugim firmama traze gresku u zarezu!

ODGOVORITE
Name

Ja

25.10.2014 09:21

Ljudi, pa opste je poznato da je Kaldera Dodikova firma?!

ODGOVORITE
Name

FUJJJJJJJJJJJJJ

25.10.2014 10:08

A, koji to tender nije namješten?????????????????

ODGOVORITE
Name

Bet Construct BiH

25.10.2014 11:17

Potrebni statisticari (live scout-i) za prikupljanje statistickih i drugih validnih podataka sa sportskih manifestacija za kompaniju Betconstruct www.betconstruct.com . Potrebno osnovno znanje engleskog jezika te android/smartphone min verzija 2.35. Radi se o honoranom poslu (freelance) uz naknadu u visini 32 € po uspjesno odradjenom mecu, troskovi ulaznice se refundiraju od strane firme. Isplate se vrse zbirno za odradjene prijenose u datom mjesecu u prvih par dana narednog mjeseca (do 10.) putem Skrill platnog procesora (isti princip kao i paypal). Sportovi koji se rade i za koje su potrebni scouti su fudbal (PL te prve entitetske lige), kosarka, rukomet i odbojka (za navedene sportove samo prve lige). Za upite te dodatne informacije obratite se putem mail-a [email protected] Bet Construct Scouting BiH

ODGOVORITE
Name

putnik namjernik

25.10.2014 11:48

Čim Savez za promjene preuzme vlast treba da ukloni ono ruglo koje je Nedeljko Čubrilović tamo postavio. Jedina naplatna rampa treba biti postavljena direktno nakon mosta na Savi (kad se most izgradi) tako da samo oni koji na taj "autoput" nastupaju iz inostranstva ili idu u inostranstvo, plaćaju tu putarinu.

ODGOVORITE
Name

Kriger

27.10.2014 08:44

Pitam se samo da li je neka srpska firma ikad dobila kakkav veci posao u Hrvatskoj,kako vas bre nije sramota !!!

ODGOVORITE