Misteriozni nestanak pčela

Predsjednik Udruženja pčelara "Bagrem" Modriča Azem Tursić izjavio je da je na području opštine prijavljen prvi slučaj nestanka velikog broja pčela, koji se može dovesti u vezu sa takozvanim sindromom kolapsirajuće kolonije, prisutnim u Evropi od 2006. godine.

Republika Srpska 24.10.2014 | 13:06
Misteriozni nestanak pčela

Tursić je rekao da je misteriozni nestanak velikog broja pčela prijavio Ranko Rakić, pčelar iz prigradskog naselja Modriča Tri, iz čijeg pčelinjaka su uzeti uzorci meda, pčelinjeg legla, živih i pronađenih uginulih pčela i upućeni na analizu u Veterinarski institut "Vaso Butozan" u Banjaluci."Neobjašnjivo nestajanje velikog broja pčela zabilježeno je kod pčelara u Doboju i Derventi i susjednim opštinama u Federaciji BiH Odžaku i Gradačcu", rekao je Tursić.

On je naglasio da pčelari nerado prijavljuju bolesti i druge probleme u pčelinjacima zbog čega sumnja da ovakav problem imaju i drugi pčelari u Modriči.Dugogodišnji pčelar Ranko Rakić rekao je da je nestanak pčela primijetio početkom avgusta.

"Čudno je da je najveći broj pčela nestao iz najjačih društava, a neobično je i da je uz mali broj uglavnom mladih pčela u košnicama ostala matica, velike količine meda i hrane", izjavio je Rakić i naglasio da pčele nisu nestale u rojevima, te da nema tragova krađe i znakova trovanja.On je napomenuo da nema ni mrtvih pčela u košnicama i u okolini košnica što isključuje bolest varoe.Rakić je objasnio da je prije tri godine zbog prisustva američke gnjiloće ili varoe spaljivanjem uništio 30 košnica i da od tada nije zabilježena u većem obimu ova bolest u njegovom pčelinjaku.

Tada je Rakić Udruženju pčelara i nadležnoj inspekciji prijavio bolest pčela, kao i ovogodišnje misteriozno nestajanje pčela.Rakić je preporučio pčelarima da prijave bolesti pčela da bi se orgnizovano borili protiv ove neobjašnjive pojave.U Udruženju pčelara "Bagrem" u Modriči registrovano je 100 pčelara sa više od 3.500 pčelinjih društava.N

a području Modriče je i veliki broj pčelara koji nisu članovi "Bagrema", koji ukupno imaju više od 1.500 pčelinjih društava.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

sfinga

24.10.2014 11:12

Nema tu nikakve misterije. Potrovali ste ih herbicidima i ostalim otrovima. Ta bića su jako osjetljiva.

ODGOVORITE
Name

Mujo Smajic Teslic

24.10.2014 19:35

Clan sam Teslickog drustva prateci sve ovo u cjelini svodi se samo na jedno nema nam druge ako mislimo pcelariti i sacuvati pcelinje zajednice moramo preci na organsko pcelarenje i pomjeriti se dalje od urbani centara ja sa tim nemam problema a kod mene u slivu Velike usore nisam jos cuo za taj problem,ja bar tako mislim

ODGOVORITE
Name

Pcelice

25.10.2014 06:56

Sirota vredna stvorenja, pitam se, šta će biti sa prirodom ako znamo koja je uloga pčelica u njoj. Znači, na Balkanu jedini koji preživljavaju a vredni, za sad, su mravi.

ODGOVORITE
Name

Radovan Skundric Austalia

13.06.2018 03:10

Najbolji nacin odbrane od misterioznog nestanka pcela je da se sa svojim kolegama pcelarima organizovano uclanite u lokalna lovacka drustva, tj da legalno mozete nositi lovacku pusku zbog licne sigurnosti. Ako otkrijete sumnjive nepoznate pcelare "u dometu vaseg pcelinjaka" najbolje da u drustvu vaseg kolege ili kolega provjerite namjere nepoznatog pcelara koji se"nastanio" u blizini vaseg pcelinjaka. U slucaju opravdane sumnje sa svojim kolegama pozovite policiju. Da malo pojasnim: svaki pcelar bi trebalo da zna za kosnice klopke tj. da vam lopov sa poznavanjem istih moze nanjeti veliku stetu kraduci vam vecinu pcela izletnica a da vam direktno ne ulazi u pcelinjak. Misterija, ako se tako moze nazvati, je dovoljno velike zalihe hrane u kosnici i prisustvo matice u zajednici samo sa mladim pcelama. Nova preraspodjela posla u kosnici, nedovoljan broj pcela koje vode brigu o leglu dovodi do posljedice jos veceg slabljenja drustva. Mozete zamisliti sto se dogadja sa vasim pcelinjakom ako lopov konstantno " operise"... Mogucnost nabavljanja matice u tom vremenu lopovu omogucava jeftino pravljenje novih rojeva. Mogucnost ovakvog nacina je neogranicena i u naseljenim i manje naseljenim podrucjima. Svako doba godine sa smanjenom pasom ili u bezpasnom periodu sa dovoljno visokom temperaturom dana pogodno je za lopove pa cak kao lopov ne treba cekati mrak. Meta su logicno stariji nemocniji pcelari. Pogodno vreme za lopova je i nakon vrcanja jer tek izvrcani skroz neocisceni okviri su dobri kao mamac za vase pcele. Nije tesko primjetiti tek doseljenog novog pcelara u vreme zavrsavanja neke jace pase ili u bezpasnom periodu. Nadam se da ce ovo moje pisanje rasvijetliti mnoge misterije i nedoumice u vezi iznenadnog slabljenja drustava i nestanka pcela. Ovo pisem iz iskustva jer sam to iskusio prije vise od trideset godina. Jos tad je postojala patentirana kosnica klopka u odbrani od grabezi meni nepoznatog sarajevskog pcelara. Nadam se da sam pomogao ovim tekstom pcelarima koji su bili u nedoumici zbog iznenadnog nestanka zdravih pcela. U lovu na kradljivce pcela mozete koristiti sprejeve upadljivih boja na bazi vode bezopasnih za pcele. Pozdrav svim postenim i savjesnim pcelarima

ODGOVORITE