Počela konferencija o EU i Balkanu

U Beogradu je danas počela deseta međunarodna konferencija o pomirenju, toleranciji i ljudskoj bezbednosti na Balkanu - "Novi Balkan i Evropska unija: mir, razvoj i integracije", koju organizuje Evropski centar za mir i razvoj (ECPD) Univerziteta za mir Ujedinjenih nacija.

Region 24.10.2014 | 11:00
Počela konferencija o EU i Balkanu

Skup je otvorio predsednik ECPD Akio Kavato, koji i predsedava dvodnevnom konferencijom, a video porukama obratiće se i bivši generalni sekretar UN Butros Butros Gali i nekadašnji generalni direktor UNESCO Federiko Major.

Učesnicima će se obratiti i bivši vicekancelar Austrije i nekadašnji specijalni koordinator Pakta za stabilnost Erhard Busek, kao i osnivač i prvi predsednik Sejšela Džejms Mančam, koji je predsednik Svetskog Saveta za Globalni mir.

Jubilarna konferencija biće posvećena pitanjima mira, razvoja, međunacionalnih i međuverskih odnosa, kao i regionalnog i međunarodnog integrisanja, ali je akcenat stavljen na strategiju i proširenje Evropske Unije, na putu zemalja Balkana prema EU.

Na skupu učestvuje oko 300 učesnika, istaknutih naučnika, političara i diplomata iz gotovo svih delova sveta, predstavnika diplomatskih misija i verskih zajednica iz regiona, kao i iz međunarodnih organizacija.

Izvor: TANJUG

Komentari / 0

Ostavite komentar