Švedska obustavila potragu za podmornicom

Švedska vojska je danas saopštila da je posle nedelju dana traganja obustavila potragu za nepoznatim objektom u vodama kod obale Stokholma, za koji se pretpostavlja da je strana podmornica, čime je okončana najveća vojna mobilizacija posle hladnog rata u Švedskoj.

Svijet 24.10.2014 | 10:30
Švedska obustavila potragu za podmornicom

Više od 200 vojnika, brodova i helikoptera pretraživalo je vode kod Stokholma od petka prošle nedelje, nakon izveštaja da je uočena strana "podvodna aktivnost", za koju se sumnjalo da je ruska podmornica.
"To znači da su se brodovi i snage za dejstva i na kopnu i u vodi vratili u luku", poručila je vojska u saopštenju, dodajući da će manje snage ostati u toj oblasti, prenosi Rojters.

Vojska je dobila, kako je navela, verodostojne izveštaje o aktivnosti stranih podmornica ili ronilaca koji koriste podvodno sredstvo. Plovilo nije identifikovano, ali se zna da je švedska mornarica 80-ih godina u svojim teritorijalnim vodama povremeno hvatala podmornice za koje se pretpostavljalo da su sovjetske.

Ovaj incident je podigao tenzije u regionu u kome su vlade sve zabrinutije zbog sve veće ruske odvažnosti od kada je izbila kriza u Ukrajini, navodi Rojters.

Švedski i NATO borbeni avioni su pokušali da presretnu ruski avion za prikupljanje obaveštajnih podataka koji je u utorak na kratko ušao u vazdušni prostor Estonije.

Ministarstvo spoljnjih poslova Estonije je zbog toga uputilo formalni protest Rusiji.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Vuk

25.10.2014 02:16

Nisu oni odustali od potrage nego su im Rusi umakli...

ODGOVORITE