Prvi slučaj ebole u Njujorku

Njujorški lekar Krejg Spenser koji je lečio pacijente u zapadnoj Africi oboleo je od ebole, potvrđeno je u Njujorku. Lekar se 17. oktobra vratio iz Gvineje u Njujork i bio je u bliskim kontaktima sa još najmanje tri osobe, kažu zvaničnici.

Svijet 24.10.2014 | 09:15
Prvi slučaj ebole u Njujorku

Krejg Spenser je boravio u Gvineji gde je radeći u okviru dobrotvorne organzacije "Lekari bez granica" lečio obolele. Dan po dolasku u Njujork imao je groznicu kažu zvaničnici.

"Sa sigurnošću mogu da kažem da je pacijent veoma kratko imao simptome. Sama činjenica da je pacijent lekar, učinila je to da se brzo javio zvaničnicima jer je bio svestan da postoji problem. Po našim saznanjima bio je u kontaktu sa malo ljudi", rekao je gradonačelnik Njujorka Bil de Blasio.

Američki mediji javljaju da je lekar izolovan u bolnici. Pre toga se vozio metroom i išao na trčanje. Gradske vlasti smatraju da nema straha od pojave ebole u gradu sa više od osam i po miliona stanovnika. Neke komšije su zabrinute.

"Idem odavde. Plašim se da dodirnem bilo šta. Uplašena sam", kaže jedan od komšija.

Lekar Krejg Spenser je četvrti Amerikanac, a prvi Njujorčanin kod kojeg je dijagnostifikovana ebola.

"Ja sam duboko razočaran. Iznenađen, jer sam očekivao više od ove zemlje. Trebalo bi da budemo prva zemlja u svetu. Kao što sam rekao, ako Nigerija može da to drži pod kontrolom, zašto ne mogu Sjedinjene Države?", kaže jedan Njujorčanin.

I u afričkoj republici Mali je potvrđen prvi slučaj ebole, saopštio je ministar zdravlja te zemlje. Mali je postao šesta zemlja Zapadne Afrike pogođena epidemijom ove smrtonosne bolesti, javlja Rojters.

Ebola i dalje predstavlja globalnu opasnost, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija.

Više od 4.800 ljudi je umrlo od ebole – uglavnom u Liberiji, Gvineji i Sijera Leoneu. Situacija u tim zemljama je i dalje veoma zabrinjavajuća. Komitet SZO smatra da je ebola opasnost za javno zdravlje od međunarodnog značaja.

Lideri Evropske unije su imenovali Hristosa Stilijanidesa za novog komesar Unije za humanitarnu pomoć a imenovan je i za koordinatora Unije u borbi protiv ebole. Unija je izdvojila dodatna 24 miliona i 400 hiljada evra za borbu protiv ebole, sopšteno je iz Brisela.

Izvor: RTS

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

перо ложач

24.10.2014 17:27

Коначно се Леси враћа кући! Круг се затвара гдје и почне!

ODGOVORITE