EL: Trojke srušile Zvezdu u Litvaniji!

Košarkaši Crvene zvezde poraženi su od Neptunasa u Litvaniji sa 83:81 (25:20, 22:17, 20:24, 16:20) u drugom kolu evroligaške grupe D.

Fudbal 23.10.2014 | 20:20
EL: Trojke srušile Zvezdu u Litvaniji!

Posle pet uzastopnih pobeda na startu sezone u svim takmičenjima, košarkaši Zvezde su podbacili u Litvaniji, pa su propustili prvu priliku da dođu do brejka u Evroligi. Domaćini su bili inspirisani u prvom poluvremenu u svom prvom evroligaškom meču u Klaipedi, vezali su devet trojki i održavali prednost do završnice. Crveno-beli su uprkos greškama stigli rivala i imali su šut za pobedu, ali je Markus Vilijams promašio u pokušaju da postigne trojku.

Prva četvrtina: Čak pet trojki domaćina, Blažič održao priključak u završnici deonice

Zvezda je počela u postavi Vilijams, Dženkins, Kalinić, Mitrović i Marjanović, domaćine predvode Šakur, Mažeika, Zavackas, Gailijus i Galdikas, a prve poene zabeležio je Luka Mitrović, da bi na 5:0 povisio Dženkins trojkom.

Očekivano su se domaćini oslonili na Šakura, koji je uz prve poene sjajno asistirao Mažeiki, pa je Neptunas do sredine deonice izjednačio na 6:6. Marjanović je bio neutralisan u reketu kada su crveno-beli napadali, ali je zato "proradila" trojka na drugoj strani, pa je Gailius odveo Neptunas na 9:7, a zatim je nastavio niz za seriju od 11:2.

Šakur je nastavio da razigrava saigrače, petom asistencijom je omogućio Gailiusu da postigne novu trojku za 20:14, pa je Radonjić uzeo tajm-aut i na teren poslao Jovića umesto Vilijamsa.

Iako su nastavili Litvanci da rešetaju spolja, Zvezda je uspela da zadrži priključak na krilima Blažiča, koji je zamenio slabog Kalinića. Na kraju prve deonice, Tejić je promašio, pa je Neptunas na pauzu otišao sa 25:20.

Druga četvrtina: Litvanci sa devet trojki došli do ubedljive prednosti

Nemački reprezentativac Maik Cirbes zamenio je Marjanovića na početku, a sve što je uspeo, jeste da napravi dva faula u napadu. Sa druge strane, Gailius je postigao četvrtu trojku iz četvrtog pokušaja, i to za +10.

Potpuno je izmenio Radonjić postavu, na terenu su se našli Jović, Blažič, Kalinić, Tejić i Cirbes, a domaćini su uzeli novi tajm-aut posle poena nemačkog centra i prokockanog napada. Odbrana je na kratko dala rezultat, nisu imali Litvanci rešenje za šut do kraja napada, ali to nije materijalizovano zbog nepreciznosti Zvezdinih igrača.

To se promenilo ulaskom Vilijamsa, Amerikanac je pogodio trojku, ali je na to odgovorio Dimša istom merom za 35:25. Tu nije bio kraj trojkaškom nizu Litvanaca protiv Zvezdine zone, Sinica je bio peti igrač koji je pogodio iza linije 6,75, ovaj put za +13 i Radonjićev tajm-aut.

Uprkos svemu, uspeo je Marjanović po povratku na parket da veže četiri poena, Lazić se nadovezao trojkom, ali je i devetu za Neptunas postigao Girdžijunas. U poslednjem napadu u poluvremenu, Vilijams je u svom stilu napravio slalom kroz reket i poentirao, pa će Zvezda sa 10 poena zaostatka ući u nastavak meča.

Prvo poluvreme obeležio je Gailius sa 14 poena (4/4 za tri), Mažeika je dodao sedam, dok su Marjanović i Vilijams postigli po 10.

Treća četvrtina: Domaćini dugo održavali prednost, Zvezda uhvatila priključak u završnici

Iako igrači Neptunasa ne pogađaju za tri kao pre, uspeli su da održe prednost od 10 poena, dok je Zvezda i dalje pokušavala da dođe do poena preko Marjanovića. Umesto njega, pogađali su prvo Lazić i Mitrović, a onda je gorostasni centar promašio oba slobodna bacanje, što je kaznio Sinica drugom trojkom.

Tri minuta pre kraja četvrtine, Vilijams je slobodnim bacanjima pokrenuo seriju, nadovezao se Blažič trojkom, a Dangubić polaganjem za 62:58, pa je Maksvitis tražio tajm-aut. Vilijams je posle toga pogodio i trojku za -3, ali je i Dimša odgovorio, pa Neptunas sa 67:61 pred odlučujući period igre.

Poslednja četvrtina: Zvezda izjednačila i jurila preokret, Vilijams promašio šut za pobedu

Litvansko oružje donelo je Zvezdi izjednačenje u 32. minutu, pošto su Dangubić i Blažič bili efikasni iza linije 6,75. Umesto da se napravi korak ka preokretu, usledili su pokloni za Šakura i Neptunasovih +4.

Tek kada je ušao Vilijams umesto Jovića Zvezda se probudila u ofanzivi, a kada je ponovo trebalo da priđe na poen zaostatka, Kalinić je iz kontre promašio polaganje.

Dekoncentrisanost je kažnjavao Šakur, pa je posle čak pete ukradene lopte poentirao za 81:74. Dugo su zatim i jedni i drugi promašivali iz igre, a Blažič i Marjanović su sa linije penala bili precizni za 81:78 dva minuta pre kraja.

Ređao je promašaje Šakur, a njegovi saigrači faulove, pa je Zvezda novim slobodnim bacanjima Vilijamsa i Mitrovića izjednačila na 81:81 u poslednjem minutu meča. Vasilijus je pogodio u poslednjem napadu Neptunasa za 83:81, a Zvezda posle tajm-auta ima tri sekunde za odlučujući napad. Vilijams je preuzeo odgovornost, ali nije uspeo da donese brejk crveno-belima.

Komentari / 0

Ostavite komentar