Ugljevik: Nastavak izgradnje ni na vidiku

Zaustavljeni radovi na stambenoj zgradi za 31 porodicu poginulih boraca i ratnih vojnih invalida u Ugljeviku još nisu nastavljeni.

Republika Srpska 23.10.2014 | 19:41
Ugljevik: Nastavak izgradnje ni na vidiku

9. oktobra ove godine Ministarstvo boračko-invalidske zaštite raskinulo je ugovor sa izvođačem radova preduzećem "Moja kuća" iz Vlasenice, a novi izvođač još nije izabran, Vlada je tek danas donijela odluku o raspisivanju tendera za novog izviđača. Budući vlasnici stanova gube nadu da će to zaista i postati, a iz Boračke organizacije najavljuju preduzimanje radikalnih mjera.

Marija Popović, supruga poginulog borca, zbog teškog zdravstvenog stanja prinuđena je da živi sa kćerkom, koja sa petočlanom porodicom stanuje u privatnom smještaju a niko od njih nije zaposlen. Marija je na spisku za dobijanja stana, međutim, sva protekla dešavanja koja su pratila dosadašnju gradnju, kaže Marija izazvala su sumnju ali i ukus gorčine jer se preko onih koji su podnijeli najteže žrtve vrše brojne malverzacije.

"To je prevara za nas. Ima 5-6 godina kako nas lažu i zavlače van svake pameti je da sa porodicama poginulih boraca tako neko postupa", kaže Marija Popović.

Opština Ugljevik je obezbjedila zemljište, a resorno ministarstvo novac. Za izvođača radova izabrano je preduzeće "Moja kuća" iz Vlasenice, koje je rok za završetak radova navelo 70 dana i posao dalo podizvođaču firmi "Sporting" iz Ugljevika.

Ministarstvo uplaćuje izvođaču prvo 100 000, a zatim 135 000 KM, izvođač, prema navodima podizvođača, Sportingu uplaćuje svega 60 000 maraka.

Gradnja je započeta u maju ove godine, ali i zbog razmirica oko novca, ubrzo i prekinuta, nakon čega ministarstvo raskida ugovor sa izvođačem i obećava nastavak gradnje ubrzo nastavak gradnje. Vlada
tek danas donosi Odluku o hitnom raspisivanju tendera za izbor novog izvođača.

"Da bi se raspisao novi tender i izabrao novi izvođač radova potrebno je najmanje dva mjeseca a tada ni vremenski uslovi neće dozvoljavati da se ta famozna zgrada nastavi", izjavio je Jovan Marinković, predsjednik Boračke organizacije Ugljevik.

U Boračkoj organizaciji strahuju i da će doći do sudskih sporova između dosadašnje izvođača i podizvođača radova, te da bi se nastavak gradnje mogao odvući u nedogled, te poručuju da je strpljenje na izmaku i da će svoja prava tražiti izlaskom naulice.

"Ukoliko se ne bude ova zgrada nastavila raditi do proljeća mi ćemo demonstracijama tražiti svoja prava", upozorio je Marinković.

31 porodica poginulih boraca koja je trebala do sada biti useljena u ovuzgradu, prepuštena je na milost i nemilost nadležnim institucijama.

BN TV

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

VRS RVI

23.10.2014 15:59

Prošli izbori moj narode

ODGOVORITE
Name

Sudija

23.10.2014 19:52

Nema posla bez lopovluka. Nasa posla.

ODGOVORITE
Name

ss

23.10.2014 21:51

Tek za 4godine

ODGOVORITE
Name

sofer

24.10.2014 07:23

Ministarstvo uplatilo 235.000 KM. "Luda kuca" i konobar, kriminalac, "magistar"... prema slici, uradili posla ni za 10.000 KM. Pada li kome na pamet da hapse i traze vracanje uplacenih para?

ODGOVORITE
Name

sofer

24.10.2014 07:27

Ministarstvo uplatilo 235.000 KM. "Luda kuca" i konobar, kriminalac, "magistar"... prema slici, uradili posla ni za 10.000 KM. Pada li kome na pamet da hapse i traze vracanje uplacenih para? Ali to je sica prema milionima za "vlesenicke investicije": vodovod, sestosjedi, jezero, "suncana dolina" Novi Elastik, Novi DIV...

ODGOVORITE
Name

Verovatno postoji negde neko...

25.10.2014 07:06

Samo motku u sake,rasterati bagru po zatvorima i poceti s postenim ljudima ponovo.Ako ti "novi",posteni za tri meseca ne daju rezultate,izbaciti ih na ulicu i dovesti nove i sve tako u nedogled,ako treba.Dosta natezanja sa kriminalcima,zivot prolazi.

ODGOVORITE