Albanci sad kažu: To nije naša zastava!

Nova čudna konstrukcija albanske strane u nameri da se relativizuje zastava tzv. "Velike Albanije". "To je leteća avet, koju su i Albanci prvi put videli", kaže premijer te zemlje.

Fudbal 23.10.2014 | 18:05
Albanci sad kažu: To nije naša zastava!

Albanski premijer Edi Rama ocenio je u intervjuu za nemački radio "Dojče vele" da iznad stadiona Partizana nije letela zastava "Velike Albanije", već...
"Leteća avet".

U odgovoru na pitanje da li je zastava "velike Albanije" koju su albanski fudbaleri, na koje je rekao da je ponosan, branili na terenu - albanska zastava, Rama je rekao da to nije ni albanska nacionalna zastava, a ni zastava neke "velike Albanije", već "leteća avet koju su i Albanci prvi put videli".

On je izrazio čuđenje što je ta zastava izazvala veliki politički bes u Beogradu, kao i što se, kako je rekao, na beogradskom stadionu 40 minuta uzvikivalo "Ubij Albanca! Ubij Albanca! Ubij braću Hrvate!"

"To nisam mogao ni da zamislim. Kao ni to da je zvanična srpska retorika posle utakmice biti ista kao i rasistički antialbanski horovi međunarodno priznatih huligana, koji su utrčali na teren kako bi naše igrače udarali stolicama u glavu", kazao je on nemačkom radiju.

On je, takođe, izrazio krajnje čuđenje zbog toga šu su zapadni mediji, kako je ocenio, "u toj meri izgubili ravnotežu u korist propagandne državne srpske štampe" i njegovog brata označili kao uzroka nemira, a da pri tom nisu konsultovali ni njega ni neki drugi izvor.

"Kako jedna osoba može da se linčuje širom sveta, od strane ozbiljnih medija, poznatih po svojoj etici, a da njega nisu pitali za mišljenje? I kako je moguće da ugledni mediji pažnju posvećuju tom parčetu tkanine, a ne rasizmu ili fizičkom nasilju protiv gostujuće ekipe na kvalifikacionoj utakmici za Evropsko prvenstvo?", pita se Rama.

Na pitanje koliko je velika opasnost od "velikoalbanskog" nacionalizma u regionu, albanski premijer kaže da termin "velika Albanija" odražava iskonski strah Srba.

"To nije albanski projekat. 'Velike Albanije' nema na političkoj agendi, nijedna politička stranka u Albaniji ne sledi taj cilj", rekao je Rama i istakao da većina Albanaca želi "veliku Evropu" sa Albanijom, Kosovom i svim zemljama u regionu.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Moki

23.10.2014 14:41

Zamislite Albanci ne znaju?? Korak po korak idu ka tom projektu. Kosovo, Makedonija, Grčka, Crna Gora. Svi znaju za tu ,,zastavu,,.

ODGOVORITE