Srbija i MOK: Nije nam Kosovo prvi put oteto!

"Bilo je tako i u vreme Turaka, pa u Prvom svetskom ratu, Drugom ratu, pa smo ga opet vratili. Verujem da će tako biti opet, ali nećemo ga vratiti u EFF i MOK", kaže Velimir Marjanović.

Ostali sportovi 23.10.2014 | 17:35
Srbija i MOK: Nije nam Kosovo prvi put oteto!

Takozvana Republika Kosovo postala je u sredu, 22. 10. 2014. godine, provizorni član Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Naš Olimpijski komitet, potom, uputio je oštri protest, ali... Kosovo je već bilo uslovno priznato od strane Izvršnog odbora MOK i teško da će se u tom procesu ići unazad, uprkos tome što Ujedinjene nacije nisu priznale Kosovo kao nezavisnu državu, a to je - do sada - bio osnovni preduslov da MOK uopšte razmatra o prijemu.

U slučaju Srbije i Kosova do sada su prekršene mnoge prakse, pa tako ne bi trebalo da nas čudi ni poslednji u nizu presedana. Najmanje su začuđeni u Rukometnom savezu Srbije, a evo i zbog čega.

"Mi kao rukomet smo upozoravali, ali to nije bilo detaljno ispraćeno. Kada je EHF nedavno doneo odluku o prijemu Kosova u članstvo evropske rukometne porodice, jedan od glavnih argumenata za njihov prijem bio je dopis MOK da se Kosovu odobri prijem, a drugi to što na osnovu Briselskog sporazuma Srbija nema pravo da sprečava članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama", kaže predsednik Upravnog odbora Rukometnog saveza Srbije, Velimir Marjanović za "Sportski žurnal".

Tada je još započet proces koji traje i koji je, sada već, uzeo maha.

Ni prilikom glasanja u EHF, a očigledno ni u MOK, nije pomoglo što su "mnogi bili uz nas".

"Većina je rekla da smo po pravnim argumentima i sportskom pristupu mi u pravu, ali su dve navedene stvari odnele prevagu", komentariše Marjanović.

"MOK je naveo da podržava prijem Kosova u sve sportske saveze, da je to proces koji traje i da će ići samo unapred. Znači, ne radi se više o donošenju odluke, već samo o datumima održavanja sednica ostalih saveza. To nam je tada predočeno kao izvesnost, nešto što ne možemo da zaustavimo. Ovo je verovatno deo tog najavljenog procesa", "trezni" nas Marjanović surovo.

"Nije nama Kosovo oteto na Olimpijskim igrama, niti rukometnom terenu, već pravnim nasiljem i jedino se tako može vratiti. Tu su te dve strane medalje, sportska i ljudska. Ne smemo da štetimo sportu, ali moramo da gledamo kako da ostvarimo nacionalni cilj, umesto da gubimo snagu na mestima gde ne možemo ništa da promenimo. Ponavljam, nije ovo prvi put da nam je Kosovo oteto, bilo je i u vreme Turaka, pa u Prvom svetskom ratu, Drugom ratu, pa smo ga opet vratili. Verujem da će tako biti opet, ali nećemo ga vratiti u EFF i MOK", govori Marjanović.

On je za kraj podsetio na nešto jako bitno...

"Mislim da sportski još nisu sazreli uslovi za nastupe ekipa sa Kosova. Kao član OKS, mislim da inicijatori ovih rešenja greše. U to sam uveren, i znam da će na kraju pobediti iskonskije pravo. To nam je istorija mnogo puta pokazala", zaključio je Marjanović.

Komentari / 0

Ostavite komentar