Bijeljina gubi milione zbog Vlade Srpske

Grad Bijeljina blizu godinu i po dana, čeka odgovor Vlade Republike Srpske na prijedlog Pravobranilaštva i Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS da se proglasi opšti interes za projekat gasifikacije Bijeljine, izjavio je Cvijetin Simić, savjetnik gradonačelnika Miće Mićića.

Republika Srpska 23.10.2014 | 22:42
Bijeljina gubi milione zbog Vlade Srpske

Simić je izrazio bojazan da bi grad Bijeljina zbog ne proglašavanja opštim interesom projekta gasifikacije lako mogao završiti na sudu i platiti značajniju odštetu.

„U projekat je do sada uloženo oko 20 miliona maraka, a godišnja šteta po osnovu Studije opravdanosti i izgubljene dobiti iznosi i do dva miliona evra. Imamo djelimičnu dozvolu za izgradnju, ali bez proglašenja opštieg interesa nemoguće je riješiti imovinsko – pravne odnose na traci cjevovoda visokog pritiska u dužini od 22 kilometra, od Bijeljine do Šepka“, kaže Simić.

Na potezu je Vlada RS, koju tek treba formirati nakon izbora, koja bi morala u što kraćem vremenskom roku da utvrdi opšti interes za projekat gasifikacije Bijeljine, čime bi se otkočio problem rješavanja imovinsko – pravnih odnosa na traci cjevovoda visokog pritiska do Šepka. Simić ističe da se, zbog novonastale situacije, odbijaju novi potencijalni investitori i gubi ugled kod investitora koji su već započeli određene poslove u Bijeljini.

Preduzeće „Novi Sad gas“ je partner Gradu Bijeljina u poslu gasifikacije grada i vlasnik je 80 odsto svojevremeno formiranog preduzeća „Bijeljina gas“ DOO.Novosadsko preduzeće se trenutno nalazi u postupku privatizacije, kroz projekat Vlade Srbije, i očekuje se da će Agencija za privatizaciju Srbije u dogledno vrijeme izabrati strateškog partnera i privatizovati „Novi Sad gas“.

Eventualni novi privatni partner neće oklijevati i dugo čekati, te postoji velika vjerovatnoća da će posegnuti za sudskom tužbom i u tom slučaju bi Grad Bijeljina pretrpjela veliku štetu.

Vlada RS, Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva i preduzeće „Gas RES“ mjesecima već „razmatraju“ prijedlog sporazuma o integrisanju magistralnog gasovoda Bijeljina – Šepak u gasni projekat „ Južni tok“. O ovom problemu razgovarano je početkom ove godine u Banjaluci.

Bijeljina je prije dvije i po godine Bijeljina ušla u realizaciju projekta izgradnje distributivne gasne mreže srednjeg i niskog pritiska na području grada i u okolnim naseljima, kao i gasovoda Šepak – Bijeljina.Na januarskom sastanku u Ministarstvu industrije i energetike usaglašeno je da magistralni gasovod Bijeljina – Šepak mora biti integrisan u gasni projekat „Južni tok“ u RS i biti prenesen na upravljanje „Gas RES-u“, koji je nosilac revitalizacije projekta „Južni tok“ u RS i jedini ovlašteni partner ruskom investitoru „Gasprom“.

Koncesionar, „Bijeljina gas“ DOO svoju zvaničnu saglasnost dostavio je 27. januara 2014. godine. Ugovor o koncesiji između preduzeća „Bijeljina gas“ DOO Bijeljina, čiji je suvlasnik i grad Bijeljina, potpisan je 29.decembra 2012. godine.

Koncesija je dobijena na period od 30 godina.Očekuje se da će nakon parafiranja sporazuma o integrisanju gasovoda Bijeljina – Šepak u gasni projekat „Južni tok“ i preduzeće „Bijeljina gas“ konačno dobiti odluku o proglašenju opšteg interesa, bez koje je nemoguće izvršiti eksproprijaciju zemljišta na trasi gasovoda Bijeljina – Šepak.

Projekat gasifikacije Bijeljine, u koji su svojevremeno zajednički ušli novosadsko preduzeće „Novi Sad gas“ i grad Bijeljina težak je oko 12 miliona evra. 

Izvor: Capital.ba

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

gile

24.10.2014 06:41

Potrosi Micic uzalud pare na plin koga nigdje nema a upropasti realizaciju grijanja na termalnu vodu.

ODGOVORITE