Birački odbori pogrešno brojali

U Glavnom centru za prebrojavanje glasova u Sarajevu danas je počelo ponovno brojanje glasačkih listića sa 48 biračkih mjesta na kojima nije bilo moguće utvrditi izborne rezulatate zbog pogrešnih podataka Biračkih odbora.

Republika Srpska 23.10.2014 | 15:19
Birački odbori pogrešno brojali

Broj biračkih mjesta sa kojih se glasački listići ponovo prebrojavaju nije konačan.

,,Na biračkim mjestima sa kojih se ponovo broje glasački listići Birački odbori nisu do kraja prebrojali sve listiće, javlja se velika razlika između važećih listića i broja glasova koje su osvojile političke partije, a nisu pravilno upisivani ni pojedinačni glasovi kandidata za Narodnu skupštinu Republike Srpske, Parlamentarnu skupštinu BiH, Parlament Federacije te kantonalne skupštine'', ističe Ermin Kos direktor Glavnog centra za prebrojavanje glasova i navodi primjer:

,,Imamo primjera da su glasački listići na kojem su birači označili samo ime kandidata brojani tako da je upisivan glas tom kandidatu političke partije ali ne i partiji na čijoj je listi.Na kraju se desilo da neki kandidati imaju više glasova nego političke partije koje su ih kandidovale, a to je nemoguće.Ne znamo zbog čega je došlo do takvih grešaka.Možda je u pitanju neiskustvo članova biračkih odbora, umor, a možda su to i namjerne greške''.

Teško je povjerovati da je u pitanju bio umor članova Biračkih odbora, a još manje neiskustvo pogotovo kada se zna da su svi oni prošli obuku, koja je uzgred rečeno, finansirana iz budžetskih para.

,,Ove godine smo se posebno potrudili da obučimo izbornu administraciju, prije svega Opštinske i Gradske izborne komisije i Biračke odbore. Nažalost danas moramo ispravljati njihove greške. Nije im pomogla ni obuka ni video prezentacija koju smo uradili i na kojoj su jasno predstavljene sve faze rada na biračkim mjestima. Taj video članovi Biračkih odbora mogli su koristiti i nakon završene obuke, kod kuće, kako bi utvrdili gradivo.Očito da su oni imali i neke druge obuke'', ističe predsjednik Centralne izborne komisije BiH Stjepan Mikić.

U CIK-u dodaju da su sve kritike na njihov račun u vezi prebrojavanja glasova i sporosti procesa neopravdane, te tvrde da rade u skladu sa pravilima i Izbornim zakonom BiH i da nije probijen ni jedan rok koji se odnosi na utvrđivanje i objavljivanje izbornih rezultata. I do sada su radili na isti način, pa se čude odkud ove godine tolike kritike.

,,Pogotovo su nerazumne kritike političkih subjekata čiji su predstavnici bili u Biračkim odborima i napravili ove greške zbog kojih mi sada moramo vršiti ponovno prebrojavanje glasačkih listića da bi utvrdili precizne rezultate izbora'', kaže Mikić.

Za nepravilnosti u prebrojavanju glasova neko će odgovarati, dodaju u CIK-u i napominju da su već predali nekoliko prijava nadležnim tužilaštvima.

Zbog neodgovornog obavljanja posla novčanim kaznama od 300 do hiljadu maraka i četvorogodišnjom zabranom rada u biračkim odborima biće sankcionisano i više stotina članova Biračkih odbora, tvrde u Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

BN TV

Komentari / 21

Ostavite komentar
Name

kjj

23.10.2014 13:22

Ma nisu oni pogrešno brojali već su htjeli da muljaju !

ODGOVORITE
Name

Manja

23.10.2014 14:14

A ko je imenovao Biračke odbore? Ma hajte molim vas! Nisu znali dobro prebrojati glasove??? Znali su oni sve, očigledno su se dobro zabrojali. Koji je ovo cirkus. Baš me intereesuje koliko je iznosila dnevnica raznih komisija, posmatrača, i ostalih, a bilo ih je više nego glasača na pojedinim biralištima.

ODGOVORITE
Name

onyx

23.10.2014 14:15

Pogrešno brojali, ma hajde, bagra crvena im dala instrukcije, kako da rade. Ponoviti izbore, pa će te vidjeti, kako će proći kmeri crveni.

ODGOVORITE
Name

Milijana

23.10.2014 14:16

Šta bi se tek dogodilo da su brojali pare umjesto glasačkih listića?! CCCC

ODGOVORITE
Name

Komplikovana država

23.10.2014 14:38

Tako ti je s komplikovanom državom. Ukinite je i proglasite ovaj trokut specijalnim distriktom EU, da dahnemo dušom, a bavljenje politikom zabraniti ustavom i zakonom. Saberite se malo, pa nas ima kao u jednom malo većem srednjoevropskom gradu, a zakomplikovali smo život sebi samima s ovim entitetima, kantonima, distriktima...

ODGOVORITE
Name

zvornik

23.10.2014 14:43

Ponovite izbore pa cete videti kako Musa dere jarca. E moj debeli cime se ti ponosis:O

ODGOVORITE
Name

Mrki.....

23.10.2014 14:46

Ja sam brojao listice nesto najlakse sto sam radio,uopste nije mudro slovo.. Čuj nije se znalo brojiti, daj molim vas. Ko je i sta je muljo. Samo je dobro sto su uveli da mogu i posmatraci biti prisutni tokom brojenja glasova iz svih stranaka a ko je muljo i ko jos mulja neka neko istrazuje,ko je za to zaduzen..

ODGOVORITE
Name

СС

23.10.2014 15:08

Нормално да је дошло до грешке, бројало се на српском, хрватском и бошњачком језику. Три језика није шала.

ODGOVORITE
Name

zvornik

23.10.2014 16:07

Cizmica fakticki porazena, a i baja usitnio. Gotovi ste.

ODGOVORITE
Name

ДрАган

23.10.2014 16:27

Гарантујем животом да на 99% бирачких мјеста има неправилности.Треба системом случајног узорка само пребројати гласове за НС Републике Српске из СДС и СНСД и изненадили би се јер стање у врећама нема никакве везе са оним што је написано. Чланове комисије казнити и онда би свако послије размишљао да ли да то ради, ово је јединствена прилика да се нешто уради по том питању.

ODGOVORITE
Name

rs

23.10.2014 16:38

Ima li institucija koja narodu odgovara? Nema naravno! Kako je moguce da se u CIK-u kradu glasovi kad svi znamo sta se radi u biračkim odborima na dan izbora i za vrijeme brojanja. Mislim da je u nama problem sto uvjek krivca trazimo na pogresnom mjestu!

ODGOVORITE
Name

Mrkonjić Grad

23.10.2014 17:00

Što su brojali, brojali su. Zadnja vijest na ,,Nezavisnim": u Kneževu formirana vlada SNSD-DNS-SP

ODGOVORITE
Name

bosanac

23.10.2014 17:10

Pa valjda je prvi i osnovni kriterij da predsjednik i clanovi birackih odbora trebaju imati zavrsenu osnovnu skolu, ali regularno bez kupovanja diplome kod raznih mesetara, i da znaju brojati do hiljadu. Nije problem kad neki kazu za Bosanca da je glup vec sto je stvarno glup.

ODGOVORITE
Name

miki

23.10.2014 17:15

U Bosni Hercegovini ne zna se ko kosi, a ko vodu nosi. Rezultati izbora se jos ne znaju, a sto se popisa tice jos se ne zna a popis bio prije godinu dana. Pa kakav je ovo haos.

ODGOVORITE
Name

matematika

23.10.2014 17:22

Dva plus dva nije uvijek cetiri,trebalo bi ali nije, bez obzira sto je matematika egzaktna nauka.Medjutim biracki odbori u BiH razvijaju novu teoriju da broj glasackih listica koji su zaduzili prije izbora ne mora biti jednak broju listica koji ce razduziti kod opstinskih izbornih komisija nakon zavrsetka prebrojavanja listica.Ono sto udje trebalo bi i da izadje,ovdje nema akumulacije.Dje pocinje Bosna tu prestaje logika.

ODGOVORITE
Name

Knjaz Milos

23.10.2014 17:37

To je zato sto ste bratice, sestrice, stricevice, bracu od stricevog strica itd obucavali... Nisu glupi oni koji su posteno aplicirali, vec one koje ste doveli tu... SRAM VAS BILO, JOS IMATE OBRAZA RECI DA NIJE DO VAS...

ODGOVORITE
Name

Paprikovac

23.10.2014 17:48

Pa i sa te fotke se da uočiti da je tu mogao raditi šta je ko htio. Pošalji budalu po vodu pa sjedi pa plači.

ODGOVORITE
Name

СС

23.10.2014 19:48

Поред толико незапослених и на бироу, гласове су бројали и запослени. Ма гдје год буде нерегуларно треба вас казнити и то овом цифром максималном од 1000 КМ!

ODGOVORITE
Name

Brojac

23.10.2014 20:42

Kad mozemo imati kontrolu na finansiskom monetom KM, a sto nebi imogli imati medjunardone posmatrace ili cak da oni broje. Kod nas jos vazi pravilo da nacrtas 2 ovce na papiru izgube i to.

ODGOVORITE
Name

MILICA

24.10.2014 07:35

Nije valjda odzvonilo belim čizmicama. Ne mogu da vjerujem, a brzo će i veliki štrumf za belim čizmicama. Zivi bili pa vidjeli šta će se sve dešavati. Nek ih smaknu sa vlasti ali samo mirnim putem, bez nasilja. INAČE I ONAKO SU PUKLI.

ODGOVORITE
Name

Лија

24.10.2014 14:39

У фабрици кад направиш шкарт одбију ти од плате.Свима који су погрешили одузети право на накнаду.

ODGOVORITE