LŠ: Real 'gazi' redom, Arsenal okrenuo, Juve izgubio!

Rekord Lige šampiona po broju golova u jednom kolu nije oboren, ali je i drugog takmičarskog dana 3. runde preliminarnog nadmetanja bilo sjajnih mečeva.

Fudbal 23.10.2014 | 10:40
LŠ: Real 'gazi' redom, Arsenal okrenuo, Juve izgubio!

Čekalo se da li će posle 40 golova postignutih u utorak biti još 24 u sredu ne bi li ovo bilo najefikasnije kolo u istoriji elitnog takmičenja, a dobilo se nešto sasvim drugačije - staro dobro uživanje u fudbalu, uživanje u kome brojke nisu važnije od igre. A naročito su se igrali fudbaleri Reala, koji su u derbiju dobili Liverpul sa 0:3, uživali su i u Olimpijakosu, jer su savladali moćni Juventus sa 1:0, Atletiko je dao pet golova Malmeu, Ludogorec je u poslednjem minutu dao pogodak za trijumf nad Bazelom, Borusija Dortmund je sa 0:4 isprašila Prandelijev Galatasaraj usred Turske, a Arsenal je do 89. minuta gubio od Anderlehta, a na kraju pobedi u Briselu sa 1:2.

Grupa A: Atletiko pet puta pogodio mrežu Malmea, Olimpijakos dobio Juventus
Atletiko je morao da čeka drugo poluvreme ne bi li pronašao način da matira golmana Malmea, a kada je konačno uspeo, nije znao da stane. Koke je najpre završio sjajnu akciju svoje ekipe koja je, u suparničkom kaznenom prostoru, trajala oko desetak sekundi a da rival nije bio ni blizu da pipne loptu, što je bio samo početak kanonade.

Isti igrač je nedugo zatim preuzeo ulogu asistenta, jer je sa desnog krila, skoro u padu, uputio loptu na ivici peterca a na pravom mestu se našao Mario Mandžukić i, između dvojice čuvara, postigao gol, čime je potpuno razbio iluzije Malmea da može do iznenađenja. A kada je optimizam nestao, uvukla se panika, pa je svega 60-ak sekundi kasnije, u 63. minutu, Koke je opet asistirao, ovoga puta za Antoana Grizmana koji se "lažnjakom", skoro zaboravljenim u svetu fudbala, bacio jednog čuvara na travu, da bi potom dovoljno snažno šutirao da ni pokušaj odbrane nije mogao da spreči loptu da se domogne gola. Spasa za Šveđane nije bilo ni u finišu, kada je Dijego Godin u 87. minutu dao četvrti, a u 90. minutu Ćerći, iz odbitka koji je sam izgradio, peti gol u korist "jorgandžija".

U Atini je naš Milorad Mažić delio pravdu na meču između Olimpijakosa i velikog favorita, Juventusa, no autsajder se pobrinuo za veliki uspeh jer je trijumfovao "minimalcem".

Nije bilo lako crveno-belima sa Pireja protiv "stare dame" koja dominira italijanskim fudbalom, ali se uz sjajnu podršku sa tribina i veliku odlučnost svih članova tima i može do iznenađenja. Ono se i dogodilo zahvaljujući Pajtimu Kasamiju, koji je u 36. minutu kontru "3-na-3" završio tako što se poslednji priključivao napadu, a kako je to uočio Mitroglu - usledila je pravovremena asistencija "povratnom", sa levog krila, a onda i precizan udarac za 1:0 i erupciju oduševljenja na tribinama.

Juve je tada dao sve od sebe da anulira zaostatak, jurišao je, i strepeo od kontri Olimpijakosa za koji je ceo meč odigrao Luka Milivojević, ali sve što je uspeo da uradi bilo je pogađanje prečke gola domaćih, pa je ta Moratina prilika bila najbliže rešenju za kojim je torinski klub tragao posle primljenog gola.

Grupa B: Real moćan i u Liverpulu, Ludogorec slavi poslednji minut
Relativno brzo je derbi na Enfildu rešen, jer su se Kristijano Ronaldo i drugari pobrinuli i za brzo vođstvo, i za njegovo veliko uvećanje do odlaska na predah. A kada tako krene da se odvija bilo koji meč, pa i oni veliki, onda tu samo jedna strana uživa. Ovoga puta to je bila madridska strana, dok se ona liverpulska verovatno pitala "Da li je i jedan jedini veliki klub lošije odradio prelazni rok od nama omiljenog?".

Ronaldo je do 70. gola u Ligi šampiona i prilaska na samo jedan od legendarnog prethodnika u Realu, Raula Gonzaleza, stigao u 23. minutu, kada je odigrao dupli pas sa Benzemom, a potom i sa Hamesom Rodrigezom koji ga je prelepo proigrao lob-dodavanjem, a onda je usledio polu-volej desnicom u levu stranu, za 0:1 na semaforu. Samo sedam minuta kasnije još jedan letošnji novajlija, Toni Kros, našao se u ulozi asistenta, ovoga puta sa levog krila za Karima Benzenu, koji je na suprotnom kraju peterca glavom poslao loptu u velikom luku ka mreži, pa Minjole nije imao šanse da spreči novi pogodak.

Na predah se otišlo sa 0:3 u korist Madriđana, čiji su navijači često počinjali da budu glasniji od domaćih, a strelac je iznova bio Benzema, ovoga puta posle odbitka i loše reakcije Škrtela. I, da ne beše Kutinjovog fantastičnog udarca sa skoro 30 metara u sudijskoj nadonadi vremena, teško da bi se neka naročita reč mogla naći za nastup "crvenih", koji su se našli u prilično podređenom položaju od samog starta utakmice. Nije se mnogo toga promenilo ni u nastavku, osim što je Real "povukao ručnu", a Lazar Marković dobio priliku da zaigra. I ne čudi što su gosti rešili da odmore, za vikend ih čeka daleko teži test od onog koji im je pružio tim Brendana Rodžersa - na programu je El klasiko, prvenstveni duel sa Barselonom.

Sa druge strane, u grupi B je viđena i jedna drama. Ludogorec je sve vreme opsedao gol Bazela, a u Sofiji je meč odlučen u sudijskoj nadoknadi vremena, i to kada je levi bek Minev raspalio po lopti sa više od 25 metara i, "žabicom", uz odbitak od jednog gostujućih igrača, doneo toliko željeni trijumf bugarskoj ekipi.

Grupa C: Zenit napado, Bajer uzeo tri boda, "nula" Monaka i Benfike

Za razliku od Monaka i Benfike, jedinih rivala koji nisu dali gol ove srede, vrlo zanimljiv meč u njihovoj grupi odigrali su Bajer i Zenit u Leverkuzenu. I tu se na pogodak čekalo do drugog poluvremena.

Tada je kontru domaćih okončao Donati, koji je dobio loptu na desnoj strani, napravio pet, šest koraka i sa 20-ak metara uputio nisku udarac u dalji ugao gola ruske ekipe i doneo prednost "farmaceutima". A kada se mreža jednom zatresla, nije dugo prošlo dok se to nije ponovilo. Slobodnjak sa desnog krilo pretvorio se u idealan centaršut za bivšeg igrača Olimpijakosa, Papadopulosa, koji je tri minuta nakon što je ušao u igru, u 63, glavom udvostručio vođstvo.

Grupa D: Moćna Borusija i čudesni preokret Arsenala

Kako je Borusija igrala u Istanbulu, možda najbolje svedoči činjenica da je i pre kraja poluvremena zaslužila a i dobila aplauze od domaće, često vrlo fanatične turske publike. Kako i ne bi, kada su izabranici Jirgena Klopa "plesali" po terenu, a već posle 18 minuta vodila je sa dva razlike. I to jer je dva gola dao Obamejang, maltene na istovetan način - prvo ga je sa jednog krila u petercu, niskim centaršutem, uposlio Rojs u šestom minutu, a 12 minuta kasnije sa drugog krila Pišček.

Kada je na 0:3 povisio Marko Rojs, i to fantastično odmerenim, pre svega preciznim ali i jakim udarcem iskosa sa desne strane, sa oko 25 metara, domaća publika nije zviždala svojim ljubimcima, već je aplauzom nagradila gostujući tim, ponajviše samu majstoriju sjajnog igrača sredine terena. A majstoriju je izveo i Gindogan, koji se zaustavio na lopti u punom trku, okrenuo i proigrao Kolumbijca Ramosa, što je rezervista "milionera" iskoristio da u 83. minutu donese konačna četiri gola razlike u korist Borusije, za koju je Neven Subotić odigrao ceo meč, a Miloš Jojić ostao neiskorišćena rezerva.

Arsenal je muku mučio da pronađe način da slomije otpor Anderlehta, noseći pritom sa sobom breme tradicije, jer je na poslednja četiri evro-gostovanja samo jednom uspeo da postigne pogodak. A nije ni ovoga puta išlo kako je Venger isprva planirao, jer je čitavo poluvreme prošlo, a da ni jedan od dva takmaca nije uputio nijedan jedini šut u okvir gola. I, kada se mreža konačno zatresla u Briselu, bilo je to zbog kontre Anderlehta, koja je okončana dodavanjem Nahara za Prata, koji mu je to uzvratio centaršutem, pa je reprezentativac Hondurasa šokirao sve pristalice "tobdžija" nadvisivši Čembersa i poslavši loptu iza leđa golmana Damijana Martineza.

Čembers se, međutim, u samom finišu iskupio za kiks, jer je sa desnog krila centrirao idealno za Gibsa, koji je u punom trku, a i u padu, zakucao loptu u mrežu Anderlehta i tako šokirao belgijski tim. A onda su se "tobdžije" pobrinule da šok dodatno iskoriste: Aleksis Sanćez, koji je minut ranije umalo pogodio iz slobodnjaka, u 91. minutu je proigrao Lukasa Podolskog, a ovaj pribranom reakcijom poslao šut i tako osvojio ceo plen za londonski klub, protiv kog šansu nije dobio da zaigra Aleksandar Mitrović.

Grupa A:
Atletiko Madrid - Malme 5:0 (0:0)
(Koke 48, Mandžukić 61, Grizman 63, Godin 87, Ćerći 93)
Olimpijakos - Juventus 1:0 (1:0)
(Kasami 35)
Tabela: Atletiko 6, Olimpijakos 6, Juventus 3, Malme 3
Grupa B:
Liverpul - Real Madrid 0:3 (0:3)
(Ronaldo 23, Benzema 30, 41)
Ludogorec - Bazel 1:0 (0:0)
(Minev 90)
Tabela: Real 9, Ludogorec 3, Luverpul 3, Bazel 3
Grupa C:
Bajer - Zenit 2:0 (0:0)
(Donati 58, Papadopulos 63)
Monako - Benfika 0:0
Tabela: Bajer 6, Monako 5, Zenit 4, Benfika 1
Grupa D:
Anderleht - Arsenal 1:2 (0:0)
(Nahar 71 - Gibs 89, Podolski 91)
Galatasaraj - Borusija Dortmund 0:4 (0:3)
(Aubamejang 6, 18, Rojs 41, Ramos 83)
Tabela: Borusija 9, Arsenal 6, Anderleht 1, Galatasaraj 1

Komentari / 0

Ostavite komentar