Krst na Zlatištu čist predizborni trik

Prošlo je mjesec dana od kako je Savez logoraša Republike Srpske na Zlatištu postavio spomen obilježje u znak sjećanja na više hiljada stradalih sarajevskih Srba.

Republika Srpska 23.10.2014 | 00:01
Krst na Zlatištu čist predizborni trik

Da li postavljanje obilježja zaista bilo odavanje počasti stradalim Srbima, ili je u pitanju jeftin predizborni trik?

,,Postavljanje obilježja u jeku predizborne kampanje i to noću, krišom, obilježja koje liči na sve osim na spomen krst dostojan stradalih sarajevskih Srba, je sramota i poniženje'', smatraju porodice nestalih i ubijenih sarajevskih Srba.

,,Moj otac koji je nestao 1992.godine, pokojna majka koja je bila zarobljena u dva sarajevska logora, brat koji je prošao kroz četiri sarajevska kazamata, nisu zalužili ovakvu ,,nakazu'' od obilježja. Zaslužili su dostojanstven spomenik koji će krasiti i srpski narod i pravoslavnu vjeru i koji će biti ponos za sve sarajevske Srbe'', kaže Milan Mandić predsjednik Udruženja nestalih Srba Sarajevsko-romanijske regije.

Protiv ovakvog spomen-obilježja od početka je bila i Boračka organizacija Republike Srpske.

,,Tako nešto nisu zasužili ni stradali sarajevski Srbi ni oni koji su preživjeli sarajevske kazamate'', smatraju borci Sarajevsko-romanijske regije i poručuju da su oni stvarali ne samo temelje Srpskog Sarajeva već i Republike Srpske, te da će ispitati gdje su bili i šta su radili tokom otadžbinskog rata oni koji su u zbog jeftinih političkih poena sarajevskim Srbima priredili ovakvu sramotu.

,,Kao borac pozivam sve one koji su postavili ono i onakvo obilježje ili da naprave spomenik dostojan stradalih Srba ili da uklone ono ruglo. Ono je sramota'', kaže Goran Šehovac predsjednik Boračke organizacije,,Ilidžanski borac''.

Borci, ali i bivši funkcioneri Srpskog Sarajeva  traže i da se o spomen obilježju na Zlatištu izjasni i Srpska pravoslavna crkva. Uzeli su aktivno učešće u izbornoj kamanji pa neka sada kažu da li je ono krst ili nije.

,,Skrnaviti krst predizbornom propagandom je sramota i mislim da im se nije isplatilo. Crkvene vlasti treba da kažu da se ono obilježje ukloni. Nije bilo ni mjesto ni vrijeme ni način da se to tako uradi'', ističe Branko Radan član Asocijacije stvaralaca Republike Srpske.

Iako je prvih dana spomen obilježje na Zlatištu izazvalo negodovanje dijela Bošnjaka iz Sarajeva koji su ga pokušali srušiti ubrzo na njega više niko nije obraćao pažnju.

Pitanje je da li su od rušenja odustali jer spomen obilježje čuva policija Republike Srpske ili su shvatili da je takvo obilježje nije provokacija Bošnjaka već poniženje stradalih sarajevskih Srba.

BN TV



Komentari / 28

Ostavite komentar
Name

Milos

22.10.2014 16:50

Samo jos jedna u nizu bajinih manipulacija!

ODGOVORITE
Name

domaci stranac

22.10.2014 16:53

Mislio sam da su lazi baje dostigle vrhunac, prevario sam se !

ODGOVORITE
Name

Banjaluka

22.10.2014 16:54

Ponizenje i sramota!

ODGOVORITE
Name

Ja

22.10.2014 16:56

Jeftini trik od krkana iz Bakinaca i jos bi i u koaliciju sa teroristima i fasistima...

ODGOVORITE
Name

Mihajlo

22.10.2014 16:58

Baja nema granice u svom bezobrazluku, lopovluku jer zbog nesto glasova je iskoristio i Patrijarha Irineja. SRAMOTNO.

ODGOVORITE
Name

CICVARA

22.10.2014 16:58

JOJ POBOGU BRATE KOLKO SE DAJE PAZNJE OVOJ BANDERI KO DA JE PODIGNUT CAREV DVOR. DOSTA VISE SRUSI I DA SE TO VISE ZABORAVI.

ODGOVORITE
Name

Sramota

22.10.2014 17:19

Ovako nešto ne bi ni naši neprijatelji iz poslednjeg rata što su ratovali protiv nas postavili. Beskrajno poniženje srpskih žrtava nemam više riječi za ovako nešto sramno.

ODGOVORITE
Name

Maksimovič

22.10.2014 17:36

Zao mije zrtava nad kojim vrše manipulaciju za rad svojih sopstvenih interesa, a to jest da bi mogao Dodik i slični njemu pobjediti, sram da ih bude.

ODGOVORITE
Name

Milos

22.10.2014 18:10

Stoko od naroda,zar jos niste shvatili da se pred izbore laze do besvijesti i samo prica o boljem zivotu,a posle izbora narod vise niko nista ne pita!? Da tragedija bude jos veca u ovom slucaju lagala je i obecavala postojeca vlast koja je 9 godina vladala i umjesto da se upita sta ste do sada radili svi su aplaudirali u govorili tako je!? Sada kada su vas zaj..zakacite gace na stap,jer naredne cetiri godine za njih ne postojite. Dodik je magistar lazi i manipulacije,valjda to jednom shvatimo!

ODGOVORITE
Name

SNSD glasac

22.10.2014 18:14

Jest nas Dodo izlagao i naguzio,svaka nam cast! Ponovo smo pop..li njegovu lulu patriotizma i demagogije.Trazili ste gledajte.Patriote koje su bile za SNSD sada mogu da uzivaju uz koaliciju Domovina.Dobrodosli u unitarnu BiH! Trazili ste,gledajte!

ODGOVORITE
Name

majgeri

22.10.2014 18:40

Je li srpski narod glaso za Dodika? Nemoj opet da bude Bošnjaci vas handre u mozak, kao što ovaj predhodni reče, ni ja kao Bošnjak ne bih se sjetio ovako finih bandera, ali šta je tu je :) najgore što će SDS-ovci nastaviti politiku Dodika, kad njega vise ne bude, politik je kurva :)

ODGOVORITE
Name

GORAN VRS

22.10.2014 18:43

Da Dodik ima i na kraj pameti one što dadoše živote da bi on vladao garant bi do danas imali spomenik palim borcima u BL a ovako mauna i poslije 20 godina od Otadžbinskig rata. O čemu mi pričamo? Ginuli najbolji da bi vladala marva. Tako stoje stvari nažalost

ODGOVORITE
Name

sarajlija

22.10.2014 18:57

Ja sam Bošnjak iz Sarajeva i bilo mi je krivo kad je krst postavljen i to na mjestu odakle su gađali tenkovi i bio bunker VRS tokom opsade grada.Tu nema Srba ni na vidiku ali imaju bošnjačke kuće na 20 metara-dakle,čista provokacija. Sad,kad se policajci mrznu čuvajući te ukrštene bandere postaje mi smiješno i žalosno.Bošnjaci nemaju potrebe da to diraju jer je to srpska bruka i inat koji je napravio kontra efekat.

ODGOVORITE
Name

Miki

22.10.2014 19:03

Ovo uopšte nije ni srpski već hrvatski krst. Manipulacije Dodikove svi znamo napamet kao Sveto pismo.

ODGOVORITE
Name

Vrijeme

22.10.2014 19:13

Onoliki narod izgibe na sve strane a zašto, samo zato da bi današnji političari uživali i j.. nas glupi narod. Sve jedna država od bivše Jugoslavije šta ima danas korupciju i kriminal bijedu i prljavštinu eto narode, kako nam je tako nam je.. Sami sebe guramo u provaliju

ODGOVORITE
Name

Pale

22.10.2014 20:12

Najbolje bi bilo da ga odnese Baja u Lijevče polje i neka mu ga osvješta Grigorinjo, a mi ćemo sebi postaviti dostojanstven krst na dostojanstvenom mjestu! On u stvari tako i doživljava žrtve rata!

ODGOVORITE
Name

Crni gavran

22.10.2014 21:25

Izbori prođoše, što ovu bruku, skalameriju ne smiče prvi RS logoraš, mnogi vele i lažni, logoraš naravno??!! Kažu bio osuđenik na izdržavanju kazne. Nema ga nigdje, ne pojavljuje se, a trebao bi on ovo razmontirati o svom trošku. I Elektrodistribuciji da neko namiri štetu.

ODGOVORITE
Name

Tragikomedija

23.10.2014 03:43

A lafo sad im smeta,a kad je trebalo glasati da se napokon smjeni onaj glavati i razroki, svi opet ili nisu glasali, ili su glasali za njega. E pa poslije ... nema kajanja, uzivajte u ovakvim i vjerovatno jos gorim stvarima i u naredne 4 godine, jer ste mu pokazali da vam ne smeta, putem rezultata vasih glasova.

ODGOVORITE
Name

sdr

23.10.2014 04:42

Re Mihajlo...nije Baja iskoristio Irineja.Irinej je sam pristao da bude Bajin igrač za dobijanje izbora.

ODGOVORITE
Name

SAVA

23.10.2014 05:17

NAJVEĆA SRPSKA BRUKA OVAJ KRST NA ZLATIŠTU. ZNALO SE DA JE PREDIZBORNI TRIK. MALOUMNI SU GLASALI ZA SNSD, ZA 50 MARAKA DATI NEKOME GLAS I SAD ČEKAJTE DRUGE IZBORE - LOKALNE, TAD ĆE DOBITI 20 KM.

ODGOVORITE
Name

zuti

23.10.2014 16:55

Eh moj narode u Republici Srpskoj zna Dukic ici svudje u svijet, pa donatorske vecere i prikupljanje novca za izgradnju crkve i krsta. Nemojte biti naivni oni samo lazu Dodik, Kosarac i Dukic.

ODGOVORITE
Name

ДрАган

23.10.2014 17:41

СРАМОТА!!!! Што прије то ругло треба склонити јер вријеђа сваког Србина а да не причам о жртвама и члановима њихових породица.

ODGOVORITE
Name

СС

23.10.2014 19:49

Једина добра страна подизања овог политичког крста је што се видјела реакција муслимана иѕ Сарајева.

ODGOVORITE
Name

vogosca

23.10.2014 20:08

djelo vajara Dukica i investitora Kosaraca sramota prevara ponozenje...

ODGOVORITE
Name

nazalost

24.10.2014 06:31

Neki jos nisu culi cemu sluze bandere od elektrodistribucije pa od njih prave monumentalne spomenike

ODGOVORITE
Name

S.Sarajevo

24.10.2014 11:44

U pravu je Šehovac, policija samo ispašta!!!! Zamisli ti, saobracajci cuvaju krst, prođe im smjena u tome, umjesto da su na M-4 i da žandaraju :D

ODGOVORITE
Name

re sarajlija

24.10.2014 14:30

Recimo da si djelimično u pravu. Ali zaboravio si činjenicu da je kota Debelo brdo cijeli rat bila uporište tzv Armije BiH, sa koje je snajper ubijao sve što se kretalo po dijelu Grbavice, koja je bila pod srpskom kontrolom. Ta kota se nalazi na ''dohvat ruke'' od mjesta gdje je postavljen krst. Da li bi se složio da na svakom mjestu gdje je u Sarajevu nastradao civil, bez obzira na nacionalnost, bude postavljeno spomen obilježje. Nadalje, ja lično nisam za ovaj krst u ovakvom obliku, jer ponižava srpske žrtve, ali sam za jedan dostojanstven spomenik, koji ne bi trebao da smeta bilo kome.

ODGOVORITE
Name

sarajlija

24.10.2014 18:53

Debelo brdo koje pominješ je smješteno između Zlatišta i Jevrejskog groblja a to su poznata uporišta VRS tokom opsade grada.Sa tih uporišta je stradalo bar 1000 sarajlija,od onih 12 000 koji imaju imena i prezimena.Čime smo se mogli braniti? Sa Debelog brda nije se mogla gađati Grbavica,samo dio Vraca a tamo nije strdalo više od 10-tak civila.Bio je rat i mi nismo imali izbora nego da se branimo čime stignemo.Nekad je to bila PAP-ovka,nekad tromblon a nekad snajper.Nećemo se praviti blesavi i nevješti - zar ne?Na Jevrejskom groblju su bile srpske paravojne jedinice još prije zvaničnog početka rata-uostalom,prve žrtve u Sarajevu su bile Olga i Suada ubijene su snajperskim hicima baš sa Jevrejskog groblja. Zatim,ne bih se složio sa postavljanjem spomenika svakom ubijenom sarajliji.Dovoljno je bilo vidjeti jedan jedini dan 12000 crvenih stolica u Titovoj i normalnom čovjeku se diže kosa na glavi.Dakle,ne bi se moglo proći Sarajevom jer je na svakom ćošku,u svakoj ulici,svakoj zgradi...nego poginuo od metka,granate,rakete... Trebamo oprostiti ali ne i zaboraviti.Ne trebamo kopati jedni drugima po ranama i praviti ovakve provokacije.Trebamo se okrenuti poslu i početi raditi i sarađivati,uostalom,Njemci i Rusi su jedni drugima pobili bar 40 miliona ljudi i sad se uvažavaju jer imaju pametnijeg posla nego kopanje po ranama.

ODGOVORITE