Najefikasnije veče u LŠ ikada!

Mogli bismo da vam o prvom od dva dana nadmetanja u 3. kolu Lige šampiona priču počnemo o čoveku koji je dao pet golova na jednom meču. Taj bi, u bilo kojoj drugoj situaciji svakako bio junak dana.

Fudbal 22.10.2014 | 08:00
Najefikasnije veče u LŠ ikada!

A opet, mogli bismo i o tome kako to izgleda kada neko stigne Ronalda na večnoj listi strelaca u ovom takmičenju. Ili kako je to kada Roma primi pet golova pred svojim navijačima u razmaku od 27 minuta. Ili kako je kada neko sasvim drugi šest puta zatrese mrežu svog rivala i to za jedno poluvreme. Ali, nećemo. Nećemo odmah ni o tome da je za jednu noć "palo" 40 golova. Ovu priču ćemo početi samo rečima: Pauza je prošla, Liga šampiona je ponovo tu!

Grupa E: Bajern raskomadao "vučicu" u Rimu
Posle popodnevnog remija u Moskvi, na meču između CSKA i Mančester sitija (2:2, iako je prvak Engleske imao dva gola prednosti na poluvremenu), ulog je naglo skočio u Rimu, jer je trijumf značio gotovo ključni korak ka sledećoj fazi. I, Bajern je taj korak otpočeo jako brzo i jako konkretno, a "vučica" nije znala kako se to isključuje.

Tek što su timovi počeli da se ozbiljnije upuštaju u ofanzivne akcije, već u 9. minutu Roben je na desnom krilu primio loptu, bio sedam, osam metara udaljen od gol-aut linije, a na 15-ak metara od gola Rome i onda odjednom, pored skamenjenog Ešlija Kola, šutnuo savršeno iz "mrtvog ugla" u dalji ugao.
To je bio tek početak agonije navijača Rome, jer je usledila kanonada od tri pogotka za samo šest minuta, počev od 24. Tada je Mario Gece odigrao dupli pas sa Milerom, a nakon što je proigran petom, uhvatio je na "pogrešnoj nozi" De Sanktisa i povisio prednost. Na 3:0 je rezultat potom promenio Levanovski, jer ga ama baš niko nije čuvao od Rimljana kada mu je Huan Bernat sa levog krila centrirao, da bi potom Roben ponovo umakao Kolu i dodavanje Levandovskog iskoristio da se po drugi put upiše u listu strelaca.

Do poluvremena se još jednom zatresla mreža italijanskog kluba, koji je sa velikim očekivanjima ušao u ovaj duel, jer je od početka sezone doživeo samo jedan poraz, i to od Juventusa. Na 5:0 je rezultat promenio Tomas Miler, koji je realizovao penal u 36. minutu posle igranja rukom od strane Manolasa u sopstvenom kaznenom prostoru. Bilo je uveliko jasno da se ovaj meč uopšte neće završiti kako su tifozi "vučice" priželjkivali kada su pravili koreografiju i isprva bučno bodrili ljubimce, a da bi izbegao još veću katastrofu trener Rudi Garsija je na poluvremenu zamenio neprimetnog Totija i očajnog Kola sa Florencijem i Holebasom. I, Roma je zaigrala nešto bolje, ma koliko bilo teško izbeći priznanje da su zapravo Bavarci Pepa Gvardiole nastavili da odmaraju i posle izlaska iz svlačionica.

Međutim, treba priznati i da domaćinima nije bilo lako da se vrate u život posle pet šamara, a oni su uspeli. Bar na kratko. Da je Žervinjo bio malo prisebniji, umesto što je iz izgledne situacije pogodio stativu, a iz još bolje golmana, njegov gol iz ofsajda bio bi drugi ili treći, umesto što je bio iz ofsajda. I, kada su sudije prekinule narednu sjajnu akciju probuđene Rome, kompenzujući što prethodnu nisu zaustavile zbog nedozvoljene pozicije, Bajern se trgao. U samo dva minuta, Gvardiolini momci su postigli dva gola, najpre preko rezerviste Riberija koji se sjajno ubacio iza leđa odbrane, a onda i za konačnih 1:7 preko Šaćirija, koji se našao na pravom mestu posle odbitka.

Grupa F: "Sveci" slave Kavanija, Barsa obavila posao pa odmarala za el klasiko

Barselona je relativno lako rešila u svoju korist duel sa Ajaksom sa 3:1, duel u kome su se jedan na drugog namerili treneri Luis Enrike i Frank de Bur, koji su svojevremeno četiri i po godine bili saigrači. Milosti baš i nije bilo na terenu, naročito kada su raspoloženi za igru bili najbolji igrači Argentine i Brazila.

Najpre je Mesi u sedmom minutu proigrao u kontri Nejmara koji je pritrčavao sa leve strane, da bi sa 13, 14 metara poslao loptu u dalji ugao gola "kopljanika". Nije prošlo dugo, a Lionel Mesi je sjajno upošljen od strane Inijeste, dijagonalno sa leve strane, i golom za 2:0 ispisao novu stranicu fudbalske istorije: bio mu je to 69. gol u Ligi šampiona, kojim je stigao Kristijana Ronalda, a prišao na dva gola legendarnom golgeteru Reala (potom i Šalkea), Raula.

Nejmar, Mesi i Inijesta su u drugom poluvremenu zamenjeni, kako bi koliko toliko odmorniji dočekali meč upravo sa Realom, pa su u finišu viđena još dva gola koja nisu mnogo promenila utisak o ovoj lekciji Barse. Anvar El-Gazi je u 88. pogotkom dao nadu Ajaksu da bi mogao da dođe do remija i tako ostane na bod zaostatka od Barselone, no dva minuta kasnije Sandro Ramirez, koji je odmenio Nejmara, iskoristio je dodavanje Rafinje da zapečati sudbinu gostiju iz Amsterdama.

Mnogo više nerviranja bilo je među navijačima Pari Sen Žermena, jer su njihovi ljubimci bili favoriti na gostovanju na Kipru, no APOEL je pao tek u 87. minutu.
Rezervista "svetaca" Žan-Kristof Bahebek je tada uputio loptu ka Edinsonu Kavaniju koji je, iako okružen trojicom, uspeo da se u padu snađe na pravi način i postigne gol za trijumf. A tim golom PSŽ je je otišao na sedam bodova, jedan više od Barse iza koje je Ajaks sa svega dva.

Grupa H: Neverovatni Luis Adrijano vodio Šahtjor, Kvarežma se vratio i presudio

Kada neko postigne pet golova na jednom meču, onda je on svakako vredan pažnje. A upravo je to i uradio Luiz Adrijano, apsolutni junak trijumfa Šahtjora od čak 0:7 na gostovanju BATE Borisovu.

Pričati o njegovim majstorijama ne bi bilo fer prema njegovim saigračima, jer su upravo odlično izgrađene akcije i omogućile da se on ovako razmahne. Niko pre njega nije uspeo da u istoriji Lige šampiona postigne četiri gola u prvom poluvremenu, a on je to uspeo. Istina uz jedan penal, pa potom još jedan u drugom poluvremenu. Ali, ipak, bio je to podvig vredan pažnje, ma koliko BATE delovao kao skup dečaka na školskom igralištu koji naspram sebe imaju stariju ekipu.

Mnogo zanimljivije, tačnije uzbudljivije, bilo je u Portugalu, gde je Porto sa 2:1 pobedio ekipu Altetik Bilbaa, ostavivši je na poslednjem mestu grupe sa samo jednim bodom, a sebi obezbedivši prilično komotan boravak na vrhu sa sedam bodova, tri više od drugoplasiranog Šahtjora. No, put do tog trijumfa nije bio lak. Na Ererin gol u 45. minutu, Bilbao je odgovorio u 58, iskoristivši upravo grešku pomenutog strelca, da preko Giljerma Ijera, a posle njegovog sjajnog i jednostavnog driblinga u trku, dođe do izjednačenja. Ipak, rezervista Porta Rikardo Kvarežma, u 75. je, samo četiri minuta posle ulaska u igru, šutnuo loptu levicom sa leve strane kaznenog prostora, omogućivši tako svojoj ekipi da osvoji ceo plen.

Grupa G: Čelsijeva istorijska pobeda, Šalke obradovao nepostojeći penal

Čelsi je sa 6:0 deklasirao Maribor, što je najveća pobeda u klupskoj istoriji, kada je reč o elitnom takmičenju. "Plavci" su u ovaj meč ušli kao favoriti, pa su nakon početne ofanzive došli do gola. Teri je poslao dobar pas do Loika Remija, koji je sa ivice šesnaesterca sjajno pogodio donji desni ugao golmana Handanoviča.
Tačno deset minuta nakon prvog pogotka usledio je jedanaesterac koji je povratnik u klub, Didije Drogba, rešio kao i Remi u donji desni ugao.

Igrao se 31. minut, a Handanovič je opet vadio loptu iz mreže. Azar je "povukao" kontranapad, dodao na desnoj strani Fabregasu koji je našao Terija u petercu, a kapiten Čelsija je sproveo u mrežu za 3:0. Arbitrima je promakao ofsajd u kojem je bio štoper gostiju.

I u drugom poluvremenu nastavilo se sa goleadom, pošto je Viler autogolom na "asistenciju" Filipe Luisa povećao prednost na 4:0 i okončao meč već u 54. minutu. Deset minuta kasnije gosti su imali priliku da sa bele tačke smanje prednost, jer je Nemanja Matić napravio prekršaj u kaznenom prostoru, ali je Čeh bio uspešniji i odbranio penal Agimu Ibraimiju.

Nije uspeo Ibraimi, ali jeste Azar. Belgijanac je iskoristio drugi put najstrožu kaznu na meču i postigao peti gol za Čelsi.Trinaest minuta kasnije, Azar je postigao svoj drugi gol na meču na asistenciju tinejdžera Ejka. Nakon centaršuta, uspeo je da izbaci dva igrača Maribora i matira Handanoviča, ujedno i postavi konačnih 6:0.

Sa druge strane, Šalke je sa 4:3 pobedio ekipu Sportinga posle prilično neverovatnih obrta i - nepostojećeg penala u finišu.

Roberto di Mateo je debitovao na klupi Šalkea u Ligi šampiona, a njegov tim je primio gol na samom startu meča, tačnije u 16. minutu. Žoao Mario je iz kornera centrirao do Nanija koji je sa 10 metara uputio slab šut, ali je Huntelar zagradio golmana Farmana kojem je lopta prošla kroz noge.

Uspeli su, boljom igrom igrači Šalkea da dođu do izjednačenja u 34. minutu. Aogo je izveo centaršut sa 40 metara u kazneni prostor gde se najbolje snašao Obasi i glavom poslao loptu u gol Sportinga.

Strelac izjednačujućeg gola je asistirao kod drugog u 51. minutu za svoj tim, jer je poslao pas za Huntelara koji se oslobodio štopera Sportinga i rutinski rešio situaciju sa golmanom Rui Patrisijom.

Samo deset minuta kasnije, Bred Huvedes je povisio na 3:1 i kada su svi mislili da je rešeno, Sporting je uneo neizvesnost kada je smanjio prednost iz penala, jer je Silva bio precizan sa bele tačke.

Usledio je šok jer je Sporting od 1:3 došao do izjednačenja i to sa igračem manje! Ponovo je bio strelac Silva, jer je iskoristio rupu u odbrani i na centaršut Sedrika glavom sa četiri metra sproveo loptu u mrežu Farmana.

Ipak, imali su sreće domaći jer je sviran nepostojeći penal u 90. minutu koji je realizovao Čupo-Moting.

Posle odigrana tri kola, Čelsi vodi sa sedam bodova, prati ga Šalke sa pet, Maribor sa dva i Sporting sa jednim osvojenim bodom.

Grupa E:
CSKA Moskva - Mančester siti 2:2 (0:2)
(Dumbija 65, Načo 86 - Aguero 29, Milner 38)
Roma - Bajern 1:7 (0:5)
(Žervinjo 66 - Roben 9, 30, Gece 23, Levandovski 25, Miler 36 pen, Riberi 78, Šaćiri 80)
Grupa F:
APOEL - Pari Sen Žermen 0:1 (0:0)
(Kavani 87)
Barselona - Ajaks 3:1 (2:0)
(Nejmar 7, Mesi 24, Ramirez 90+4 - El-Gazi 88)
Grupa G:
Šalke - Sporting 4:3 (2:1)
(Obasi 34, Huntelar 51, Hevedes 60, Čupo-Moting 90+3 - Nani 16, Silva 63,78)
Čelsi - Maribor 6:0 (3:0)
(Remi 13, Drogba 23pen, Teri 31, Viler 54 a.g, Azar 77pen, 90)
Grupa H:
Bate Borisov - Šahtjor 0:7 (0:6)
(Tešeira 11, Adrijano 28,36,40,44,80, Košta 35)
Porto - Atletik Bilbao 2:1 (1:0)
(Erera 45, Kvarežma 75 - Fernandez 58)

Komentari / 0

Ostavite komentar