Ojačajte imunitet sokom od cvekle

Izuzetno lekovita i zdrava, cvekla je idealna namirnica za ovo doba godine kada nam je neophodna maksimalna zaštita od virusa.

Zdravlje 22.10.2014 | 05:00
Ojačajte imunitet sokom od cvekle

Omiljena u kuhinjama širom sveta, izuzetno lekovita i zdrava, cvekla je idealna namirnica za ovo doba godine kada nam je neophodna maksimalna zaštita od virusa.

Nutricionisti je posebno preporučuju jer sadrži gotovo sve minerale - kalijum, kalcijum, fosfor, natrijum, magnezijum, gvožđe, bakar, mangan, fluor, jod, sumpor, litijum i brom. Osim toga, obiluje i vitaminima C, B1, B2 kao i vitaminom B12 koji biljne namirnice retko sadrže. Crvenu boju daje joj pigment antocijan koji pomaže obnavljanje krvi.

Cvekla se uglavnom jede kao salata, bilo sveža ili kuvana, a stručnjaci sve češće preporučuju i lekoviti sok od cvekle koji je odličan za jačanje imuniteta, lečenje malokrvnosti, regulisanje pritiska, sprečavanje raznih uplanih procesa. Redovno konzumiranje soka pospešuje čišćenje jetre, sprečava i bolesti krvnih sudova, disajnih organa i ubrzava metabolizam. Da bi sok od cvekle bio ukusniji dodajte u njega malo meda i limuna.

Komentari / 0

Ostavite komentar