Bosić: Treba mijenjati osnove politike

Pozicija SDS-a je da želi da uđe u novi Savjet ministara, odnosno u vlast na nivou Bosne i Hercegovine, i ovdje se stvari lome na principu hoće li, u stvari, ostati isti princip vlasti, odnosno, hoće li Dodik, uz Čovića, biti dominantan u vlasti na nivou Bosne i Hercegovine i u Savjetu ministara.

Republika Srpska 22.10.2014 | 07:42
Bosić: Treba mijenjati osnove politike

Ovo je danas, gostujući u emisiji "Danas" Radija Bosne i Hercegovine, izjavio predsjednik SDS-a Mladen Bosić na pitanje novinara kakva je pozicija ove stranke u pregovorima oko formiranja vlasti na državnom nivou, saopšteno je iz ove medijske kuće.

"To je osovina koja je bila dominantna u prethodnom periodu i koja je diktirala stvari, odnosno, diktirala političku krizu. Ja razumijem zašto Čović insistira da mora biti Dodik taj koji će biti u ime Republike Srpske u vlasti, jer jednostavno on ima politički dogovor sa Dodikom da guraju zajedno projekat koji dominantno drži Čović kao svoju političku platformu oko budućih promjena Dejtonskog sporazuma i rješavanja pitanja Hrvata. Naša pozicija je drugačija. Mi smatramo da u tom slučaju ne treba stajati ni na stranu Hrvata, ni na stranu Bošnjaka, nego pokušati naći dogovor koji je prihvatljiv za sve", rekao je Bosić.

Znači, dodao je, tu će dominantno odlučivati bošnjačke političke stranke, odnosno stranke iz Federacije koje nisu HDZ, o tome da li će dopustiti da i u budućoj vlasti osovina Dodik - Čović bude ta koja diktira stanje u Bosni i Hercegovini.

Na pitanje da li to znači da takav stav HDZ-a već u startu, u izvjesnom smislu, slabi poziciju SDS-a u pregovorima, Bosić naglašava da je praktično na bošnjačkim strankama da odluče.

"Imaju mogućnost da biraju hoće li nastaviti politiku konflikta i međunacionalnih odnosa ili će početi neku drugu politiku. Mi smatramo da u Bosni i Hercegovini, da bi krenula naprijed, treba promijeniti osnove politike. Treba, slažem se, rješavati i ova otvorena pitanja koja se tiču, prije svega, Sejdić - Finci, pa i položaja Hrvata, ali ne na osnovu nerealnih želja, nego na osnovu toga kako omogućiti ljudima da bolje žive i da njihova djeca mogu ovdje da ostvare perspektivu. Ukoliko se nastavi politika kao u protekle 4 godine, to neće biti moguće", ocijenio je Bosić.
 
Izvor: Agencije

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

nasa

21.10.2014 14:46

Tako je g.Bosicu.. Samo naprijed sa zdravom politikom koja nije uperana ni protiv koga.

ODGOVORITE
Name

Bosić

21.10.2014 15:19

Bosić je odradio dobar posao za sebe jer nije nikome izašao na crtu i blamirao se, i vjerovatno će i dalje ostati lider SDS-a mada opet pitanje, 12 godina bez vlasti ???

ODGOVORITE
Name

ZE-Dodik-Čović NE

21.10.2014 15:20

Ukoliko bošnjačka politika popusti i dozvoli da ponovo osovina Dodik-Čović rovare, mislim malo će ostati dobra za 4 godine.

ODGOVORITE
Name

osovina

21.10.2014 15:23

Osovina Dodik-Čović su najveći remetilački faktor u BiH.

ODGOVORITE
Name

Fritz

21.10.2014 15:30

Znači SDS opet opozicija, kako na nivou Republike Srpske tako i na nivou zajedničkih institucija. Vrana vrani oči ne kopa, zašto bi Čović Dodiku?

ODGOVORITE
Name

dujo

21.10.2014 16:10

sa kojim strankama bi to Bosic pravio vlast? Znaju se pobjedniciu federaciji......

ODGOVORITE
Name

RE-osovina

21.10.2014 16:11

Hoćeš reći da Srbe i Hrvate trba protjerati iz BiH.

ODGOVORITE
Name

glas razuma

21.10.2014 17:26

Nemoj s njima Bosicu svaka ti cast. Jos jednom si pokazo cvrstinu i karakter, podigo si i ocistio stranku doveo je na prag pobjede. Izdrzite nagrada je blizu. Formiraj vlast i ne zaboravite ljudinu Ognjena Tadica, kome takodje svaka cast za borbu protiv kriminalaca, tajkuna, drzavnih para i svega neljudskog. Jos malo i preuzmite na svim nivoima.

ODGOVORITE
Name

Dodik NE

21.10.2014 17:43

Posebno je otežavajuća činjenica za SNSD i Milorada Dodika što je "veliki negativac" u bošnjačkom biračkom tijelu zbog izjava kontra BiH, izjava o referendumu, izjava o nezavisnosti, potcjenjivanja i tome slično.Mladen Bosić i Ognjen Tadić uživaju mnogo, mnogo veće simpatije u bošnjačkom biračkom tijelu i Federaciji BiH (Dodik je totalni negativac), tako da u tom pogledu očekujem podršku SDS-u kontra SNSD-a, a posebno je ostao u dobrom sjećanju ministar Mirko Šarović SDS-ovac, proglašen za najboljeg ministra u Savjetu ministara BiH. Koja god politička opcija kod bošnjaka uđe u koaliciju sa Miloradom Dodikom, ispravno si zaključio rizikuje da za dvije godine na opštinskim i četri godine na opštim izborima doživi izborni debakl, to je doživio SDP upravo zbog koalicije sa Dodikom.

ODGOVORITE
Name

sdsdsdsdsds

21.10.2014 17:55

TADIC ZA PREDSEDNIKA ,BOSIC ZA KRALJA HIHIHIHI

ODGOVORITE
Name

Oko sokolovo

21.10.2014 18:30

Odličan rad i odlična politika Mladena Bosića, nakon izbora.

ODGOVORITE
Name

nikola

21.10.2014 18:53

Dokle cemo mi cekat neku bolju buducnost do 2050.Vidim ovde se navija na portalima ko ce pobjediti e moj narode nigdje posla,perspektive zar ne shvacate da ce isto da bude.Lipsi magarce dok trava naraste bolje nismo ni zasluzili.

ODGOVORITE
Name

Hrvatski tisak

21.10.2014 20:39

UDARNA VIJEST MEDIJI U BOSNI I HERCEGOVINI O HAPŠENJU M. BANDIĆA 'Vrijeme je za slične akcije i kod nas!'

ODGOVORITE
Name

a ekonomija?

21.10.2014 22:04

pusti suplje ba...gdje je plan za ekonomski oporavak?

ODGOVORITE
Name

SDS

21.10.2014 22:43

Majstore ti si za nista a kamoli za predsjednika stranke

ODGOVORITE
Name

MILA

22.10.2014 05:19

BOSIĆU, GLAVU GORE. SDS NAROD VOLI. SAMO NAPRED I NEMOJTE NAROD ZAVADJATI KAO ŠTO RADE CRVENI VAMPIRI.

ODGOVORITE
Name

SDS.REPUBLIKA SRPSKA BOZE PRAVDE

22.10.2014 08:30

Dodik-Čović su osovina kojse lomi i koja se ne moze popraviti ni u R. Srpskoj ni u Bosni i Hercegovini. Ta osovina je istrošena i ona je sazrela za otpad. Takoje g. Bosiću samo napred osovina dodik-covic je nemoguca kod srpskog naroda kao i kod brace iz federacije . Dodik kaze da je Bosna neodrziva kategorija a sada bi koaliciju na nivou BiH. Ne moze baja mora se opredelit dasi nepotreban jednoj i drugoj strani tvoja osovina je pukla pisi propalo i pakuj kofere ti za tunjice radojcic za montenegro gotovi ste vase crvene boje su odnele poplave samo sds i nema druge najbolji i najjaci Republiku Srpsku spašavaju a Dodik i Čovic bi je brzo unistili i utopili u zajednicku drzavu ratom i korupcijom unistenu. Nema tog cestitog Srbina u RS koji bi to podrzao 9 godina je trpeo srpski narod vise ne moze... bolje baja da se povuces i raspustis snsd jer ste svakako na crnoj listi ne mozete opstati... gotovi ste i porazeni narod vam je presudio a bice jos igore sds preuzima vlast a vas nece niko. Znači da ste i vi do dna srozali samo tunjice koalicija vam i ne treba jer vas nece ni u federaciji imaju takvih u sda i oni su osjetili na kozi kao i narod Republiek Srpske. Živeo SDS najjaci! Srecno Bosicu! Pobjeda!

ODGOVORITE
Name

Борислав

22.10.2014 09:07

Време је да националне странке као што су СДС и СДА седну за сто и реше нека питања која се неће понављати свако месец дана. Договор око Дејтона је најважнији део тих додовора и дао би велики мир и велику могућност да се у следеће 4 године све три владе баве само економијом и бољимживотом свих грађана. Хрватски етнитет треба оставити по страни јер је то дирењктно преправљање Дејтона што у овако сиромашној и напаћеној БиХ није паметно. По мом мишљењу победник у РС је СДС а у Федерацији СДА а не СНСД и СДП.

ODGOVORITE