Najružniji vladar u istoriji

Iako Tutankamonova čuvena zagrobna maska od čistog zlata ukazuje na njegovu božansku ljepotu i moć, ovaj egipatski faraon je zapravo bio veoma ružan.

Zanimljivosti 20.10.2014 | 18:53
Najružniji vladar u istoriji

"Virtuelnom autopsijom" je, do najsitnijih detalja, utvrđeno kako je izgledao čuveni egipatski faraon Tutankamon. Ovaj skener je pokazao da je on imao izrazito široke kukove, izbačene i krive zube, a zbog
iskrivljenog stopala je hodao uz pomoć štapa.

Pored njegovog iznenađujuće neuglednog izgleda, genetskom analizom porijekla Tutankamona utvrđeno je da su njegovi roditelji bili brat i sestra.

Naučnici vjeruju da je taj hormonski disbalans doveo do pojave višestrukih  deformiteta na njegovom tijelu i da je to takođe mogući uzrok njegove prerane smrti.

Ranije je smatrano da je Tutankamon umro usljed posljedica pada na trkama kočija, ali su, poslije ovih detaljnih analiza, ta mišljenja odbačena.

Ova nevjerovatna otkrića o životu i porijeklu egipatskog faraona snimljena su u BBC-ovom dokumentarcu "Tutankamon: Otkrivanje istine", prenosi 24sata.rs.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

pd

20.10.2014 20:07

U Egiptu su se sestre udavale za braću da bi se sačuvala vlast to je kod njih bilo uobičajno i u vrijeme Kleopatre baš sam to čitala zato su se i rađali sa deformacijama.

ODGOVORITE
Name

blbl

21.10.2014 05:44

Zar ovo nije Putin?

ODGOVORITE