Namirnice dobre za mozak

Mozak je kompleksan organ koji nikada ne spava i neophodne su mu velike količine zdravih namirnica kako bi normalno funkcionisao.

Zdravlje 20.10.2014 | 13:33
Namirnice dobre za mozak

Mozak je kompleksan organ koji nikada ne spava i neophodne su mu velike količine zdravih namirnica kako bi normalno funkcionisao. Donosimo vam listu namirnica pomoću kojih ćete bolje pamtiti i brže razmišljati.

Brokoli - Brokoli sadrži holin, koji podstiče regeneraciju i stvaranje nervnih ćelija, ali i nervnih veza, što je bitno za vaš mozak i vaše pamćenje. Studije su pokazale da manjak holina može da uzrokuje nervna oštećenja kod dece, tako da je bitno da unosite brokoli kada ste u drugom stanju. Brokoli sadrži vitamin K koji poboljšava pamćenje i kognitivne funkcije. Uzimajte brokoli tri puta nedeljno i unapredićete rad mozga.

Orasi - Orasi su jedna od najpopularnijih namirnica koje unapređuju ''moć mozga''. Orasi sadrže veliku količinu omega 3 kiselina, koje štite i poboljšavaju rad neurotransmitera, što utiče na kognitivne sposobnosti i pamćenje. Oni, takođe, u sebi imaju neophodne hranljive materije koje povećavaju dotok kiseonika u krvi preko krvnih sudova i sprečavaju upale. Stoga, uzmite šaku oraha i mozak će vam brže i bolje raditi.

Kurkuma - Naučnici sa Univerziteta UKLA(UCLA)koji se bave proučavanjem Alchajmerove bolesti, utvrdili su da dodavanjem kurkume ishrani možete da održite ''bistar um'' i smanjite rizik od te bolesti, kao i od zapaljenja mozga.

Divlji losos - S obzirom da ljudski mozak čini 60 odsto masti, njemu su neophodne masne kiseline kako bi dobro funkcionisao. Losos sadrži dokozaheksaenoinsku kiselinu, koja može da spreči pojavljivanje Alchajmerove bolesti. Štaviše, omega 3 masne kiseline utiču na poboljšavanje cirkulacije u mozgu i prevenciju od meningitisa.

Paradajz - Paradajz je još jedna namirnica koja jača ''moć mozga''. Pun antioksidanta likopen, štiti mozak od demencije. Dokazano je da ljudi koji svakodnevno konzumiraju likopen imaju bolje pamćenje. Paradajz, pored toga, smanjuju rizik od srčanog udara.

Zeleni čaj - Naučnici sa Univerziteta Bazel otkrili su da zeleni čaj povećava električne konekcije u mozgu, a to u značajnoj meri utiče na napredak kognitivnih funkcija i prevenciju od demencije. Ovaj čaj, takođe, unapređuje vašu memoriju, koncentraciju i smanjuje rizik od nastanka Parkinsonove bolesti. Pijte dve do tri šolje zelenog čaja i ''vijuge'' će vam raditi bez problema.

Tamna čokolada - Tamna čokolada je jedan od najboljih antioksidanasa, a dobra je za ceo čovekov organizam, posebno za mozak. Kofein iz čokolade utiče na to da održite ''budan'' mozak, a ova namirnica sadrži i veliku količinu flavonoida, koji poboljšava cirkulaciju u mozgu. Istraživanje na Univerzitetu Viling Jezuit u Zapadnoj Virdžinije pokazalo je da crna čokolada unapređuje koncentraciju, reakciju mozga i prisećanje stvari. Bela čokolada i mlečna čokolada su, takođe, dobre za moždane funkcije.

Borovnica - Ako jedete borovnice, možete da održite ''britak um'', čak i u starosti. U borovnicama se nalazi velika količina hranljivih materija koje u isto vreme unapređuju kongitivne funkcije, učenje i pamćenje. Pored što štite mozak, ove bobice smanjuju rizik od Parkinsovonove i Alchajmerove bolesti. Neki nutricionisti savetuju da bi dnevno trebalo da uzimate pola šolje borovnica kako biste zaštitili svoj mozak.

Spanać - Pored što ga je popularni lik iz crtaća Popaj uzimao, kako bi dobio dodatnu snagu i spasao Olivu u nevolji, ovo povrće je odlično za vaš mozak. Spanać poboljšava provodnost elektriciteta u mozgu, pamćenje, prisećanje i ''brže'' razmišljanje. Ovo povrće, pored što štiti mozak od oštećenja jer sadrži veliku količinu antioksidanata, ima u sebi magnezijum, vitamin E i vitamin K, koji smanjuju rizik od demencije.

Izvor: Novosti

Komentari / 0

Ostavite komentar