Novi zahtjevi za novu vladu Srpske

Iako još nema zvaničnog dogovora koja stranka bi mogla da sastavlja Vladu Republike Srpske, sindikalci i poslodavci nisu čekali pa su već sastavili spisak glavnih zahtjeva koje će poslati na adresu Trga Republike.

Republika Srpska 19.10.2014 | 19:51
Novi zahtjevi za novu vladu Srpske

Iščekujući formiranje nove Vlade, predstavncici Unije udruženja poslodavaca su već sjeli za zajednički sto sa predstavnicima Privredne komore kako bi utanačili detalje oko zahtjeva koje će staviti pred nove ministre.

Porezi i doprinosi na plate su izgleda svim poslodavcima bolna tačka, pa iz Unije traže da se taj procenat smanji na 52 odsto. Neizbježan je i zakon o radu, oko koga su se prošle godine lomila koplja.

Ali ono što je iznenađujuće, u Uniji žele da aminuju i odabir novog ministra u oblasti privrede i industrije. Imaju i dodatni zahtjev, da upravo taj ministar bude i potpredsjednik Vlade Republike Srpske.

Činjenica je da bi rezovi mogli da budu bolni, i da čak izvedu građane i na ulicu. Izmjene ili novi zakon o radu nije mogao da bude donesen u izbornoj godini, zbog takozvanog socijalnog mira. Poslodavci nakon izbora zadovoljno trljaju ruke i očekuju da bi se o novom zakonu o radu ponovo moglo pričati.

U Savezu sindikata već sijevaju varnice. Bilo kakve priče ili dogovora oko donošenja novog Zakona o radu neće biti ni poslije izbora – poručuje Ranka Mišić.

U Savezu sindikata imaju odavno postavljene i jasno definisane zahtjeve koje će staviti na sto novoformirane Vlade Republike Srpske.

Pored izričitog NE novom Zakonu o radu, sindikalci zahtijevaju prvenstveno smanjenje stope nezaposlenosti, što je usko povezano sa suzbijanjem korupcije u ekonomiji i pri zapošljavanju.

Republika Srpska konačno mora da dobije prostor za zdrave investicije, ali i ministarstvo rada koje bi se zaista pozabavilo poljem rada i radničkim pravima, kategorični su u sindikatu.

Zahtjevi i jednih i drugih su jasni. Samo još da se formira Vlada Republike Srpske, odnosno Narodna skupština. A prije svega toga neophodni su izgleda zvanični rezultati CIK – a, ali i konačni dogovori političkih stranaka koji su tek na samom početku.

BN TV

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

ZE-A

19.10.2014 16:26

Vruća socijalna pitanja neće nestati.

ODGOVORITE
Name

banjaluka 1

19.10.2014 16:58

Na sva ta pitanja Savez za promjene ima odgovor. Dajmo im sansu bice nam bolje.

ODGOVORITE
Name

Radnik

19.10.2014 17:06

Jel to Mišićka dobila zadatak da vri pritisak na Savez za promjene? Ona je dakle ta koja će praviti probleme novoj vladi. Pa će nakon demonstracije koje će ona izvesti Dodik opet da se pojavi kao izbavitelj. Davno se nje trebalo riješiti. Ona je Dodin igrač. Previše su providni.

ODGOVORITE
Name

Ne zaboravite

19.10.2014 18:51

Ne zaboravite da je vlada htjela na pocetku godine da izmjeni zakon o radu na celu sa Petrom Djokicem, ali Misicka nije dala.Naravno zakon o radu je trebao da bude donesen na stetu radnika

ODGOVORITE
Name

udri

19.10.2014 22:06

Ovo su sve crveni igraci,nikad ozbiljnog bunta,samo prica.

ODGOVORITE