SIPA nije dobila zahtjev Tužilaštva

Agencija za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ nije dobila zahtjev ni Tužilaštva ni Suda BiH za angažovanjem pripadnika Jedinice za specijalnu podršku tokom napada demonstranata na zgradu Predsjedništva BiH u Sarajevu 7. februara, rekao je bivši komandant ove jednice Mirsad Vilić.

Bosna i Hercegovina 02.10.2014 | 17:39
SIPA nije dobila zahtjev Tužilaštva

Na suđenju direktoru Agencije Goranu Zupcu, optuženom za nesavjestan radu u službi, Vilić je pred Sudom BiH potvrdio da su pripadnici Jedinice pratili dešavanja u gradu, i da su na osnovu sporazuma sa
američkom Ambasadom da im budu na raspolaganju u slučaju opasnosti poslali dio ekipe da obezbjeđuje njihov objekat.

"Budući da nije bilo zahtjeva Tužilaštva i Suda BiH za našim angažovanjem ispred zgrade Predsjedništva, rečeno nam je da idemo kući, ali da budemo spremni na eventualni poziv", naveo je Vilić. 

On je istakao da je ova jedinica obučena za rješavanje kriznih situacija, a ne za građanske nemire, te da nemaju adekvatnu zaštitnu opremu za djelovanje u takvim situacijama.

"Jedinica nije imala materijalno-tehnička sredstva, a za to nije ni istrenirana. Direktor Zubac je bio svjestan da bi naši pripadnici bili izloženi napadima, što bi predstavljalo direktno ugrožavanje života pripadnika jedinice", naveo je Vilić.

Bivši direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Himzo Selimović potvrdio je da Direkcija nije zaprimila nijednu informaciju koja bi ukazivala na ono šta će se dešavati u gradu.

On je naveo da su javna okupljanja u nadležnosti drugih agencija, te da je nakon agresivnosti demonstranata, kamenovanja, paljenja i upada u zgradu Predsjedništva BiH, telefonom pokušao kontaktirati Zupca da bi angažovao specijalnu jedinicu.

"U tome nisam uspio pa sam mu oko 17.00 časova uputio hitni zahtjev za intervenciju zbog ugrožavanja zgrade Predsjedništva, na šta sam dobio odgovor da za to nema zakonskog osnova", rekao je Selimović.

On je podsjetio da je nakon ovih događaja podnio ostavku, jer je na taj način želio inicirati da se isprave nedorečenosti u zakonu kojima je propisano djelovanje policijskih agencija u kriznim situacijama.

"Tri godine sam bezuspješno okušavao isposlovati potpisivanje sporazuma među policijskim agencijama kojima bi se utvrdila pitanja nadležnosti i djelovanja u ovakvim situacijama", dodao je Selimović.

Komandant Specijalne jedinice Federalne uprave policije Josip Petrić potvrdio je da je oko 16.25 časova dobio nalog od direktora Dragana Lukača da uklone demonstrante iz i ispred zgrade Predsjedništva.

"Do Predsjedništva smo stigli sat vremena nakon izdatog naređenja. Naredio sam jurišne aktivnosti da se potisne masa i omogući pristup vatrogasnim vozilima jer je zgrada Predsjedništva već gorjela", ispričao je Petrić.

On je naglasio da su imali kompletnu opremu za suzbijanje masa i da je ova jedinica obučena za ovakve situacije.

Tužilac Miroslav Marković i advokat Dragiša Jokić ispitali su i tužioce Tužilaštva BiH Dubravka Čamparu i Sašu Sarajlića. Čampara je rekao da se Zubac i niko iz Sipe nije javljao na telefon Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH ni na dan protesta ni dan poslije kada je trebalo obaviti uviđaj u zgradi Predsjedništva BiH.

On tvrdi da je Sipa morala da bude tamo prisutna i da obavijesti Tužilaštvo o onome što se događa, te je podsjetio da je u masi demonstranata uhapšeno desetak lica od kojih su dva optužena za terorizam zbog paljenja zgrade Predsjedništva BiH.

Tužilac Sarajlić, koji je 7. februara bio dežurni, naveo je da je o dešavanjima ispred zgrade Predsjedništva slušao u automobilu pri povratku kući u Zenicu, te da je uz konsultacije sa pretpostavljenim tužiocima odlučeno da ne dolazi u Sarajevo, jer nije bilo uslova za izlazak na uviđaj. 

Sarajlić je naveo kako je zvao Zupca, koji mu se nije javio na telefon, kao ni direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač, te istakao da je Sipa bila dužna da interveniše.

Sljedeće ročište zakazano je za 10. oktobar u 13.00 časova, kada će na poziv Tužilaštva BiH svjedočiti Fahrudin Radončić, Nedeljko Škrba, Dragan Lukač, Dragan Golijanin i Blažan Trgić.


Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Baja

06.10.2014 17:41

Treba lagati da bi se odbranio....jadni Goran Zubac.

ODGOVORITE