Od juče, Venger je punoletan u Arsenalu, ali...!

Juče je bilo tačno 18 godina od dolaska Arsena "Profesora" Vengera u Arsenal. Znate li u čemu je Francuz apsolutni lider Premijer lige? Nisu trofeji, nisu pobede, nije ni broj reprezentativaca Engleske...

Fudbal 02.10.2014 | 17:30
Od juče, Venger je punoletan u Arsenalu, ali...!

Francuz, rođen pre 64 godine u Strazburu, od odlaska sera Aleksa Fergusona u penziju, menadžer je sa najdužim stažom u Premijer ligi, a na putu ka "punoletstvu" osvojio je tri titule prvaka Engleske (1998, 2002, 2004) i pet FA kupova (1998, 2002, 2003, 2005, 2014).

To ga čini najtrofejnijim menadžerom u istoriji Arsenala, kluba koji niko duže nije vodio od osnivanja, ali je opšti utisak da je za 18 godina moglo da se osvoji više.

Naročito u Evropi...

Ipak, vratimo se u 1996. godinu, kada je Venger kao potpuna nepoznanica za Engleze, dobio posao na "Hajberiju" i preuzeo, ispostaviće se kasnije, klub sa najjačom odbranom u istoriji Premijer lige, ali sa nedovoljno kreativnosti u veznom redu.

On se, prisećajući se prvih dana i upoznavanja sa Tonijem Adamsom, Martinom Kionom, Ianom Rajtom, Polom Mersonom, Rejom Parlorom i ostalima, osvrnuo i na njihove nefudbalske navike. Venger je nekoliko puta ispričao anegdotu, prema kojoj je imao problem sa igračima, jer oni jednostavno nisu želeli da se istežu posle treninga.

Štaviše, smatrali su da Venger od njih pravi balerine, ali su morali da popuste i neki manje sujetni među njima govorili su potom da su od Francuza naučili mnogo o fizičkoj kulturi tela. Venger je za kratko vreme potpuno preobrazio Arsenal i već 1998. godine osvojio "duplu krunu", Premijer ligu i FA kup, a zbog studioznosti u radu, inovativnih treninga i dijeta koje je "servirao" svojim igračima, od Engleza je dobio nadima "Le Professeur", odnosno "Profesor".

Ali...

Mnogo godina kasnije, ispostaviće se da je Arsenal imao ubedljivo najviše povređenih igrača kada su vodeći engleski klubovi u pitanju, što je dovelo u pitanje "Profesorovo" poznavanje anatomije i fizičke kulture, odnosno prepoznavanje limita do kojih je moguće odvesti fudbalere. Neki će reći i to da Vengerov tim skauta nije obraćao pažnju na sklonost novajlija ka povredama.

Naime, agencija "Physio Room", obavila je istraživanje za period od 2002. do 2014. godine i izračunala da je Arsenalovi fudbaleri za 12 godina doživeli čak 889 povreda, često teških i ponovljenih. U istom periodu, fudbaleri Liverpula povredili su se 551 put, 338 puta manje!
U proseku, Liverpul je imao 28 povreda manje po sezoni.

Vengeru u poslednje vreme najviše problema zadaju konstantno roviti Džek Vilšer i Aron Ramzi, Tio Volkot je na seriju malih povreda pokidao ligamente kolena, a Sesk Fabregas tek po odlasku u Barselonu uspeo da zaleči povredu butnog mišića, zbog koje je često patio u poslednje dve sezone u Arsenalu.

Abu Dijabi ne igra već skoro tri godine.

Od dolaska u Arsenal, Volkot je doživeo 42 povrede koje su ga udaljile sa najmanje jedne utakmice, a kulminiralo je kidanjem ukrštenih ligamenata kolena prošle zime.

U istom periodu, fudbaleri Mančester junajteda doživeli su 791 povredu, Totenhema 785, Evertona 663, Čelsija 620, Mančester sitija 595, Liverpula 551...

Svestan ovih brojki, Venger je tek posle 18 godina zaposlio čoveka specijalizovanog za fizičku pripremu igrača, a to je Šad Forsit, koji je odveo reprezentaciju Nemačke do titule prvaka sveta u junu. On je u Fudbalskom savezu Nemačke bio zaposlen kao "šef kancelarije za atletske sposobnosti igrača".

Komentari / 0

Ostavite komentar