150 građana iz BiH učestvuje u džihadu

U borbama na strani terorističke organizacije Islamska država u Siriji i Iraku dosad je poginulo 30 građana BiH.

Bosna i Hercegovina 02.10.2014 | 08:31
150 građana iz BiH učestvuje u džihadu

 

Rekao je ovo u Sudu BiH Dubravko Čampara, tužilac Tužilaštva BiH, na ročištu održanom po zahtjevu Tužilaštva BiH da za dva mjeseca bude produžen pritvor Huseinu - Bilalu Bosniću, Avdulahu Hasanoviću, Enesu Mešiću, Eminu Hodžiću i Ademu Karamuji, uhapšenim 3. septembra u akciji "Damask".

Čampara je naveo da je, prema podacima kojim raspolaže Tužilaštvo BiH, 150 ljudi iz BiH trenutno na ratištima u Siriji i Iraku, te da su u proteklih mjesec dana, otkako su uhapšeni Bosnić i drugi, četiri osobe poginule u Siriji.

Bosnić i ostali osumnjičeni su za terorizam i organizovanje terorističke grupe. Tužilaštvo ih tereti za finansiranje, organiziranje i vrbovanje državljana BiH za odlazak na ratišta u Siriju i Irak, te za učestvovanje u oružanim sukobima u Siriji i Iraku, boreći se na strani radikalnih terorističkih grupa i organizacija, poput organizacije "Džebhatun Nusra" i ISIL.

Dubravko Čampara, glavni tužilac u ovom predmetu, istakao je da dvomjesečni pritvor Tužilaštvo traži jer još nisu završili istragu.

"Tužilaštvo nije uspjelo saslušati sve svjedoke, njih oko trideset. Još nismo završili vještačenje oduzete opreme, mobitela i kompjutera. Ovaj posao rade forenzičari iz Federalne uprave policije. To nam je veoma bitan segment istrage jer na osnovu korespodencija u mobitelu i na kompjuteru možemo saznati s kim su ove osobe razgovarale i ko stoji iza ove organizovane grupe", rekao je Čampara.

Dodao je da Tužilaštvo BiH očekuje da će vlasti u Italiji uskoro poslati snimak govora Bilala Bosnića koji je u Italiji izazvao velike probleme i u pripravnost stavio policiju i bezbjednosne snage.

Navodno je Bosnić prilikom svog boravka u Italiji pozivao na džihad i borbu u Siriji i Iraku na strani Islamske države.

"Iz Slovenije nas mole takođe za pomoć jer su njihova dva državljanina, navodno, bila u kontaktu s Bosnićem i otišla u Siriju. Jedan je poginuo tamo, a jedan se vratio", rekao je Čampara te Sudskom vijeću predložio da produže pritvor petorici osumnjičenih zbog straha da bi mogli uticati na svjedoke, ali i pokušati ponovo otići u Siriju, jer, kako je istakao, Tužilaštvo ima dokaze da su svi već bili u Siriji i ratovali na strani ISIL-a.

Čampara je kazao da je Husein Bosnić, zvani Bilal, nasljednik Nusreta Imamovića, samoproglašenog vođe vehabijske zajednice u BiH, koji je mobilizovao mladiće u BiH da ratuju u Siriji i Iraku i koji se i sam od početka ove godine nalazi u Siriji i Iraku i jedan je od komandanata ISIL-a.

Imamovića je i američka Vlada nedavno stavila na listu deset najtraženijih terorista. Čampara je rekao da su svi snimci govora Bilala Bosnića predati profesoru Vladi Azinoviću, ekspertu za pitanja terorizma, koji treba da ih vještači i da da svoje mišljenje o tome.

Istakao je i da Tužilaštvo BiH istražuje finansije optuženih, te provjerava ko je Bosniću i za šta iz Kuvajta poslao 100.000 dolara. Odbrana petorice osumnjičenih juče je negirala sve optužbe, te ih ocijenila paušalnim.

Advokati osumnjičenih smatraju da je Tužilaštvo BiH trebalo da dostavi dokaze, a to nije učinilo, te da nema nikakve osnove da se njihovi branjenici zadrže i dalje u pritvoru.

Adil Lozo, advokat prvoosumnjičenog Huseina - Bilala Bosnića, rekao je da ne postoji nijedan konkretan razlog da njegov branjenik bude zadržan u pritvoru, te da je on priveden zbog toga što je iznosio svoje mišljenje u džamiji. Dodao je i da spornih 100.000 dolara nije poslato za organizaciju neke terorističke mreže, nego za kupovinu zemljišta.

"Tužilaštvo nije uspjelo dokazati da je ovdje riječ o nekoj terorističkoj organizaciji, ni da ona postoji, ni gdje se nalazi. Zbog toga ne vidim razlog da moj klijent bude zadržan u pritvoru. On ne može pobjeći jer ima sedamnaestoro djece o kojoj mora brinuti", rekao je advokat Lozo.

Riječ je tražio i osumnjičeni Adem Karamuja, za kojeg je njegov advokat rekao da je težak srčani bolesnik s lošim imovnim stanjem, kojem je žena u poodmakloj trudnoći.

"Ne znam zbog čega me optužuju da sam vehabija. Ja i ne znam šta je vehabija. Nisam ni sufija, ni sunit, ni šija, ja sam samo obični musliman koji ima djecu i ženu. Zima ide, a moja žena, koja je u sedmom mjesecu trudnoće, mora sama sakupljati drva", rekao je Karamuja u sudnici Suda BiH.

Sud BiH naknadno će donijeti odluku o tome da li će produžiti pritvor Bosniću i ostaloj četvorici osumnjičenih za terorizam.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

СС

02.10.2014 09:05

Опла, нема бошњака да коментаришу ову тему. Окомили се на тему о Радовану Караџићу и времену прије 20 година.

ODGOVORITE
Name

Bosnjo

03.10.2014 17:44

Uh jbte ima covjek 17 djece , sto znaci ima 17 samoubica

ODGOVORITE