Srpska prioritet u investiranju

Republika Srpska predstavlja prioritetnog partnera za investiranje češkim kompanijama, a potencijalne oblasti saradnje biće energetika, građevinarstvo i infrastruktura, rečeno je na sastanku ministra industrije, energetike i rudarstva Srpske Željka Kovačevića sa delegacijom 20 čeških kompanija u Banjaluci.

Republika Srpska 01.10.2014 | 22:45
Srpska prioritet u investiranju

Kovačević je rekao da su češkoj delegaciji predstavljeni projekti iz oblasti tekstilne i drvoprerađivačke industrije, energetike i gasa, tako da potencijalnim češkim partnerima preostaje da se opredijele za oblast u kojoj žele da sarađuju.

On je izrazio zadovoljstvo zbog činjenice i da potencijalni investitori imaju podršku češke eksportne banke.

Predstavnik agencije Ministarstva industrije i trgovine Češke "Čeh trejd" Svadoblug Čeh rekao je da se Srpska svrstava u prioritetne investicione partnere zbog želje za povratkom na tržište ovog regiona, kao i zbog toga što je oko 83 odsto češke privrede usmjereno ka EU, pa se javlja potreba za diverzifikacijom na tržištu Srpske.

Danas su potpisani i Sporazum o saradnji između opštine Foča i kompanija "Ekol" i "Enerdži Prag" na realizaciji projekta komunalne infrastrukture na području ove lokalne zajednice i Sporazum o saradnji
između čeških kompanija "Zakladni Staveb" i "Mavel" i norveške kompanije "Tehnorenerdži" o realizaciji hidroelektrana na rijeci Bosni "Cijevna četiri", "Cijevna pet" i "Cijevna šest".

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić precizirao je da će se na osnovu sporazuma graditi termoelektrana koja će se snabdijevati vlastitim sirovinama iz Rudnika mrkog uglja "Miljevina", čime će se obezbijediti i
elektrifikacija i trajna toplifikacija opštine.

"Osim toga, energana će riješiti i problem snabdijevanja industrijskog basena Brod i omogućiti dvosmjerno snabdijevanje koje do sada nije postojalo u Foči", rekao je Mašić, navodeći da je potrebno u narednih godinu dana formirati zajedničko preduzeće za realizaciju projekta.

Predstavnik kompanije "Ekol" Jaromir Zavniček rekao je da su provjerena ležišta mrkog uglja "Miljevina" i da su češke kompanije koje su zainteresovane za izgradnju postrojenja uvjerene da postoji sigurna baza sa dužinom korištenja od 60 do 70 godina.

Direktor američko-češke kompanije za proizvodnju hidro-turbina "Mavel" Martin Šintak izrazio je zadovoljstvo zbog potpisivanja sporazuma o saradnji u realizaciji hidroelektrana na rijeci Bosni i očekivanje da će njihova realizacija početi naredne godine, dok bi radovi trebalo da se završe za tri godine.


Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Vule

01.10.2014 21:15

SNSD se večeras teško osramotio na skupu u Banjaluci u parku Mladen Stojanović. Bilo je manje od 2000 ljudi. Gradom je cijeli dan kružio aotomobil i sa megafona najavljivao skup na kome će se prisutnima obratiti Milorad Dodik. Kad je skup počeo prvo što je oficijalni spiker rekao bilo je da Milorad Dodik večeras nije sa nama već je na putu. Dodik je vjerovatno saznao za sramotno mali broj ljudi pa se nije htio ni pojavljivati.

ODGOVORITE