Srbi i Albanci saveznici do 2025.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocenio je da bi Srbi i kosovski Albanci 2025. godine mogli da budu saveznici i prijatelji.

 

Srbija 01.10.2014 | 22:30
Srbi i Albanci saveznici do 2025.

Ipak, on je naveo da će to zavisiti od poteza koje političari u Beogradu i Prištini budu preduzimali narednih godina

"Verujem da je realistično da Albanci i Srbi budu prijatelji i saveznici 2025. godine, ali zavisi šta mi političari učinimo narednih godina", rekao je Đurić na četvrtom Beogradskom bezbednosnom forumu.

On je podsetio da očekivanja nisu bila tako visoka u vreme kada su počeli razgovori koji su vodili ka dijalogu i istakao da je Briselski sporazum postao neka vrsta "političkog brenda" širom sveta - model za rešavanje kriza, sporazum koji predstavlja uvod u normalizaciju odnosa između dve strane kakvu bi svako želeo.

Đurić je naveo da je, politički, sve završeno potpisivanjem tog sporazuma, ali da bi ciljeve, prema njegovom mišljenju, trebalo postaviti više.

"Vlada Srbije je učinila jedan korak koji je po svom značaju možda veći od potpisivanja sporazuma - ohrabrili smo srpske zajednice na KiM da učestvuju u parlamentarnim izborima", istakao je on.

To je, kako je naveo, prvi put od 1999. godine da Srbi masovno učestvuju na izborima na Kosovu, uz podršku Beograda, a učešće Srba u novoj vladi u Prištini doprineće rešavanju praktičnih problema koje ima srpska zajednica na KiM, kao i smanjenju tenzija.

On je podsetio na korake preduzete u sprovođenju odredbi Briselskog sporazuma, poput regulisanja pitanja katastra, priznavanja diploma, usvajanje akcionog plana o energentima...

Đurić je rekao i da je Beograd predložio otvaranje kancelarije za vezu Privredne komore u Prištini, i obratno, i da će to uskoro biti ostvareno, ali da je moglo da se postigne mnogo više da je imao u Prištini partnera spremnog da i sam preduzme neke korake.

"Ako želimo da se u budućnosti proces normalizacije odvija mirno, moramo da uzmemo u obzir probleme lokalne zajednice", rekao je Đurić i dodao da još nije bilo razgovora o tome kako će opštinske administracije funkcionisati.

Izrazivši nadu u podršku EU i razumevanje svih međunarodnih aktera, on je poručio da je Vladi Srbije stalo do toga da obezbedi miran svakodnevni život srpske zajednice na Kosovu.

"Želimo da budemo ambiciozni. Ima još dosta toga o čemu sa Albancima nismo razgovarali. Moramo da se fokusiramo na pozitivne aspekte naše istorije", rekao je Đurić.

Beograd i Priština se, prema njegovim rečima, neće dogovoriti oko statusa, ali moraju da se fokusiraju na rešavanje problema i pozitivne primere zajedničke istorije.

"Uz takav pristup, do 2020. možemo sigurno imati drugačiji odnos", zaključio je on.

Đurić je drugog dana Foruma govorio na panelu "Srbi i Albanci 2025. kao prijatelji i saveznici: kako postići ovo?".

Beogradski bezbednosni forum, u organizaciji Beogradskog fonda za političku izuzetnost, Evropskog pokreta u Srbiji i Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, koji je okupio 450 učesnika, traje do 2. oktobra.

Komentari / 0

Ostavite komentar