Kriza u Ukrajini izazov za NATO

Novi generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg saopštio je da bi NATO mogao obnoviti veze s Rusijom ako ona prestane da krši međunarodno pravo.

 

Svijet 01.10.2014 | 19:12
Kriza u Ukrajini izazov za NATO

"Kriza u Ukrajini, izazvana ruskom vojnom intervencijom, najveći je izazov bezbednosti Atlantskog saveza", ukazao je Stoltenberg na konferenciji za štampu i rekao da su vođe NATO na prošlomesečnom
zasedanju naglasile da "ne žele sukob s Rusijom".

“Nužno je da se osvedočimo u jasne promene u delovanju Rusije, što će dokazati da se poštuje međunarodno pravo", rekao je Stoltenberg, naglasivši da će NATO podržati suverenitet i teritorijalnu
celovitost Ukrajine.

On je to rekao na pitanje novinara o tome šta NATO očekuje da Rusija uradi da bi se obnovila saradnja - da li je to i povratak Krima u sastav Ukrajine. Dodao je da NATO smatra da primirje na istoku Ukrajine "pruža velike mogućnosti, mada se obustava vatre i krši, a situacija je krhka".

Novi generalni sekretar NATO je istakao da bi nove "udarne snage" NATO na istoku Evrope mogle biti spremne za dejstvo februara iduće godine kao deo "Akcionog plana za spremnost" koji se priprema na osnovu odluke vođa NATO početkom septembra.

“Jer jedino jak NATO može graditi konstruktivne odnose s Rusijom", rekao je Stoltenberg i podsetio da je praktična i vojna saradnja prekinuta, ali nisu i politički kontakti s Moskvom.

Stoltenberg je rekao su izazovi koji zahtevaju snažan NATO to što je "Rusija zadržala mogućnost da narušava stabilnost Ukrajine i krši međunarodno pravo; na jugu se nestabilnost širi u našem susedstvu; a međunarodna koalicija u kojoj su savezničke zemlje NATO i regionalni partneri, preduzima akcije protiv terorističkih grupa takozvane 'Islamske države Iraka i Sirije' ".

“NATO podržava nastojanja Iraka da odbrani svoju stabilnost, i dodao na NATO raketama "patriot" jača odbranu svoje članice Turske NATO mora biti jak kao politički i vojni savez i održati "kao stena jako savezništvo sa Sjedinjenim Američkim Državama", poručio je Stoltenberg.

Na pitanje da li bi on podržao međunarodnu vojnu intervenciju u Libiji, gde se država raspala i gde su sukobljene razne oružane grupe, uključujući Al-kaidu i druge islamske teroriste, novi generalni sekretar je rekao da je "operacija NATO u Libiji 2011. godine imala za cilj da spreči da libijski režim počini pokolj nad civilima, a to smo i postigli vojnom operacijom". Stoltenberg smatra da je u Libiji "vojna operacija
NATO bila uspešna, ali ono što se potom dogodilo uopšte nije bilo uspešno, a za to je odgovornost poglavito na međunarodnoj zajednici".


Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Srbo It

01.10.2014 20:05

Nato je popusijo lulu mira.Nije to bivsa Juga nasa tuga

ODGOVORITE