Kalinić predstavljen u Zvezdi!

Pre četiri godine se zadržao u klubu samo tri meseca. Sada stiže sa španskim srebrom oko vrata. "Ovaj tim može mnogo", uverava.

Košarka 01.10.2014 | 09:45
Kalinić predstavljen u Zvezdi!

Skoro četiri godine od kada je, posle samo nekoliko meseci, neslavno napustio Crvenu zvezdu, Nikola Kalinić opet je zadužio njen dres.
Reprezentativac Srbije sada je stigao u klub kao zvučno pojačanje, okićen medaljom vicešampiona sveta i uz veliku pažnju medija. Potpuno drugačije od svog prvog boravka na Malom Kalemegdanu.

"Jeste, već sam prošao sve ovo", rekao je uz osmeh posle fotografisanja u Kombank areni, u okviru Evroliginog dana za medije.

"Te 2010. godine je sve ispalo naopako. Pre svega zbog neke loše priče i situacije u vezi sa subotičkim Spartakom, koji me je kočio i nije mi dao ispisnicu. Osim toga, mislim da ta generacija nije dobila šansu, dovedeni su neki stariji igrači, pa sam otišao u Novi Sad, u Vojvodinu i to je bilo lepo iskustvo na kraju, jer sam kroz KLS ligu stekao iskustvo, igrao utakmice".

Zvezdin igrač je u prvom navratu bio oko tri meseca. Ostalo je upamćeno da se i slikao na Malom Kalemegdanu na promociji tog tima, uz Cvetkovića, Nedovića, Drču, Uroša Nikolića, Borisa Bakića...

"Nisam ni mogao da budem registovan jer nisam dobio ispisnicu, ali sam igrao te pripremne utakmice i trenirao sa ekipom. Na kraju smo se i dogovorili, imao sam ugovor, ali nisam ostao. Te godine je i situacija u klubu bila loša, Uvalin je bio trener i žao mi je što još tada nisam došao i još tada počeo ovu priču", seća se Kalinić.

Sada dolazi kao zvezda u evroligašku Zvezdu. Ceo svet video je njegovo zakucavanje preko Janisa Burusisa i dobre partije koje je pružao na Mundobasketu. To mu je bilo drugo veliko takmičenje u dresu "A" selekcije.

"Ove godine je i situacija u klubu potpuno drugačija i mnogo bolja nego tada, najviši je i rang takmičenja i nadam se da ćemo i mi igrači da odgovorimo na sve to kako treba, da ćemo da opravdamo ulogu favorita koja nam se dodeljuje i u ABA ligi i u svim takmičenjima u kojima se takmičimo. To uvek dolazi kada igraš za Zvezdu i ne bežimo od te uloge. Idemo sa tim pritiskom u sezonu, pa verujem da će da dolaze i pobede".

Veliko samopouzdanje koje su "orlovi" doneli u svoje klubove već je izlizana tema za razgovor, ali i neizbežna činjenica - Raduljica je posle Mundobasketa potpisao višemilionski ugovor sa kineskim Šandongom, kao zvezda iz Španije, Teodosić je bez treninga otišao u Istanbul sa svojim CSKA na jak pripremni turnir i bio MVP, Simonović je u ponedeljak uveče praktično sam doneo Ortezu trofej Kupa Francuske, Stefan Jović je na debiju za Crvenu zvezdu Telekom, takođe u Istanbulu, fintirao "armejce" kao Ražon Rondo...

"Tačno, Stefan tako nešto ne bi ni pomislio pre godinu-dve dana. U stvari, ne bi pomislio ni da će da igra protiv CSKA, a kamoli nešto više. Stvarno znači kad si drugi na svetu, kad imaš oko vrata medalju kao dokaz za to i to niko ne može da ti oduzme. Mnogo je lakše tako igrati i pokušaćemo i Stefan i ja da to na neki način ubacimo u ovu ekipu, da joj damo taj impuls samopouzdanja i vere u sebe. Mislim da ova ekipa stvarno može izuzetno dobro da izgleda i da može da napravi uspeh", smatra Subotičanin.

I od Kalinića će navijači očekivati mnogo. Bar da još nekoliko puta razdrma konstrukciju kao u madridskoj Palati sportova.

"Ne bežim od toga. U Beogradu sam, u centru Srbije, u Zvezdi, najvećem srpskom klubu, u kojem te prate milioni navijača i cela javnost... Očekuje se uvek najviše. To je dodatni pritisak kada dolaziš sa Svetskog prvestva, ali ja i cela ekipa ćemo pokušati da taj pritisak pretvorimo u neku pozitivnu tremu. Da to ne bude kočnica".

Neretko se događa da igračima koji dođu sa velikog takmičenja treba više vremena da se adaptiraju, pa i na sisteme u kojima su već igrali. Kalinić ističe da je to samo pitanje taktike.

"Nije to psihološki problem, već pre svega taktički. Dolaziš iz sistema u kojem si dva-tri meseca trenirao, svaki dan bio u tome, stižeš kod novog trenera, koji traži skroz druge stvari. To sam osetio prošle godine i nisam verovao da može toliko da utiče na igrača. Ne poremeti te, ali dolaziš u situaciju da ljudi mnogo više očekuju od tebe".

"Mislim da sam to prošao prošle godine i da će mi ove trebati manje vremena da dođem do svoje igre. Ponavljam, u pitanju je samo novi taktički pristup u novoj sredini. I što se toga tiče, ne znam koliko smo puta ponovili, ali stvarno nam treba malo strpljenja, vremena, jer se nas nekoliko malo kasnije priključilo timu. Trebaće malo vremena da se slože kockice".

Fizički umor postoji, ali Kalinić ističe da mu taj faktor neće praviti problem.

"Fizički se osećam umorno već tri godine (smeh). Posle celog leta sam imao tri dana odmora, prošlog leta dva. Ove godine sam pre okupljanja imao 20 dana i to je fenomenalno u odnosu na prošlu godinu (smeh). Neka svako leto ovako prođe, neka svakog leta budem ovako umoran i neću se žaliti".

Otac Nikole Kalinića je Zoran Kalinić, bivši stonoteniser Crvene zvezde, reprezentativac Jugoslavije, osvajač više od 15 medalja sa evropskh i svetskih prvenstava...

"On je već bio u ovom klubu, jeste da je u pitanju drugi sport, ali rekao mi je: 'Ti si sad došao tamo, ja sam već bio pre 20 godina, imaš ti još da radiš'", otkrio je uz osmeh Nikola.

Titule neće da najavljuje, kao ni zakucavanja.

"Ne, to se ne najavljuje i ne obećava, već dođe od situacije do situacije. Nisam znao ni da ću zakucati preko Burusisa, ali ako se ukaže prilika - iskoristiću je sigurno", završio je Kalinić, jedan od traženijih košarkaša Zvezde na danu za medije.

Komentari / 0

Ostavite komentar