Hrvatska u krizi

Hrvatska će novu 2015. godinu dočekati kao šestu zaredom sa neprekinutom recesijom, a privredno stanje je tako teško da se oduševljenje povodom ulaska u EU pre nešto više od godinu dana istopilo, objavio je britanski “BBC”.

Region 30.09.2014 | 19:37
 Hrvatska u krizi

- Država je zapela u, čini se, beskrajnoj recesiji, koja će i najtrezvenijeg Hrvata staviti u iskušenje da trgne čašicu rakije – navodi “BBC” i dodaje da će biti teško izaći iz takve situacije. Program pomoći EU i MMF zavisiće od dubokih rezova u javnoj potrošnji i podsticanju preduzetništva, ali malo je verovatno da će dubokih rezova biti u godini pre parlamentarnih izbora.

Hrvati i nisu imali baš prevelika očekivanja od ulaska u EU zbog dugog pristupnog procesa, a finansijska kriza koja je poharala Evropu samo je najoptimističnije ostavila u uverenju da će članstvo biti lek za sve hrvatske ekonomske probleme, ocenjuje “BBC”.

Pa opet, pomoćnik ministra spoljnih i evropskih poslova Hrvoje Marušić pokušao je, ipak, da odbrani hrvatski ulazak u EU činjenicom da se izvoz u države članice u prvoj godini povećao za 15 posto.

- Konačno smo postali deo zajedničkog tržišta sa svim slobodama – poručio je Marušić i dodao da mu poslodavci govore da su vrlo optimistični i da već osećaju korist, poput lakšeg poslovanja od onog pre ulaska u EU.

Marušić priznaje da se država nije dovoljno pripremila da bi bila ekonomski konkurentna na zajedničkom tržištu i kako teško pronalaze ravnotežu između budžetske discipline i štednje s jedne strane i rasta s druge.

U prošlosti smo imali prilično neodgovorne ekonomske politike. No, evropski semestar vrlo je dobar instrument za disciplinovanje – zaključuje Marušić.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Evropa

30.09.2014 19:29

Eto vam Evropska unija,i Srbiju isto ceka ako udje u Evropsku Uniju

ODGOVORITE
Name

cccc

30.09.2014 19:48

Neka neka

ODGOVORITE
Name

Anonimus

30.09.2014 21:01

Razmislite zašto Švajcarska nije članica EU. Ne postoji tema o članstvu u EU. Niko je i ne spominje. Samo balkanska sirotinja gaji neke iluzije. Pogledajte gdje su Slovenija, Rumunija, Bugarska i pomenuta Hrvatska. EU je grobnica nezavisnih država i naroda.

ODGOVORITE