Han: Ostajemo privrženi proširenju

Politika proširenja neće biti zapostavljena u mandatu naredne Evropske komsije, izjavio je Johanes Han, kandidat za komesara za susjedstvo i proširenje na saslušanju u Evropskom parlamentu koje je u toku.

Bosna i Hercegovina 30.09.2014 | 15:29
Han: Ostajemo privrženi proširenju

On je na početku svog obraćanja govorio o proširenju i napomenuo da izjava predsjednika buduće komisije Žana Kloda Junkera da u narednih pet godina neće biti prijema novih članica ne znači da proširenju neće biti posvećena dužna pažnja.

"Upravo suprotno, moj zadatak će biti da pomognemo svima kako bi svi kriterijumi bili ispunjeni", rekao je on uz napomenu da će fokus biti na kvalitetu pregovora kandidata, a ne na brzini prijema u članstvo.Objasnio je da Junkerovu izjavu treba shvatiti kao stav da nijedna zemlja realno neće biti spremna u narednih pet godina da postane članica.

Dodao je da će ključni kriterijumi i dalje biti vladavina prava i temeljna ljudska prava, ekonomija i funkcionalna demokratija, uz administrativnu spremnost zemalja da postanu članice.On je odbacio sva nagađanja o tome da naredna komisija neće nastaviti pregovore sa zemljama kandidatima za članstvo, rekavši da će prvi zadatak nakon stupanja na dužnost biti posjeta svim zemljama koje teže članstvu. Njihovim vladama će se objasniti da će im EU i dalje snažno nastaviti pomagati kroz instrumente predpristupne pomoći. 

Odgovarajući na pitanje poslanika HDZ-a Andreja Plenkovića o BiH nakon izbora i položaju Hrvata kao najosjetljivijeg konstitutivnog naroda, Han je rekao da će BiH posjetiti odmah nakon izbora kako bi se sreo sa ključnim političkim faktorima nakon 12. oktobra.

"Stvari u BiH morali bismo promijeniti iz dejtonske logike u birselsku logiku da bismo izašli iz sadašnjeg nedefinisanog stanja. Neprihvatljivo da u BiH imamo sitauciju kakva je sad", rekao je Han. 

Komentari / 0

Ostavite komentar