Posle Koste, još jedan Brazilac postaje 'Španac'!

Brazilski golgeter Leo Bapitstao će uskoro dobiti špansko državljanstvo i mogao bi da bude na raspolaganju selektoru Seladesu za baraž protiv Orlića.

Fudbal 30.09.2014 | 19:30
Posle Koste, još jedan Brazilac postaje 'Španac'!

Španci nastavljaju sa praksom nacionalizacije fudbalera iz drugih država i njihovim ubacivanjem u svoju reprezentaciju. Posle primera sa Dijegom Kostom kojeg su preoteli Brazilu i supertalentovanim Marokancem Munirom El Hadadijem, Španija sada sprema još dva strana fudbalera na spisku svog nacionalnog tima.

FS Španije je započeo proces nacionalizacije brazilskog napadača Lea Baptistaa iz Rajo Valjekana. Baptistao je rođen u Santosu, predgrađu Sao Paula, ali je kao 16-godišnjak došao u Rajo Valjekano gde je dogurao do prvog tima i pre godinu i kusur dana prešao je u Atletiko Madrid kao veliko pojačanje. Ipak, nije se snašao u prvoj sezoni kod Dijega Simeone i posle pola godine je otišao na pozajmicu u Betis, da bi minulog leta bio vraćen u Rajo Valjekano. Takođe na pozajmicu. U dresu Raja je ubrzo pronašao nekadašnju formu i u poslednja dva kola postigao po dva gola za trijumfe nad Levanteom i Bilbaom. To je nateralo čelnike FS Španije da opet razmišljaju o pozivu Brazilca u nacionalni tim.

S obzirom da je rođen 1992. godine, Baptistao ima pravo da igra za mladu reprezentaciju Španije i to je i aktuelni plan čelnika španskog svaeza. Pokušaće da što pre završe proces oko nacionalizacije brazilskog napadača i stave ga na raspolaganje selektoru Seladesu za duele protiv Srbije u baražu za odlazak na EP. I selektor Crvene furije Visente Del Boske je nedavno rekao da bi on lično „potpisao Baptistaa“. Još pre godinu dana, tadašnji selektor malde reprezentacije Španije Lopetegi je želeo Brazilca, ali se to nije desilo.

Takođe, Španci najavljuju i da će poziv u A tim Španije dobiti ofanzivac Valensije, Rodrigo koji je rođeni Brazilac, ali je tokom karijere igrao za mlađe selekcije Furije.

Španci imaju dugu istoriju nacionalizacije inostranih fudbalera, pa su tako dres Furije nekada nosili velikani Di Stefano, Kubala, Puškaš ili Santiljana koji nisu rođeni u Španiji. U poslednje dve i po decenije, Španci su na sličan način nacionalizovali Brazilce Senu, Donata, Katanju, Dijega Kostu, Argentince Perniju i Picija, Danca Kristijansena...

Komentari / 0

Ostavite komentar