Znate li gdje sve igraju fudbaleri iz Srbije?!

Srpski fudbalski “legionari“ rasuti po Starom kontinentu, od Islanda pa do Azerbejdžana i Kazahstana. Najviše ih je u zemljama nekadašnje Jugoslavije, ali i u Mađarskoj, Grčkoj, Slovačkoj, Belgiji, dok je njih 39 uspelo da se izbori za ugovor u nekom od klubova iz TOP 5 liga.

Fudbal 30.09.2014 | 17:45
Znate li gdje sve igraju fudbaleri iz Srbije?!

Nekada su klinci koji su počinjali da pikaju fudbal sanjali da jednog dana zaigraju na Topčiderskom brdu, bilo crveno ili crno-beloj strani, a današnji momčići, još od prvog druženja sa "bubamarom", bilo na ulici, u školskom dvorištu ili nekom od mnogobrojnih balona, maštaju da – odu u inostranstvo.

Čak i kada već kao "gotovi" fudbaleri dođu na Marakanu ili u Humsku, praktično jedini cilj im postaje odlazak u pečalbu ili kako reče generalni sekretar nekadašnjeg evropskog šampiona Zvezdan Terzić: "Zvezda je odskočna daska za dalju karijeru gde sve treba da se naplati". A ako to kaže prvi čovek najtrofejnijeg srpskog kluba, koji je dobro “utopio“ na desetine bivših reprezentativaca koji su prodefilovali OFK Beogradom, onda mu stvarno moramo verovati.

Bilo kako bilo, širom Starog kontinenta (uz Izrael kao člana UEFA), samo u profesionalnim ligama nastupa oko 350 srpskih "legionara", a ovaj broj bi bio znatno veći ako bi se računali i mnogobrojni igrači koji nastupaju čak i u amaterskim rangovima takmičenja "za stan i platu".

U TOP 5 najvećih evropskih liga, Španiji, Engleskoj, Nemačkoj, Italiji i Francuskoj imamo 39 predstavnika, i oni, uglavnom, predstavljaju krem ove “legionarske“ kolonije, mahom reprezentativci kalibra Ivanovića, Kolarova, Markovića, Subotića, Vidića, Matića... Najviše ih je u Italiji (13) i Nemačkoj (10), najmanje u Španiji (4) gde smo nekada u vreme Jokanovića, Pantića, Đukića, Mijatovića, bili velesila poput Brazila ili Argentine.

Danas, većina internacionalaca smeštena je na nekoliko sati vožnje od kuće. Na prostorima nekadašnje Jugoslavije imamo 82 pečalbara: rekordna 43 u Bosni i Hercegovini (samo u eliti), pa 24 u Crnoj Gori, sedmoricu u Makedoniji, petoricu u Sloveniji i trojicu u Hrvatskoj.

Kao "obećane zemlje" za naše fudbalere mogli bismo još da navedemo i Mađarsku (24), Slovačku (19), Kazahstan (15), Grčku (15), Belgiju (12)... U prve tri države smo najbrojniji od svih internacionalaca, u zemlji Helena su nas pretekli samo Španci i Argentinci, u Jermeniji smo drugi iza Rusa, baš kao i u Belorusiji iza Ukrajinaca, u Župiler ligi treći posle Francuza i Holanđana, a čak sedam naših fudbalera nastupa u – Albaniji!

Ipak, iako smo u poslednje dve decenije, nakon raspada bivšeg SSSR, osvojili neke nove destinacije, druge smo na fudbalski način izgubili. Danas na Kipru imamo petoricu fudbalera, a nekada se dešavalo da ih toliko bude u samo jednom klubu! Nenad Đorđević, bivši kapiten Partizana, ostao je usamljen u Švedskoj (Kalmar), Nemanja Rnić u Austriji (Volfzberger), Igor Tasković na Islandu (Vikingur), Bojan Pavlović u Gruziji (Zestafoni), Dragomir Vukobratović u Estoniji (Levadija)...

Miroslav Radović je odavno postao fudbalski kralj Poljske, Stefan Šćepović je u smiraj prelaznog roka stigao u slavni Seltik kao najveće pojačanje, a nije mali broj i to renomiranih srpskih igrača koji nastupaju po raznim drugoligaškim klubovima. Uostalom, dovoljno je spomenuti da se kapiten Crevene zvezde Nenad Milijaš preselio u redove turske Manise, a tamo je i njjegov nekadašnji saigrač Srđan Mijailović (Kajzeri), da su Marko Šćepović i Nikola Gulan u španskoj Majorki, Alan Stevanović u italijanskom Bariju... U Grčkoj drugoj ligi imamo čak 16 srpskih fudbalera, u Turskoj, Italiji i Španiji po četvoricu, Francuskoj trojicu...

Dakle, važno je samo što pre “otići preko“, negde gde se dobro i redovno plaća. Istok ili zapad, potpuno je nebitno!

Poslednjih godina srpski fudbaleri se sve ređe mogu pronaći u najjačim azijskim ligama ili u Americi. Aleksandar Jevtić, svojevremeno napadač Crvene zvezde, jedini je naš predstavnik u kineskom superligaškom fudbalu, baš kao i Dragan Mrđa u japanskoj Džej ligi.

U Južnoj Koreji čast Srbije brane Miloš Stojanović i Sreten Sretenović u Gjongnamu, dok nas godinama već nema u američkoj MLS ligi.

Odliv igrača u inostranstvo nastavljen je i minulog leta, iako se na prste jedne ruke mogu izbrojati iole značajniji transferi. Samo iz Superlige put pečalbe je krenulo 58 fudbalera, a neki su pronašli angažmane i iz Prve lige Srbije, pa čak i iz srpskih liga i nižerazrednih zona.

Bilo je odlazaka, ali i povrataka. Više od 40 igrača u letnjem prelaznom roku vratilo se iz pečalbe u neki superligaški tim.

PO ZEMLJAMA...

ENGLESKA 6
ŠPANIJA 4
ITALIJA 13
NEMAČKA 10
FRANCUSKA 6
RUSIJA 6
HOLANDIJA 4
PORTUGALIJA 4
BELGIJA 12
TURSKA 8
UKRAJINA 7
GRČKA 15
POLJSKA 9
ČEŠKA 4
RUMUNIJA 9
ALBANIJA 7
JERMENIJA 8
AUSTRIJA 1
AZERBEJDŽAN 4
BELORUSIJA 6
BUGARSKA 3
KIPAR 5
ŠKOTSKA 1
SLOVAČKA 19
ESTONIJA 1
FINSKA 3
GRUZIJA 1
MAĐARSKA 24
ISLAND 1
IZRAEL 8
KAZAHSTAN 15
MALTA 8
NORVEŠKA 3
ŠVEDSKA 1
MAKEDONIJA 7
HRVATSKA 3
SLOVENIJA 5
CRNA GORA 24
BiH 43

Komentari / 0

Ostavite komentar