Oslo najskuplji, a Beograd najjeftiniji grad za turiste

Prosečan turista za potrebe hrane, ulaznica i sličnih turističkih "sitnica" u Oslu trebalo da plati 153 evra, a u Beogradu 41 evro.

Putovanja 29.09.2014 | 08:09
Oslo najskuplji, a Beograd najjeftiniji grad za turiste

Oslo je najskuplji, a Beograd najjeftiniji grad za turiste, pokazalo je jedna anketa nemačkog auto-moto saveza ADAC, sprovedena u 20 evropskih gradova, prema kojoj bi prosečan turista za potrebe hrane, ulaznica i sličnih turističkih "sitnica" u Oslu trebalo da plati 153 evra, a u Beogradu 41 evro.

Sprski glavni grad je time najjeftiniji među posmatranim metropolama, prenose danas nemački mediji analizu ADAC, navodeći da se poredilo, između ostalog, koliko košta dnevna karta u javnom prevozu ili ulaznica u zoolosksi vrt, a pri tom su analizirane i cene piva, kapućina ili porcije pomfrita.Osim toga, napravljeno je poređenje cena tableta protiv glavobolje, paste za zube, flastera za rane.....

Posebno skupe u evropskim gradovima su turističke ponude.Tako ulaznica za londonski zoološki vrt košta 29 evra, ulaznica u jedan švajcarski muzej u Lucernu 25 evra, dok je u Oslu, poseta glavnoj turističkoj atrakciji, tvrđavi Akershus, besplatna.

Kada je reč o nemačkim gradovima - turistička potrošačka korpa je tu 104 evra za prestonicu Berlin i 98 za, na primer, glavni grad ekonomski moćne Bavarske, Minhen.

Kada je reč o najskupljim gradovima, posle Osla dolaze Pariz, London, Kopenhagen i Madrid, dok su na drugoj strani, pored najjeftinijeg Beograda, kao posebno povoljni za turiste označeni Zagreb, Ljubljana, Prag i Budimpešta.

Za ovu anketu, sprovedenu u maju ove godine, anketari su u 20 evropskih gradova kupili 20 tačno definisanih proizvoda, koji su, prema ADAC, tipični za jednog turistu prosečne zarade.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

heo

29.09.2014 12:48

A koji to turista dolazi u BG?Oni imaju turiste samo iz Vranja,Leskovca, Paracina i poneki zalutali iz RS kome psuju majku sto prica ijekavski.Trebinje ima vise turista nego cjela Srbija ....a gdje Jahorina,Bijeljina,pa sad ce da pocne i nacionalni park Sutjeska...znaci RS samo da ima malo bolje rukovdstvo mogli bi da gazimo sve redom.

ODGOVORITE
Name

Gradjanin

29.09.2014 15:51

Haha nisam boljeg komentara odavno procitao :))

ODGOVORITE