Srbac: Voda blokirala pola sela Bajinci

Vodostaj reke Save kod Srpca svakog časa raste po jedan centimetar i danas u 12 časova iznosio je 914 centimetara, što je za 26 centimetara manje od kote kada se proglašava vanredna odbrana od poplava!

Republika Srpska 23.09.2014 | 15:43
Srbac: Voda blokirala pola sela Bajinci

Na snazi su redovne mere odbrane od poplava, što podrazumeva praćenje stanja na poplavljenom području, obilazak vodoprivrednih objekata – nasipa i crpnih stanica. 

U priobalnom području reke Save, od Gja, Bajinaca , Sela Srpca, pa nizvodno do Vlaknice, Kobaša i Korova već danima je poplavljeno oko hiljadu hektara  oranica i drugih površina, a zaplavljeno je i oko 40 domaćinstava i veći broj pomoćnih objekata.

Nažalost,  u nebranjenom delu  poplavljeno je i oko 500 hektara kukuruza, koga su poljoprivrednici presejavali nakon majskih poplava. Šteta će biti ogromna, i mi ćemo je evidentirati  nakon povlačenja vode. Još voda nije ušla u kuće, ali jeste u neke pomoćne objekte i dvorišta – kaže načelnik Štaba Civilne zaštite u Srpcu Borivoje Vrsajković.

On dodaje da  Sava sporije raste i da je Savski  nasip, koji  štiti Srbac i unutrašnjost ove opštine, sigiran. Mere redovne odbrane od poplava su i dalje na snazi.Poljoprivrednik Jovica Ćirić iz kaoca, koji ima registrovano poljoprivredno gazdinstvo, nakon majskizh poplava morao je presijati  osam hektara.Sada mi je poplavljeno  deset hektara kukuruza,  voda je stigla do klipa.

Na suvom je samo šest dunuma. Dvostruka ulaganja, zaduživanje, rad i trud  a  sve će biti uzalud – kaže Ćirić. Na reprodukcioni materijal je platio i PDV, pa se u opštini interesovao  da li će se evidentirati šteta, kako bi  mogao dobiti povrat PDV-a – dodaje ovaj ugledni   srbački ratar. Iste probleme imaju i drugi poljoprivrednici koji su ostali bez letine.

Najteže stanje je u mesnoj zajednici Bajinci, gde je poplavljeno i mesno groblje i crkva, a usled visokog nivo  vanjskih voda, u unutrašnjosti sela pojavile su se podzemne vode koje  se zbog zapuštenosti odvodnih kanala  sve više šire jer se ne mogu slivati prema Crpnoj stanici na Brzaji.

Autor: Savo Keser

Radio Srbac

Komentari / 0

Ostavite komentar