Sumnjive javne nabavke od milijardu

Putem pregovaračkog postupka bez objavljivanja javnog konkursa, koji je najmanje transparentan u postupcima javnih nabavki, lani je sklopljeno više od 4.000 ugovora čija vrijednost premašuje milijardu maraka.

Bosna i Hercegovina 23.09.2014 | 15:41
Sumnjive javne nabavke od milijardu

Pokazuju to podaci Agencije za javne nabavke BiH iz godišnjeg izvještaja o zaključenim postupcima javnih nabavki u 2013. godini.Pregovarački postupak bez objavljivanja obavještenja o nabavci je najmanje konkurentan i transparentan postupak, a i u samom Zakonu o javnim nabavkama se naglašava da ga treba koristiti samo u rijetkim izuzetnim slučajevima.

Pojašnjava se da dodjeljivanjem ugovora na ovaj način ugovorni organi rizikuju da plate više za niži kvalitet, jer dobavljač nije otvorenom konkurencijom prisiljen da snizi cijene i garantuje kvalitet.I pored takvog zakonskog upozorenja, vrijednost pregovaračkog postupka bez objavljivanja obavještenja lani je iznosila 1,08 milijardi KM. Na ovaj način sklopljeno je 4.127. ugovora.

Prema podacima Agencije za javne nabavke, za nabavku robe zaključeno je 949 ovakvih ugovora, vrijednosti 634 miliona KM.Kada je riječ o nabavci usluga, pregovaračkim postupkom bez obavještenja dogovoreno je 2.858 usluga ukupne vrijednosti 360,28 miliona KM.

Komentari / 0

Ostavite komentar