Uporedili smo učinak Mojesa i Van Gala i...

Dejvid Mojes je na Old Trafordu postao predmet sprdnje, Luj van Gal je dočekan kao čovek sa oreolom spasioca... I žestoko se ugruvao na početku epizode u Mančester junajtedu. Naravno, zbog bogate karijere iskusnog Holanđanina niko ne sme da se usudi da javno izgovori da je Mojes bolji trener, ali je ugledni Independent argumentima potkrepio tvrdnju da je Škot ako ništa drugo, a ono bar mnogo bolje krenuo od Van Gala.

Fudbal 24.09.2014 | 00:00
Uporedili smo učinak Mojesa i Van Gala i...

Independent, naime, u tekstu pod naslovom "Pet stvari zbog kojih je Van Gal gori trener od Mojesa" podseća na neke dobro poznate činjenice, ali i primećuje neke nove, zanimljive podatke.

Pod ovo "poznate činjenice" spadaju i podaci da je Mančester junajted posle prvih pet kola prošle sezone imao sedam bodova, a ove samo pet. I ne – raspored ne može da bude opravdanje, jer je kalendar bio mnogo nemilosrdniji prema Mojesu, koji je sezonu otvorio utakmicama sa Svonsijem, Čelsijem, Liverpulom, Kristal Palasom i Mančester Sitijem, dok je Van Gal krenuo duelima protiv Svonsija, Sanderlenda, Barnlija, Kvins Park Rendžersa i Lestera. Dakle, Mojes je u prvih pet kola igrao protiv tri na kraju sezone prvoplasirane ekipe u Premijer ligi, dve koje su u sezoni ranije bile u TOP 4. Van Gal je ciklus otvorio duelima sa tri tima koja su se tek domogla elite (Barnli, KPR, Lester).

O velikoj razlici u novcu potrošenom na pojačanja već se pisalo sve i svašta, ali u najkraćem da sumiramo: Mojes je na Maruana Felainija letos potrošio 28 miliona funti, na zimu još 39 miliona za Huana Matu. Van Gal je na šest novih igrača samo tokom letnjeg prelaznog roka potrošio 160 miliona funti.

I nekako je "smetnuo s uma" da fudbal ne igraju samo ofanzivni napadači, pa je na startu ove sezone odbrana Junajteda bušna kao švajcarski sir. Što se, uostalom, moglo naslutiti čim su otišli Nemanja Vidić i Rio Ferdinand, a nisu dovedeni adekvatni naslednici dvojice istina starih i sve sporijih, ali ipak vrlo kvalitetnih štopera. I brojke idu u prilog toj tezi: Mojesov Junajted je do 22. septembra primio svega četiri gola – Van Galov čak 12 ako računamo i onih 0:4 protiv MK Donsa u Kupu.

Van Gal je, takođe, barem na startu zakazao i u onome po čemu je poznat – po uvođenju mladih nada u seniorski pogon. Ispostavilo se da je sa Tajlerom Bleketom požurio i možda ga "spalio" u debaklu od Lestera (3:5) u kojem ga je Džejmi Vordi terorisao. Mojes je, podseća Independent, mnogo pametnije u igru uveo Adnana Januzaja, jednog od igrača koji je obeležio prošlu sezonu, ali koji kod Van Gala igra na kašičicu.

Na kraju, Independent navodi i da je Van Gal mnogo iskusniji trener od Mojesa, koji je pre dolaska na Teatar snova samo jednom igrao kvalifikacije za Ligu šampiona, dok je Holanđanin pokorio Evropu 1995. sa Ajaksom, te osam puta bio prvak u četiri različite zemlje, mada nismo sigurni koliko je to bitno za ovu debatu osim ako se ne želi reći da je Škotu trebalo pružiti veću šansu?

Barem nas, nije ubedio da ju je zaslužio. Istina, nije ni često prepotentni Van Gal. Ali, rano je za svođenje utisaka.

Komentari / 0

Ostavite komentar