Nemanja Matić - greška od 25 miliona!

Sav Murinjov rizik se isplatio, Srbin nije kocka već džek-pot. 

Fudbal 23.09.2014 | 21:45
Nemanja Matić - greška od 25 miliona!

Čelsi je konačno zausatvljen u Premijer ligi. Mašinerija Žozea Murinja sa 20 igrača top klase je prvi put u sezoni nekome prepustila bod. Ali, to i dalje ne menja stav većina da su Plavci najozbiljniji kandidat za titulu. Murinjo je već snažan sastav prošlog leta ojačao sa nekoliko vrhunskih fudbalera i sada na svakoj poziciji praktično ima po dvojicu sjajnih igrača. Osim u odbrani gde mu fali još po jedan desni bek i štoper da bi zaista imao dvojicu super igrača na svakom mestu u ekipi. I upravo je odbrana nešto na šta se Posebni najviše oslanja. Golman Kurtoa i defanzivna četvorka Ivanović - Kejhil - Teri - Aspilikueta je odigrala svaki minut od početka sezone. Još samo jedan igrač Plavaca je na terenu proveo svaki minut od početka sezone: Nemanja Matić!

Dovoljan pokazatelj koliko je srpski as postao bitan šraf u planovima Žozea Murinja. Svi ostali napred su zamenjivi osim srpskog motora. Za manje od godinu dana je postao igrač bez kojeg Čelsi ne može da diše. Igrač zbog kojeg Fabregas može da kreira i ne osvrća se iza sebe, zbog kojeg Azar može da zanemari defanzivne zadatke, momak koji “širi pluća” tima Plavaca…

Čelsijev motor je zapravo “greška” vredna 25 miliona evra i kocka koju je Murinjo prihvatio svestan ogromnog rizika zbog kojeg je mogao da postane predmet ismevanja.

Zato je ugledni ostrvski novinar Džona Vilson posvetio posebnu pažnju srpskom asu i kroz pedantnu statistiku podsetio na ogroman značaj ovog momka.

Srbin koji je pre nekoliko godina bio samo kusur u transferu Davida Luiza je bio Murinjova velika kocka prošle zime. Jer zamislite šta bi bilo da se Matić nije pokazao kao super pojačanje pored uloženih 25 miliona evra u njegov drugi transfer na Stamford Bridž? Zamislite kako bi ostrvski mediji ismevali Čelsi jer je za igrača kojeg je već jednom imao u timu platio tolike pare i opet pogrešio?

Matić je najbolji primer koliko je teško mladim i neafirmisanim igračima da postanu deo nečega velikog. Bio je u Čelsiju i niko nije želeo da mu pruži šansu. Međutim, klub je priznao grešku i to je debelo platio. Matić je najbolje podsećanje za Plavce kakvu su grešku napravili i zato danas širom Evrope imaju 26 mladih i talentovanih fudbalera koji igraju na pozajmicama i kojih se ne odriču. Prate njihov razvojni put i sada je na Pjazonu, Atsuu, Valasu, Marinu, Azaru mlađem, Van Ginkelu i ostalima da izvade povratku kartu za Stamford Bridž. Retki će uspeti. Ali, oni će biti prava pojačanja koja ne koštaju. Finansijski fer plej će biti nebitna tema za Čelsi.

Zato je Matićev najveći uspeh što više niko ne pominje da je Čelsi za njega platio 25 miliona evra i rizikovao. Zato jer je Matić već postao investicija u koju niko ne sumnja. Momak čija vrednost je sada debelo iznad pomenute cifre. Njegov top kvalitet je previše očigledan. Rizik se poptuno isplatio. Greška bi bila da ga nisu opet doveli.

Subotnji meč protiv Mančester Sitija je baš bio onaj tip utakmice u kojoj Matić pokazuje svu svoju neophodnost. Rovovska bitka na sredini terena iz koje je uprkos primljenom golu sa igračem više izašao kao general. Fizički najdominantniji igrač na terenu.

Statistika neumoljivo govori o Matićevim kvalitetima. Prema indeksu korisnosti na sajtu “Whoscored.com” Matić je prošle sezone bio među najbolje rangiranim fudbalerima Premijer lige. Sa prosečnim indeksom 7,63, Nemanja je bio tik iza Suareza, Džerarda, Ramzija, Aguera i Azara. Igrača koji nisu ograničeni na defanzivu. Kao zadnji vezni čiji glavni posao je da osigura prilaze poslednjoj liniji, upisao je i četiri asistencije u 17 mečeva.

Procenat uspešnosti dodavanja mu je u prošloj sezoni bio 84,8 odsto, a u ovoj fenomenalnih 86,1 procenata! Samo su Mile Jedinak i Maruan Felaini imali veći broj dobijenih vazdušnih duela od Nemanje Matića. Samo su šestorica veznih fubalera imali već broj oduzetih lopti. Dakle, Matić je u svakoj kategoriji u vrhu i kada se sve to sabere dobije se prototip modernog zadnjeg veznog koji pored svih defanzivnih zadataka koje obavlja perfektno ume da iznese loptu, asistira, pogodi gol rivala… A, sve to uz jedan žuti karton u pet mečeva!

Ukrakto, Matić je sve ono što Džon Obi Mikel nije. Nigerijac je bio neuspešan projekat Žozea Murinja da od ofanzivnog veziste kakav je bio kada je došao iz Lina napravi “1.2 verziju Kloda Makelelea”. Sa Matićem nije morao da se mnogo trudi. Iz Benfike je dobio već gotovog fudbalera kojem nije potrebna dalja nadogradnja.

Koliko god da brojke Dijega Kosta i Seska Fabregasa govorile da su oni glavna osovina Čelsijeve brutalnosti od početka sezone, momak koji im čuva leđa je makar podjednako važan i bez njega ništa od ovoga ne bi funkcionisalo tako uspešno.

Komentari / 0

Ostavite komentar