Rekordna Barsa - može li joj ko naškoditi?

Katalonci nikada nisu imali ovako dobar start što se tiče učinka defanzivne linije.

Fudbal 23.09.2014 | 21:30
Rekordna Barsa - može li joj ko naškoditi?

Prošle godine su im Madriđani podelili packe, pa su u Barseloni rešili da okrenu potpuno novi list i velikim promenama opet sklope tim kojem će prestonički klubovi gledati u leđa. Mnogo toga se u Barsi promenilo prethodnog leta: trener, golman, štoperske pozicije, plejmejker…

Dolazak Luis Enrikea umesto Tate Martina je doneo i čvršću, kompaktniju i “bolje utegnutu” Barsu. Prvi put u klupskoj istoriji, Blaugrana nije primila gol u prva četiri kola Primere. Do sada su najbolji bilans imale generacije iz sezona 1960/61 i 1984/85 koji su u prve četiri prvenstvene runde primile po jedan gola. Ali, nikada nijednoj Barsinoj ekipi nije pošlo za nogom za u prvih 360 minuta sačuva mrežu netaknutu.

Enrike je i kao igrač bio veliki borac. Univerzalac koji nije birao zadatke na terenu, pa je tako jedno vreme u Real Madridu proveo na poziciji denog beka. Posle Gvardiole i Tate Martina koji su negovali ofanzivniji stil sa prioritetom na posedu lopte, Barsa je dobila pragmatičnijeg trenera koji na defanzivu obraća više pažnje.

Uostalom i prelazni rok na Nou Kampu je protetkao u “kolektivnom klupskom priznanju” da su pojačanja u defanzivnoj liniji neophodna. Umesto Valdesa i Pinta, dovedeni su golmani Bravo i Ter Štegen. Prednost ima Čileanac koji odstupa od dosadašnjeg šablona Barsinih golmana i uloga “trećeg beka” mu nije zaštitni znak.

Takođe, posle šest godina Barsa je konačno kupila štopera. I to dvojicu! Za sada je Žeremi Matje iskoristio svoju šansu i jedan je od petorice Barsinih fudbalera koji su odigrali svaki minut od početka Primere.

Treća bitna promena je da uz Busketsa sada kao osigurač ispred odbrane igra fantastični Ivan Rakitić koji u odbrambenim zadacima može da pomogne više od Ćavija kojem je preuzeo ulogu plemjkera u startnih 11. Hrvat je takođe odigrao svih 360 minuta od početka sezone.

Luis Enrikeova Barselona je tako već posle četiri kola oborila jedan klupski rekord, a ako znamo kako su Katalonci igrali u poslednjih 10 godina i kakve su rekorde obarali i kakve su standarde postavljali, složićete se da obaranje nekog klupskog rekorda u Barsi predstavlja uspeh. Pogotovo što su Katalonci u prva četiri kola imali za rivale i ozbiljne ekipe poput Bilbaa i Viljareala koji su često umeli da im zagorčaju život. Dodajmo tome i da su u Ligi šampiona sačuvali mrežu protiv Apoela, što se ipak i očekivalo.

Ostaje da se vidi koliko će odolevati katalonski bedem i ko će biti prvi strelac u sezoni koji je našao dobitni recept da pošalje loptu iza leđa Klaudija Brava.

Komentari / 0

Ostavite komentar