Srpski 'prokletnici': Pantić, Rambo, Radović...

Srpski vezista je ušao u istoriju Legije, konstatntno pruža odlične partije na evropskom nivou, ali sve to mu ne pomaže da dobije šansu u reprezentaciji Srbije.

Fudbal 23.09.2014 | 19:00
Srpski 'prokletnici': Pantić, Rambo, Radović...

Gotovo svaki Brazilac će vam reći da je Dejan Rambo Petković fudbalski „Krake“ (brazilski nadimak za fudbalera vrhunske klase ) koji je mogao da ima na desetine utakmica u dresu reprezentacije Selesaoa. I to onog „pravog“ za koji su igrali Ronaldo, Rivaldo, Kafu, Ze Roberto, Roberto Karlos... Nikome u Brazilu nije jasno kako to da takav igrač nije mogao da ima mesta u „nekoj tamo“ Srbiji ili Jugoslaviji. Dejan Rambo Petković je odigrao samo sedam mečeva za reprezentaciju Jugoslavije.

Španci su se krajem 90-ih godina prošlog veka čudom čudili zašto u selekciji tadašnje Jugoslavije nema Milinka Pantića. Ideologa igre onog šampionskog Atletika, čoveka koji je Barseloni na Nou Kampu dao het-trik, majstora kojem je podignuta bista ispred Atletikovog stadiona, igrača u čiju čast navijači Jorgandžija i danas donose cveće kod korner zastavice pokazujući da mu ne zaboravljaju sve njegove „kifle“ iz ugla koje su pretvorene u golove. Milinko Pantić je odigrao samo dva meča za reprezentaciju Jugoslavije, od toga upravo jedan protiv Španije kada je ušao sa klupe, pa izašao zbog povrede.

A, već neko vreme se sa istim čuđenjem Poljaci pitaju: Gde je Miroslav Radović u reprezentaciji Srbije?

Poređenje fudbalskih kvaliteta možda nije ispravno jer su Pantić i Petković „objašnjavali fudbal“ u mnogo jačoj konkurenciji, ali sudbina će im po svemu sudeći biti ista. Radović je poput njih srpski fudbalski „prokletnik“ koji iz ko zna kojih razloga nije dobio priliku da brani boje reprezentacije Srbije.

Bio je mladi reprezentativac, potom je u više navrata odbijao pozive selekcije BiH, čekajući šansu selektora Srbije. U poslednje vreme se spekuliše da su Crnogorci zainetersovani da ga dovedu u svoje reprezentativno jato...

Novi selektor Dik Advokat imao je šansu da na Radovićevom primeru pokaže da se razlikuje od dosadašnjih izbora FSS, ali i on je ostao slep kod očiju na sjajne partije Miroslava Radovića u dresu Legije. Ni činjenica da je postao najbolji strelac u istoriji slavnog poljskog kluba u evropskim takmičenjima, oičgedno ništa ne menja...
„Kratko i jasno: više ne očekujem poziv FSS. Smatram da sam davno zaslužio da budem u grupi andidata, ali, koga briga. Godine su prošle, sa njima su prošli i selektori, došao je novi iz Holandije, šta mi je posle svega preostalo, nego da sumnjam u drastičnu promenu raspoloženja kada je moj status u pitanju. Razumem, ima jačih liga od poljske, ali ne razumem zbog čega članovi stručnog štaba reprezentacije ne dođu bar da pogledaju Legiju u evropskim kupovima... Ako se neko seti, biće super, ako ne... U obe solucije: sve najbolje Srbiji!“, kaže Radović za Sport.

Kako stvari stoje, Srbinu iz Republike Srpske će se reprezentativni san teško ostvariti, a mi u Srbiji nikada nećemo saznati da li smo u njemu mogli da imamo neki „iks“ faktor koji bi reprezentaciji pomogao da se dokopa nekog veliog takmičenja. Nema potrebe trošiti reči da su mnogo slabiji igrači od Radovića nosili dres Srbije i dobijali pozive Pižona, Mihajlovića, Drulovića i ostalih selektora u prethodnom periodu...

Komentari / 0

Ostavite komentar