Na krađi struje i porezima država gubi 10 milijardi evra!

Šverc i utaja poreza godišnje pojedu dve milijarde evra, dug za porez i doprinose je osam milijardi evra, a struje se ukrade do 80 miliona evra

Srbija 23.09.2014 | 10:10
 Na krađi struje i porezima država gubi 10 milijardi evra!

BEOGRAD - Dok ministar finansija planira da sa 10 mera štednje, uključujući tu i kresanje plata i penzija, smanji budžetski deficit za oko 728 miliona evra, državna kasa mogla bi da se napuni sa najmanje 10 milijardi evra samo uz efikasniju borbu protiv sive ekonomije, sprečavanje krađe struje, kao i uspešnijom naplatom poreskih dugovanja.

Naime, zvanične procene govore da privreda u sivoj zoni, odnosno švercom i utajom poreza, obrne čak 31 odsto BDP, što je oko dve milijarde evra, nešto više od toga je iznos duga za penzione i zdravstvene doprinose, EPS prijavljuje krađu struje od 80 miliona evra, dok Poreska uprava od građana i privrede potražuje čak 5,7 milijarda evra, od čega je naplativa tek trećina (1,7 milijardi).

Reforma

- Ovi podaci najbolje pokazuju da je našoj zemlji daleko potrebnija reforma poreskog sistema od bilo kakvih mera stezanja kaiša već osiromašenom stanovništvu Srbiji - ocenio je Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku privredi.

On smatra da je obim poslovanja van zakonskih okvira veći od zvaničnih procena i da dostiže 40 odsto BDP, kao i da oporezivanju podleže tek 55 do 60 odsto onoga što bi realno trebalo oporezivati.

Siva zona

- Naš poreski sistem ne prepoznaje oko 200.000 malih poljoprivrednih gazdinstava, tako da je oko 50 odsto prometa mesa i mleka u ruralnim sredinama u sivoj zoni.

Takođe, nije oporezovano čak 60 odsto objekata jer nije ni bilo valjanog popisa imovine kako države tako i građana, dok su i ilegalni softveri veliki sektor poreskih utaja - objašnjava Rajić.

Rešenje za problem poreskih problema on vidi najpre u proširenju poreskog obuhvata, odnosno povećanju broja obveznika, kao i u unutrašnjoj reformi državnih organa zaduženih za suzbijanje sive ekonomije uz pooštravanje kazni za poreske prestupnike.

Poreznici su započeli opsežnu akciju suzbijanja sive ekonomije širom zemlje, tokom koje je šest beogradskih splavova osumnjičeno za utaju 10 miliona dinara.

 

 

Komentari / 0

Ostavite komentar