CIK odbacuje odgovornost za navodne propuste

Centralna izborna komisija /CIK/ BiH odbacuje bilo kakvu odgovornost za navodne propuste prilikom distribucije i dostave glasačkih listića biračima u inostranstvu.

Bosna i Hercegovina 22.09.2014 | 19:25
CIK odbacuje odgovornost za navodne propuste

Komentare o tim slučajevima članovi CIK-a BiH su nakon današnje sjednice u Sarajevu ocijenili kao "orkestriranu kampanju protiv CIK-a".

Na sjednici je rečeno da je o svim dešavanjima pripremljena informacija za Tužilaštvo BiH, ali o sadržaju te informacije nisu govorili.

Ocijenjeno je da nadležne institucije, prije svega Tužilaštvo BiH, treba da utvrde sve okolnosti pod kojima je došlo do slanja listića u paketima za dijasporu.

Istaknuto je i da je CIK BiH dobio informaciju od Sipe da je toj agenciji jedan kandidat za člana Predsjedništva BiH dostavio paket sa 54 pošiljke za glasače u dijaspori.

CIK je zaključio da će Sipi predložiti da te pošiljke dostavi ili CIK-u ili BH Pošti da bi ih proslijedili biračima u inostranstvu.

Federalni mediji podsjećaju da je stotine glasačkih listića, namijenjenih glasačima u dijaspori, završilo na pogrešnim adresama, odnosno desetine listića stizale su proteklih dana na jednu adresu i to upokovane u kartonske kutije.

Komentari / 0

Ostavite komentar