Kosovo primljeno u EHF!

Na Kongresu Evropske rukometne federacije odlučeno je da Kosovo postane punopravan član.

Ostali sportovi 20.09.2014 | 22:30
Kosovo primljeno u EHF!

Na kogresu Evropske rukometne federacije (EHF), koji je održan u Dablinu, odlučeno je da Kosovo postane 50. članica te organizacije, a odluka je doneta velikom većinom glasova.

U saopštenju EHF se navodi da odluka stupa na snagu odmah, što znači da sve selekcije sa Kosova mogu da učestvuju u kvalifikacijama za kontinentalno prvenstvo.

Rukometni savez Kosova je odmah potom prijavio četiri selekcije koje će igrati u kvalifikacijama: rukometašice starosti do 17 i 19 godina, juniore i mušku senorsku reprezentaciju, koja će pokušati da se plasira na prvenstvo Evrope 2018. godine.

Prijem Kosova u EHF nije neočekivana vest, budući i da je predsednik Rukometnog saveza Srbije Velimir Marjanović nedavno saopštio da će se to sigurno dogoditi na kongresu u Dablinu, iako je naša zemlja predUzimala sve korake da do toga ne dođe.

"I pored zalaganja i argumenata Rukometnog saveza Srbije, zemlje članice Evropske unije koje imaju većinu u Evropskoj rukometnoj federaciji su bile čvrste pri stavu da Kosovo dobije status punopravnog člana EHF, a samim tim i igranje svih zvaničnih utakmica. Osnovni argument je bio da taj proces predugo traje, kao i da se Briselskim sporazumom Srbija obavezala da ne blokira prijem i članstvo Kosova u međunarodne organizacije. O daljim potezima u vezi ove odluke, kao i u vezi nastupa takozvane reprezentacije Kosova, kao i o nastupima reprezentacije Srbije, RSS, kao i do sada, radiće u skladu sa stavovima državnih organa Vlade Republike Srbije i resornih Ministarstava", stoji u saopštenju Rukometnog saveza Srbije.

Žrebom koji je obavljen u Dablinu, odlučeno je da u kvalifikacijama za prvenstvo Evrope za rukometašice do 19 godina Srbija i Kosovo budu u istoj grupi, a kvalifikacioni turnir biće održan u Prištini od 17. do 19. aprila 2015. godine. U grupi su još Rumunija i Slovačka.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Milan

21.09.2014 07:08

Sasvim normalno i očekivano.

ODGOVORITE