Borba s posljedicama poplava

Na područjima Kladova, Negotina i Majdanpeka nastavljeno je saniranje posledica poplava i klizišta uz pomoć inženjerskih jedinica Vojske. Za normalizaciju života u selima u istočnoj Srbiji, meštanima potrebne pumpe, ali i pomoć dobrovoljaca. Neprohodan putni pravac Brza Palanka – Kladovo.

Srbija 20.09.2014 | 22:32
Borba s posljedicama poplava

Problema ima u Grabovici, Tekiji i selima oko Brze Palanke. Na području Majdanpeka najteže je u selu Boljetinu. Komisija Vlade Srbije za utvrđivanje štete od elementarnih nepogoda zatražila je od lokalnih samouprava i javnih preduzeća da u najkraćem roku dostave preliminarne procene štete u tim opštinama.

Meštani sela na istoku Srbije pokušavaju da domove i život vrate u normalne tokove. Velikih problema i dalje ima u Tekiji, Podvrški, selima oko Brze Palanke. Selo Grabovica u opštini Kladovo i dalje je pod vodom. Od 600 kuća, voda je prodrla u 250.

Predsednik Opštine Kladovo kaže da su dve tačke najkritičnije – Tekija i Grabovica. U Tekiji se otklanjaju posledice bujičnih potoka, a u Grabovici se i dalje bore se sa podzemnom vodom i selo se nalazi u centru velikog jezera, za koje kažu da je široko kilometar i dugačko tri kilometra. Neophodne su pumpe kojima će se voda iz jezera izvlačiti ka Dunavu.

Grabovica je prepolovljena, s jedne strane je deo sela do koga se stiže samo čamcima i komunikacija između Kladova i Negotina kod Brze Palanke prekinuta je zbog srušenih mostova.
Iz Šapca danas stiže humanitarna pomoć od 10 tona, a Niš šalje građevinske mašine Kladovu.
Načelnik Opštinske uprave u Kladovu Jovan Stingić rekao je za RTS da u Grabovici voda opada, ali da nema procene kada će selo biti oslobođeno od vode.

U Velikoj Kamenica je puštena struja, ali, kako kaže Stingić, put nije prohodan, zato što su Grabovica, Ljubičevac, Velesnica odsečeni zbog pada mosta kod Milutinovca. Očekuje se postavljanje pontonskog mosta.

Neizvesno je kada će most biti postavljen jer sve zavisi od "Puteva Srbije", koji su obećali postavljanje nasipa visokih dva metra.

U Tekiji se nastavljaju radovi na raščišćavanju terena. Tekijanci se nadaju da će danas dobiti vodu.
Posebna komisija trebalo bi da u utorak obiđe brdo iznad Tekije da vidi kakva je situacija sa klizištem i da li meštani treba da strahuju od novih padavina.

Komisija će se sastojati od stručnjaka Hidroelektrane "Đerdap", Istituta "Jaroslav Černi" i "Energoprojekta".

Nacionalni park "Ćerdap" znatno je oštećen tokom poplava. Oštećeno je oko 240 kilometara zemljanih puteva, a prema prvim procenama biće potrebno između 15 i 20 miliona dinara da se to sredi.

Meštanima u okolini Brze Palanke najpotrebnija je voda za piće, konzervirana hrana, hrana za bebe i lekovi, javlja reporter RTS-a.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić rekao je da je u kampu Karataš kod Kladova trenutno smešteno više od 300 ljudi.

"Odmah smo stavili na raspolaganje sve kapacitete i sarađujemo sa opštinom, vojskom i lokalnim štabom za vanredne situacije. Želimo da na najefikasniji način pomognemo ljudima koji su morali da napuste svoje domove usled poplave i klizišta u Tekiji kod Kladova. Pored evakuisanih lica koja su ovde smeštena, kamp Karataš kao svoju bazu koristi i vojska koja pomaže narodu", rekao je Udovičić.

Kamp služi i kao baza za 285 vojnika i pripadnika jedinice za čišćenje terena RTB "Bor", koji pomažu u otklanjanju posledica poplave i klizišta.

 

Komentari / 0

Ostavite komentar