Obama pred GS traži pomoć protiv IS

Američki predsednik Barak Obama namerava da sledeće nedelje na Generalnoj skupštini zatraži veću međunarodnu podršku protiv Islamske države.

Svijet 20.09.2014 | 19:01
Obama pred GS traži pomoć protiv IS

Američki predsednik Barak Obama namerava da sledeće nedelje iznese Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija svoje namere u vezi sa Islamskom državom i zatraži veću međunarodnu podršku u borbi protiv te ekstremističke grupe.

"Nećemo oklevati da preduzmemo akciju protiv tih terorista u Iraku i Siriji. Ali to nije samo bitka Amerike", rekao je Obama o terorističkoj grupi koja je do sada zauzela velike delove teritorija dve susedne zemlje.

"Mi ćemo predvoditi široku koaliciju nacija, koje učestvuju u ovoj borbi. Ovo nije slučaj 'Amerika protiv ISIL-a', već slučaj 'narod tog regiona protiv ISIL-a' ", dodao je Obama, koristeći drugu skraćenicu po kojoj je poznata Islamska država.

Međutim, uprkos značajnoj podršci u zemlji da zauzme oštriji stav, Obama smatra da ne treba slati kopnene trupe u Irak, samo tri godine pošto se vojska SAD povukla iz te zemlje, preneo je AFP. 

Predsednik je, takođe, pozdravio glasanje u Kongresu - jedan od retkih trenutaka jedinstva u inače podeljenom Vašingtonu - kojim je podržano naoružavanje pobunjenika za borbu protiv pripadnika IS, u kombinaciji s vazdušnim napadima koji bi trebalo da budu izvršeni u Siriji.

"Glasanje je poslalo svetu moćan signal: Amerikanci su ujedinjeni pred opasnošću. Nadam se da će Kongres nastaviti da omogućava da naša vojska čini ono što mora da bi obavila posao", istakao je Obama.

On je naveo 40 zemalja koje su do sad predložile da pomognu "širokoj kampanji" protiv IS, obezbeđujući obuku, opremu, humanitarnu pomoć i podršku u vazdušnim napadima.

"A ove nedelje, u Ujedinjenim nacijama, nastaviću da okupljam svet protiv opasnosti", poručio je Obama.

On je dodao i da je "ovo trenutak američkog vođstva".

"Kad je svet u opasnosti, kad je svetu potrebna pomoć, on poziva Ameriku. A mi pozivamo svoju vojsku", zaključio je Obama.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

VRS RVI

21.09.2014 12:05

Izgleda nestalo im novca pa zovu sve okolo da se pridruže a to bi bio "trenutak američkog vođstva". Treba im "sveže meso" da gine umjesto njih u situaciji koju su oni najviše izazvali.Neka zovnu nove istočnoevropske članice NATO valjda će shvatiti sa kim su se udružili. Zašto nije tražio odobrenje kada je trebalo bombardovati Srbiju i nas. Treba ovo riješiti ali tako da ameri budu kopnene snage a da ih vodi neko drugi.

ODGOVORITE