Napredak u svim oblastima saradnje

Vlade Republike Srpske i Srbije potpisale su danas, poslije zajedničke sjednice u Beogradu, tri sporazuma o saradnji u oblasti poljoprivrede, turizma i upravljanja vodama.

Srbija 20.09.2014 | 18:59
Napredak u svim oblastima saradnje

Memorandum o saradnji u oblasti turizma potpisali su ministar trgovine i turizma Republike Srpske Maida Ibrišagić-Hrstić i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić.

Sporazum o saradnji u oblasti integralnog upravljanja vodama donjeg toka rijeke Drine i Protokol o stručno-tehničkoj saradnji u oblasti poljoprivrede, prehrambene industrije, ruralnog razvoja, veterinarstva, šumarstva i vodoprivrede potpisali su ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Stevo Mirjanić i ministar poljoprivrede Srbije Snežana Bogosavljević-Bošković.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović konstatovali su da je u saradnji dvije vlade postignut napredak, ali da ona može da bude još bolja i jača.

Na zajedničkoj sednici dogovoreno je formiranje Koordinacionog tela koje bi se bavilo zajedničkim razvojem poljoprivredno- prehrambene i industrijske proizvodnje, prenosi Tanjug.

Aleksandar Vučić je rekao da bi za nekoliko meseci trebalo da bude operativno sprovedena mogućnost da ne bude rominga na teritoriji pet zemalja regiona. To se odnosi na Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Makedoniju i Albaniju, rekao je premijer na konferenciji za novinare posle zajedničke sednice, prenosi Tanjug.

Vučić je naveo da se uspelo do sada da je u mnogim oblastima postignut napredak, ističući da se danas razgovaralo i o osiguranju i prekograničnom osiguravanju, o svim infrastrukturnim objektima.

Kako je naveo, konstatovano je da sve što je dogovoreno u vezi mosta Bratunac-Ljubovija ide svojim tokom, a da bi morale da se pojačaju aktivnosti na pruzi Priboj-Rudo gde nisu zadovoljni ni on ni premijerka Cvijanović.

Vučić je rekao da je pri kraju i rešavanje problema staničnih linija za linijske autobuse i u Srbiji i u Srpskoj.

"Dobili smo izveštaj kako i na koji način se novac građana Srbije troši u RS za dve škole, u Doboju i Šamcu", rekao je Vučić i dodao da se u Doboju uskoro završavaju radovi, a da se očekuje da u Posavini velika i moderna škola, koja će nositi ime Srbija, biti potpuno izgrađena do maja sledeće godine.

Prema rječima Cvijanovićeve, bilo je reči i o nekoliko veoma važnih sporazuma u oblasti poljoprivredi koji podrazumevaju čvrstu saradnju relevatnih institucija i subjekata.

Srpska je, rekla je Cvijanovićeva, izrazila opredeljnost za zajednički projekat Podrinje, u koji se, kako je rekla, uklapaju svi predviđeni projekti, kao I izgradnja mosta Bratunac - Ljubovija, zatim projekat "Srednja Drina", kao i izgradnja Andrićgrada.

Izvor: agencije

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

LAJKOVAN

20.09.2014 11:38

bio baja kod putina padobio nogu u guzicu, e onda putin nazvao vučića i rekao mu de bolan nebio vučiću skini mi tog mazlova s vrata................... ha ha ha

ODGOVORITE
Name

Baja

20.09.2014 11:42

Mislim da je Vučić svestan sa kakvom mafijom ima posla,Dodik i njegova kamarila vode srpski narod u zaduženje i ambis korupcije i kriminala.Zašto se javno Vučić ne distancira od ove sekte to on zna,u svakom slučaju sad im je kraj u oktobru.

ODGOVORITE
Name

analitičar 1984

20.09.2014 12:10

Juče u Moskvi sa Putinom, danas u Beogradu sa Vučićem. Pravi Srbin zna za koga će da glasa, za one koji razgovaraju sa Moskvom i Beogradom a ne sa Sarajevom. Dileme nema.

ODGOVORITE
Name

rodjo

20.09.2014 12:32

O ovome skoro ni riječ u medijima u Srbiji, sve je trajalo manje od dva sata i niko na konferenciji nije postavio pitanje od novinara. To nešto govori...

ODGOVORITE
Name

H&M

20.09.2014 13:07

Eno ga i Dodik ispod stola prisluškuje razgovor, pogledajte!

ODGOVORITE
Name

GASTARBAJTER

20.09.2014 13:15

POSLIJE SASTANKA SA KONCITOM, VUCIC MORAO U TOALET...

ODGOVORITE
Name

treba bolje

20.09.2014 13:26

vecernje novosti prenose da je vucic zadovoljan,ali da moze mnogo bolja saradnja.jasno je sve.i bice posle 12 kada dode nova vlada

ODGOVORITE
Name

e moj

20.09.2014 13:52

Vučiću , glasao sam za tebe , da sam znao da ćeš se ovima se sastajati , ne bi nikad . i to pred izbore , neznam šta hoćeš time da pokažeš . gotovi su taman da si i ti na njihovoj listi .

ODGOVORITE
Name

Haha

20.09.2014 15:29

Bravo za dvije vlade! Nadam se ubrzo da će biti jedna!

ODGOVORITE
Name

realno

20.09.2014 16:13

jasno je i vrapcima da Vučić podržava aktuelnu vlast u R. Srpskoj,za opoziciju znamo kako je bilo dok su bili na vlasti, auto mafija i kradje auta, ubistva itd. Podrška predsjednika Putina sve govori, opozicija je nedorasla.

ODGOVORITE
Name

Saša D.

20.09.2014 17:19

Sastali se viđeni Srbi sa obe strane Drine, razgovarali I zaključili po običaju da je napravljen veliki napredak u svim oblasatima saradnje. Najtužnije je što niko još nije osjetio taj napredak. Mizerne penzije, plate,velika nezaposlenost, korupcija I kriminal vladaju među Srbima.I što je najgore nigdje nevidim lijepu budučnost, pogotovo u Republici Srpskoj.

ODGOVORITE