Istrage protiv tužioca Čampare

Zbog kršenja zakona i neprofesionalnog postupanja pri izvođenju osuđenih lica iz kazneno-popravnih zavoda, u Kancelariji disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ vodi se nekoliko istraga protiv tužioca u Tužilaštvu BiH Dubravka Čampare, piše sarajevski "Dnevni avaz".

Bosna i Hercegovina 20.09.2014 | 09:31
Istrage protiv tužioca Čampare

Prijavu protiv Čampare podnio je federalni ministar pravde Zoran Mikulić, navodeći da je Čampara 4. aprila izdao naredbu kojom je naloženo preuzimanje osuđenog Muhameda Alija Gašija iz federalne kazneno-popravne ustanove radi saslušanja u svojstvu svjedoka, uprkos tome što Ministarstvo pravde Federacije BiH /FBiH/ za to nije dalo saglasnost.

Ovim je Čampara postupio suprotno zakonu i prekoračio ovlaštenja, te teže povrijedio pravo drugog organa u čijoj su nadležnosti poslovi izvršenja kaznenih sankcija, piše u prijavi.

U prijavi se navodi da je Čampara prekršio zakon i prilikom izdavanja naredbe za izvođenje osuđenog Anđelka Veljančića.

"Dubravko Čampara svjesno je ignorisao zakonske odredbe kojima je jasno propisana nadležnost Ministarstva pravde FBiH u oblasti izvršenja krivičnih sankcija te je, prekoračivši svoja zakonom propisana ovlaštenja, izdao nezakonitu naredbu i time teško prekršio prava drugog organa", navodi se u prijavi.

U VSTS-u je, kako navodi list, pokrenuta istraga protiv Čampare i na osnovu prijave Mikulića koja se odnosi na slučaj bijega iz KPZ Mostar Dominika Ilijaševića Come, osuđenog za ratni zločin.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Ikona

20.09.2014 10:05

Izgleda da su "Amerikanci" počeli pomalo pritiskati da se konačno ovdje počne uspostavljati pravna država.

ODGOVORITE