Rakulj traži veće penzije od 1.oktobra

Penzioneri ne odustaju. Traže povećanje penzija i to od sledećeg mjeseca.
Očigledno su odlučili da iskoriste predizborno vrijeme kako bi se ček na njihovom iznosu povećao.

Republika Srpska 19.09.2014 | 20:25
Rakulj traži veće penzije od 1.oktobra

Predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske je sve glasniji. Povećanje je, tvrdi, realno. Rade Rakulj, kaže, da je pooštrena kontrola naplate doprinosa formula koja će omogućiti povećanje penzija.

Zahtjev Rade Rakulja ubrzo je stigao i do premijera Srpske. Željka Cvijanović ekspresno je odgovorila. Povećanje od prvog oktobra – nije moguće. O većim penzijama se može razmišljati tek od početka naredne godine.

Bila to predizborna taktika ili ne, činjenica je da su prihodi od doprinosa Fonda PIO manji za oko 30 miliona maraka. Sa takvim punjenjem, teško da će doći do povećanja.

Ne popravi li se situacija u Fondu, prema mišljenju mnogih, moglo bi se postaviti ustvari pitanje hoće li doći do umanjenja penzija? Petar Đokić je baš u predizborno vrijeme - optimista.

Penzioneri su, kažu, siti obećanja pa nisu ni povjerovali u veći iznos na čeku od oktobra. A nije povjerovala ni opozicija. Tvrde da novca za povećanje penzija u budžetu nema, a ništa bolja situacija nije ni u Fondu.

Iz Fonda se uglavnom drže priče da će Vlada dati konačnu riječ. Međutim, činjenica je da su za prvih šest mjeseci prihodi od doprinosa Fonda PIO u odnosu na planirane manji za 31 milion maraka. A zahtjev o povećanju penzije npr. od tri odsto opteretio bi budžet na mjesečnom nivou za 2, 3 miliona maraka.

(BN TV)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

pero

19.09.2014 15:53

Dosta je i tvoga predsjednikovanja!

ODGOVORITE
Name

Md

19.09.2014 16:07

Dodik i Zeljkica su rekli da ce povecati penzije samo nisu rekli koje godine

ODGOVORITE
Name

Rale

19.09.2014 18:35

Ako stignu milioni iz rusije.

ODGOVORITE
Name

Bome

19.09.2014 19:51

Neka prisile vlasnike preduzeca da radnicima izmiruju doprinose u punom iznosu, a ne da budu prijavljeni na minimalac, a ostatak plate da dobijaju u kesu i pojacati rad inspekcijskih organa u tom smislu. Istovremeno, potrebno je rasteretiti privredu u smislu doprinosa koji padaju na teret poslodavca, uz bezuslovno provodjenje mjere potpune naplate doprinosa. Na taj nacin bi bilo dovoljno sredstava u fondovima, u svakom slucaju vise nego sto ih sad ima...

ODGOVORITE
Name

busac123

19.09.2014 20:12

Dobicete ali ŠIPAK i to sa posvetom! I ti si jedan od razvodnjivača priče za sve koji su protiv ovog nakaradnog sistema vlasti! Zavarice vam i kontejnere pa sta ćete onda!?

ODGOVORITE
Name

rodjo

19.09.2014 20:53

Prvo vas pitam jestel vi uopste normalno drustvo.Ako jedan LJEKAR u Bugarskoj ima platu od 400ER i moze solidno da zivi tj koji je kod njih zivotni Standard.Jedna prcija BOSNA koja zivi od kredita i zaduzenja treba da ima tolike prosjecne plate od 800KM i nije ni pokrivena trecina potrosacke korpe.To je zalosno imati Standard CH po cijenama a plate Etijopijske.tj mora se Standard prilagodit kupovnoj moci Gradjana.

ODGOVORITE
Name

radnik

19.09.2014 22:34

Šta hoćeš ...još jedan mandat kao presjenik penzionera....haloo pa budite sretni da imate uopšte penziju..država u koju ste vi izdvajali više ne postoji.Vi bi penzije..e pa i ja bih da dočekam svoju..ali ako mi radnici danas nemamo plate kako vi očekujete penzije...a ti gospodine primaš 2000 da mlatiš bezveze

ODGOVORITE
Name

Mr. Šunjić

20.09.2014 03:24

Realno povećanje penzija (da se može živiti, ne samo preživiti) će se desiti, samo nažalost trenutni penzioneri neće dočekati. Ne može tu pomoći ni stotinu opozicija ni pozicija, to je realnost. Da nam dođu najpošteniji ljudi na vlast, da se narod sutra prestane mrziti (pusti snovi), treba najmanje 10 godina samo da se zaduživanja stave pod kontrolu. Poslije toga još 10 da se "oživljena" i "razvijena" privreda i industrija dovoljno uveže, i stvori stabilno tržište... Bosna mora biti uzorana autoputevima i prugama, da se proizvodi što brže (jeftinije) transportuju. Do tada, 5-10 maraka povećanje, od izbora do izbora (ili između referenduma) Što rekla moja baba; To je nama naša borba dala!

ODGOVORITE
Name

borac rs

20.09.2014 05:16

300 procenata su mi smanjili penziju a povecavaju 3 procenta kad bi zivio ko kornjaca dasao bi na istu inace nikad vise

ODGOVORITE
Name

Lovac na mufljuze i lesinare

20.09.2014 08:18

Ovoga mufljuza treba pod hitno u zatvor dok nije otegnuo papke.sta se on nakrao i ove jadnike penzionere ojadio sve u interesu snsd-a koji ga je i instalirao.rakulj , Jovicic Dukic Curguz sve to treba pohapsiti radi pljacke i izdaje vlastitog naroda.Ako sds dograbi vlast pod obavezno da se pozabavi ovim likovima.zaboravio sam dodati Misicku i onoga lesinara za potraznju nestalih osoba.To su stetocine kojima ni total ne moze nista.zatvor ih ceka..sds je na redu da PRAVDU istera do kraja.

ODGOVORITE